Ελλάδα

Κολονοσκόπηση τέλος; Η έξυπνη κάψουλα που μπορεί να την αντικαταστήσει

Το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως το αν πάσχει από διαβήτη ή το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Στην προσπάθειά τους να μάθουν περισσότερα για το εντερικό μικροβίωμα, λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue δημιούργησαν ένα εργαλείο που λειτουργεί περίπου όπως η κολονοσκόπηση, αλλά με δύο βασικές διαφορές: Αφενός το εργαλείο αυτό θα λαμβάνεται από το στόμα, επομένως πρόκειται για μη επεμβατική τεχνική, και αφετέρου δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για την απεικόνιση του εντέρου αλλά και για τη λήψη δειγμάτων από τα βακτήρια που βρίσκονται εκεί.

Η έξυπνη κάψουλα μπορεί, επίσης, να κινείται κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού, η οποία, εκτός από το έντερο, περιλαμβάνει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το πάγκρεας, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Ουσιαστικά, το εργαλείο αυτό καθιστά δυνατή μια απεικόνιση του εντέρου, αλλά και τη λήψη δειγμάτων βακτηρίων από οποιοδήποτε σημείο του εντέρου, πράγμα που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο», αναφέρει ο Rahim Rahimi, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας των υλικών.

Το εργαλείο αποτελείται από μια κάψουλα που μοιάζει με φάρμακο και περνά μέσα από το έντερο χωρίς να χρειάζεται μπαταρίες. Η ομάδα του Δρ. Rahimi αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στη δοκιμή της κάψουλας σε γουρούνια, τα οποία έχουν παρόμοια γαστρεντερική οδό με τους ανθρώπους, με το RSC Advances να δημοσιεύει μια αρχική παρουσίαση του πρωτοτύπου.

Πώς λειτουργεί η κάψουλα
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση της κάψουλας από ρητίνη, υλικό που χρησιμοποιείται για τα οδοντιατρικά σφραγίσματα και εμφυτεύματα και το οποίο θα τροποποιηθεί ελαφρώς ώστε ο άνθρωπος να το χωνεύει πιο εύκολα. Σημειώνεται ότι το υλικό αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι τοξικό.

Όταν εκτίθεται στο pH μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας μέσα στο έντερο, το βιοδιασπώμενο καπάκι της κάψουλας διαλύεται. Μέσα στην κάψουλα, μια υδρογέλη παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται στις πάνες εκτείνεται και συλλέγει τα εντερικά υγρά που περιέχουν τα βακτήρια και όταν ολοκληρωθεί η δειγματοληψία, η πίεση κλείνει το άνοιγμα της κάψουλας σαν έμβολο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πρωτότυπη κάψουλα σε ένα εργαστηριακό διάλυμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσομοιάζει στη χλωρίδα του εντερικού μικροβιώματος μιας γαστρεντερικής οδού. Εξέτασαν, επίσης, την ικανότητα της κάψουλας να προστατεύει τα συλλεγμένα δείγματα βακτηρίων σε διαφορετικά, ακραία περιβάλλοντα. Τα πειράματά τους μέχρι τώρα δείχνουν ότι η κάψουλα θα μπορούσε με επιτυχία να συλλέξει δείγματα βακτηρίων που βρίσκονται συχνά στο έντερο, όπως π.χ. το Ε. coli, μέσα σε μόλις μια ώρα.

«Η προσέγγιση αυτή παρέχει νέες ευκαιρίες για τη μελέτη των τύπων των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς να χειριστούμε τα βακτήρια αυτά για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες», σημειώνει καταληκτικά ο Δρ. Rahimi.

ygeiamou.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης