Ελλάδα

Λάρισα: Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε

Μάλλον άδικα… βράχηκαν οι δράστες της διάρρηξης στο πολυκατάστημα που εδρεύει στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, στο 3ο χλμ. του δρόμου Λάρισας – Τυρνάβου.

 

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας με αφορμή και τα πλημμυρικά φαινόμενα οι κλέφτες «βουτώντας» στα νερά δεν δίστασαν να διαρρήξουν, τόσο το χρηματοκιβώτιο του σούπερ μάρκετ όσο και μια τραπεζική αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) που βρισκόταν στην είσοδο του πολυκαταστήματος.

Η λεία της διάρρηξης εκτιμάται πως μπορεί να ξεπερνά τις 90.000, ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – οι 4 κασετίνες του τραπεζικού ΑΤΜ διέθεταν μηχανισμό χρωματισμού, το σύστημα που έχουν εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες για να αποθαρρύνουν τις διαρρήξεις ΑΤΜ και το οποίο, στην περίπτωση που η κασετίνα δεν ανοίξει με φυσιολογικό τρόπο, τότε ο μηχανισμός «ψεκάζει» τις δεσμίδες με χρώμα, καθιστώντας τα χαρτονομίσματα άκυρα προς συναλλαγή.

Οι διαρρήκτες δεν γνώριζαν επίσης ότι ιδιωτική εταιρεία, νωρίτερα της εκκένωσης της περιοχής είχε μεταφέρει τις εισπράξεις της ημέρας από το χρηματοκιβώτιο του σούπερ μάρκετ με εξαίρεση την είσπραξη των τελευταίων ωρών, που εκτιμάται πως μπορεί να ανέρχεται σε «ελάχιστες» χιλιάδες ευρώ. Μια κασετίνα βρέθηκε ανοιγμένη στον χώρο του ΑΤΜ έχοντας ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της χρωμοπαγίδας, ενώ τις άλλες 3 κασετίνες τις πήραν μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το ΑΤΜ περιείχε περισσότερα από 84.000 ευρώ, αλλά το ερώτημα πόσα θα αξιοποιηθούν από τους δράστες, παραμένει αναπάντητο…

Άσχετα με το πόσο, ενδεχομένως, άτυχοι μπορεί να στάθηκαν οι διαρρήκτες, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ίδιο το γεγονός ότι δεν δίστασαν να δράσουν και να διαρρήξουν το σούπερ μάρκετ εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, όταν Κράτος και τοπικές αρχές αναζητούνσαν λύση για το πώς θα διασχίσουν με ασφάλεια τον όμορο δρόμο, Λάρισας – Γιάννουλης.

ΧΡΩΜΑΤΟΠΑΓΙΔΕΣ

Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή την περασμένη Πέμπτη, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου εκδηλώθηκαν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα και δη στην περιοχή της Γιάννουλης. Οι δράστες εκτιμάται πως έδρα- σαν το νωρίτερο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αφού καταγραφόταν πτωτική τάση της στάθμης των συγκεντρωμένων υδάτων έξω από το πολυκατάστημα.

Μάλιστα φέρεται να έδρασαν από την πίσω πλευρά του πολυκαταστήματος, περιοχή που εμποδίζει την οπτική επαφή, αν και λόγω απαγόρευσης κανείς (σ.σ. σχεδόν κανείς όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην περιοχή.

Εκμεταλλευόμενοι προφανώς και τη διακοπή ρεύματος οι δράστες παραβίασαν το παράθυρο γραφείου στην πίσω πλευρά του κτιρίου και εισήλθαν σε αυτό παρότι το κτίριο ήταν πλημμυρισμένο, αφού η στάθμη των νερών την περασμένη Πέμπτη που διενεργήθηκε η έρευνα, ανερχόταν στο 1,5 μέτρο.

Στα γραφεία λοιπόν του σούπερ μάρκετ διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε τις εισπράξεις των τελευταίων ωρών προτού κλείσει η επιχείρηση λόγω εκκένωσης, ενώ ο κύριος όγκος των εισπράξεων είχε παραληφθεί νωρίτερα από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στο πλαίσιο πρακτικής του καταστήματος.

Το ακριβές ποσό που περιείχε το χρηματοκιβώτιο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όταν το τραπεζικό ΑΤΜ περιείχε περί τις 84.000 ευρώ. Μετά το χρηματοκιβώτιο οι διαρρήκτες άνοιξαν το ΑΤΜ και στον χώρο άφησαν μια κασετίνα την οποία άνοιξαν νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός χρωματοπαγίδας. Αντίστοιχο μηχανισμό διέθεταν και οι άλλες τρεις κασετίνες με χαρτονομίσματα του ΑΤΜ που πήραν μαζί τους οι δράστες, αφήνοντας στο χώρο τα σύνεργα της διάρρηξης, μεταξύ των οποίων και ένας λοστός. Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης