Ελλάδα

Κυκλοφόρησαν «Τα Καραγκούνικα» της Αποστολίας Κυργιάκη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΌΣΤΡΙΑ το βιβλίο της Καρδιτσιώτισσας Αποστολίας Κυργιάκη, με τίτλο «Τα ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ». Περιέχει αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες της καραγκούνικης… τρέλας, των παλαιότερων και των νεότερων χρόνων, που είτε έχει βιώσει η ίδια, είτε της έχουν αφηγηθεί μεγαλύτεροι, στην καραγκούνικη διάλεκτο! Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Καραγκούνηδων. Τα μηνύματα που απορρέουν από αυτές, πολλαπλά και ανεξάντλητα.

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει για αυτό το εγχείρημά της:
“Στόχος του βιβλίου είναι να βγούμε από τα κλισέ!
Να μη θεωρούμε – κακώς και λανθασμένα – τις ντοπιολαλιές οπισθοδρόμηση, αμορφωσιά, «χωριατίλα», αλλά αυτό που πραγματικά είναι, εξέλιξη!

Οι μεγαλύτεροι να τις θυμηθούν, να νοσταλγήσουν, να νιώσουν. Να αφεθούν στον χρόνο, στον τόπο, στις θύμησές τους.

Οι νεότεροι να τις μάθουν, να έρθουν κοντά με την ιστορία και τις ρίζες. Να τις μελετούν, να τις χρησιμοποιούν στο λόγο τους,

Με δεδομένο δε το γεγονός, πως το καραγκούνικο ιδίωμα, είναι ολοζώντανο στη Θεσσαλία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, με τις προσμείξεις των λαών, την εισαγωγή ξενόφερτων λέξεων, δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα κρατήσει, καθίσταται επιβεβλημένη η διατήρησή του. Η ντοπιολαλιά είναι πολιτισμός, όχι ντροπή!

Οι Έλληνες γενικά, όπου κι αν βρίσκονται, να νιώσουν την πατρίδα μέσα τους, να ενισχύσουν τη συνείδησή τους και να πάρουν δύναμη για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, την ξενιτιά, την αποξένωση, την απομόνωση. Εξαιρετικά χρήσιμη αποδεικνύεται η «μετάφραση» από τα καραγκούνικα στη δημοτική, αφού το αποτέλεσμα είναι ένα και κοινό: Η κατανόηση των ιστοριών που αναπόφευκτα, γνωρίζοντας ή μη τη νοοτροπία των Καραγκούνηδων, οδηγεί σε γέλιο επρόκειτο αυτόματα σχεδόν, να γίνει σημείο αναφοράς ανάμεσα σε παρέες μαθητών, νεαρών, φίλων, παππούδων στα καφενεία, γειτόνων στις βεράντες, στους παχύς ίσκιους τα καλοκαίρια, γύρω από τις σόμπες τα βαριά χειμωνιάτικα βράδια… Κάτι σαν ανέκδοτο, σαν μύθος, σαν μουραπάς!

Ωστόσο, η προσπάθεια να προσεγγιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ακριβής μετάφραση συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού σε πολλές των περιπτώσεων ο «αθάνατος» Καραγκούνης λέει άσπρο κι εννοεί μαύρο!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ευθυμήσουμε! Να γελάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να μεταδώσουμε το γέλιο μας».

Ο στόχος, που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί μέσω της σελίδας που διατηρεί η συγγραφέας στο facebook με το όνομα ARTista, ήταν και είναι το χιούμορ, η απλότητα και η θετική ματιά σε όλες τις όψεις της ζωής. Η συμπόρευση μέσω κοινών δρόμων, η επικοινωνία, η ανταλλαγή συναισθημάτων, έχοντας πάντα γνώμονα το καθαρό, το αγνό, το καλοπροαίρετο γέλιο που βγαίνει αβίαστα, ανεπιτήδευτα και τη μετάδοσή του, μέσω διαφόρων διαύλων, εντύπων και ηλεκτρονικών.

Έχοντας συγκεντρώσει με πολλή αγάπη κι ενδιαφέρον ένα τεράστιο υλικό από την καθημερινότητα της ζωής στον κάμπο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη σελίδα ARTista στο facebook, την οποία ακολουθούν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 7.000 χρήστες. Η συγκεκριμένη σελίδα παρουσιάζει κι εξάρει την αυθεντικότητα, τη νοοτροπία, την αφέλεια, την ξεροκεφαλιά, τη δοτικότητα, τον αυθορμητισμό, την απλότητα των Καραγκούνηδων, μέσα από περιγραφές διαλόγων και συμβάντων που έχουν αποδοθεί με ευελιξία, «σπιρτάδα» και πνευματώδη τρόπο, ώστε δικαίως οι φίλοι της ARTista μιλούν για …ψυχοθεραπεία!

Η απήχηση αυτού του εγχειρήματος, ηλεκτρονικά, μέσω του facebook, αποδεδειγμένα, είναι τεράστια! Η σκέψη για τη δημιουργία ενός βιβλίου μέσα στο οποίο θα συγκεντρώνονταν οι κοινοποιήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, αλλά και άλλες αδημοσίευτες, ήταν για τη συγγραφέα ηθικά … εξαναγκάσιμη.

Το αποτέλεσμα είναι εξίσου εκπληκτικό και στο βιβλίο, καθώς μέσα στις 128 σελίδες του, ξετυλίγεται η ντοπιολαλιά “απενοχοποιημένη” και ξεκάθαρα διασκεδαστική.

Έχει δημιουργηθεί, σχεδιαστεί κι επιμεληθεί, με μεγάλη αγάπη, καθώς η συγγραφέας αφουγκραζόμενη και τον ψίθυρο σε αυτόν τον τόπο, δίνει το απαύγασμα της ζωής στον μεγαλύτερο κάμπο της Ελλάδος, τον Θεσσαλικό. «Τα ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ», ήρθαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα του κάμπου, από τα γέλια…

Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου, είναι η θεια Φώτω και ο μπαρμπα Στέφος κι ας …εισβάλλουν ενδιάμεσα διάφορες άλλες θειες και μπαρμπάδες! Στην ουσία, στα πρόσωπα της θειας Φώτως και του μπαρμπα Στέφου, συγκεντρώνονται οι χαρακτήρες των ανθρώπων που ζουν στον κάμπο της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Η θεια Φώτω, είναι η μάνα, η γιαγιά, η ξαδέρφη, η σύζυγος, η γειτόνισσα, η συμπεθέρα και αντιστοίχως ο μπαρμπα Στέφος, ο παππούς, ο σύζυγος, ο πατέρας, ο γείτονας, ο μπατζανάκης κλπ. Είναι δύο από εμάς, αλλά… πολλοί και ζουν ανάμεσά μας. Χαρακτήρες ατόφιοι, γραφικοί, εμβληματικοί, ιδιαίτεροι, με την ιδιοσυγκρασία τους, τις ιδεολογίες τους, τις αντιλήψεις τους, η (κάθε) θεια Φώτω και ο (κάθε) μπαρμπα Στέφος, γίνονται οι ήρωες του κάμπου και δίνουν με σαφήνεια το στίγμα της  καραγκούνικης κοινωνίας, της εκάστοτε εποχής. Το βιβλίο ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, βγάζοντάς τους από την αφάνεια του σπιτικού, του σογιού, της αυλής, της γειτονιάς, της παρέας και καθιστά τους αναγνώστες του μάρτυρες τραγελαφικών διαλόγων και γεγονότων, που συμβαίναν και συμβαίνουν ίσως και δίπλα τους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αποστολία Κυργιάκη κατάγεται από τον Σταυρό της Καρδίτσας. Εργάζεται 22 χρόνια στον έντυπο τύπο της Καρδίτσας, ως σελιδοποιός – γραφίστα – δακτυλογράφος, ως υπεύθυνη ύλης, πολιτισμού και εκδόσεων, καθώς και ως υπεύθυνη ελληνικού ρεπερτορίου σε ρ/σ. Παράλληλα εργάστηκε και στο διαφημιστικό τμήμα εταιρίας λογισμικού.

Είναι στιχουργός, ποιήτρια και το βιβλίο «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ» σηματοδοτεί την πρώτη της συγγραφική δημιουργία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης