Ελλάδα

Πέθανε στα 62 η συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου

Η σπουδαία συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου απεβίωσε χθες και κηδεύεται σήμερα στις 2 μ.μ. στην Αιγάνη. Έφυγε νωρίς, μόλις στα 62, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Η Κατερίνα Αναγνώστου κατάγονταν από την Αιγάνη και διέμενε στη Λάρισα.

Για την Κατερίνα Αναγνώστου και το έργο της ο μελετητής της παιδικής λογοτεχνίας Μιχάλης Αργυρίδης έγραψε πέρυσι στο περιοδικό prosopa.net :

«Η Κατερίνα Αναγνώστου πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά το 1994, με το βιβλίο «Χωρίς πυξίδα». Η συνέχεια ήταν πολύ γόνιμη και παραγωγική. Έτσι, λοιπόν, έχουμε σήμερα μία συγκομιδή είκοσι βιβλίων, που εκδόθηκαν στην Αθήνα από γνωστούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους: τον Ηράκλειτο, τον Ρώσση, τον Μίνωα, τον Καστανιώτη, τα Ελληνικά Γράμματα, την Μικρή Μίλητο, το Δίπτυχο, τον Σαΐτη, τον Κέδρο, και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Από τις εκδόσεις Ηράκλειτος κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωρίς πυξίδα» (1994).

Από τις εκδόσεις Ρώσση εκδόθηκε το βιβλίο «Η χώρα των Σιδερένιων» (1995). Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφόρησαν οκτώ βιβλία: «Η Μαραζούπολη που ξανάγινε Ανθούπολη» (1997), «Μια φορά μια φωλιά» (1999), «Το αστεράκι που έτρεχε να συναντήσει τα Χριστούγεννα» (1999), «Με το ποδήλατο του ανέμου» (2001), «Πατατατράκ» (2001), «Η πάπια που ήθελε να γίνει μαμά» (2004), «Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν» (2010), «Ο σκαντζόχοιρος που έχασε τα καρφιά του» (2012).

Από τις εκδόσεις Καστανιώτης εκδόθηκαν δύο βιβλία: «Ο γάιδαρος του αυτοκράτορα» (1997), «Η συμμορία των κούκων» (1997).

Από τα Ελληνικά Γράμματα κυκλοφόρησαν τρία βιβλία: «Ο Αη Βασίλης θα βρει το δρόμο του» (2000), «Η κυρά βδομάδα και τα επτά παιδιά της» (2002), «Ένας χιονάνθρωπος χειμώνα καλοκαίρι» (2002).

Από τις εκδόσεις Μικρή Μίλητος εκδόθηκαν δύο βιβλία: «Το δάσος με τους κισσούς» (2003), «Γιατί δεν κοιμάσαι Λάκη Κουνελάκη;» (2003).

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο: «Πάντα θα σ’ αγαπώ» (2005).

Από τις εκδόσεις Δίπτυχο εκδόθηκε ένα βιβλίο «Λόγια από μετάξι» (2008).

Από τις εκδόσεις Σαΐτη κυκλοφόρησε ένα βιβλίο: «Το δέντρο που γελούσε» (2019).

Η Κατερίνα Αναγνώστου, εκτός από πολυγραφότατη είναι και πολυβραβευμένη. Το 1996 απέσπασε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, για το βιβλίο «Ο γάιδαρος του αυτοκράτορα». Το 1997 τιμήθηκε με έπαινο, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, για το μυθιστόρημα «Η συμμορία των κούκων». Το 1999 κέρδισε τον έπαινο, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για την  ιστορία «Μια φορά μια φωλιά».

Το 2001 επαινέθηκε, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, για το βιβλίο «Ιστορίες για τζιτζίκια» (εκδόθηκε με τίτλο «Με το ποδήλατο του ανέμου»).

Το έργο της Κατερίνας Αναγνώστου περιλαμβάνει έντεχνα παραμύθια, παραμυθιακές ιστορίες, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά.

Η κα Κατερίνα Αναγνώστου είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Η Κατερίνα Αναγνώστου, ως βαθιά κοινωνική συγγραφέας, θίγει στα βιβλία της διάφορα θέματα κοινωνικού προβληματισμού (πόλεμος, ειρήνη, μετανάστευση, λαθρομετανάστευση, αγώνας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τεχνολογικός πολιτισμός και οι συνέπειές του στη φύση, αρνητικές συνέπειες της Ε.Ε. (Ε.Ο.Κ) σε σχέση με τη γεωργία στη χώρα μας, εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και αγώνας για τη διασφάλισή τους, εκμετάλλευση των οικονομικά αδύναμων από τους οικονομικά ισχυρούς και αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, υιοθεσία), επιδιώκοντας να φέρει σε επαφή τους μικρούς αναγνώστες με τον κοινωνικό προβληματισμό και να τους προετοιμάσει για μελλοντική ενεργό παρέμβαση και ανάμειξη, με στόχο τη διεκδίκηση τακτοποίησης και διόρθωσης κάθε αρνητικού δεδομένου.

Η Κατερίνα Αναγνώστου, εκτός από τη λογοτεχνική απόλαυση, προσφέρει στα παιδιά – αναγνώστες της και πολλά λαογραφικά στοιχεία, της λαϊκής παράδοσης, του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στοιχεία. Η παρουσία αυτών των στοιχείων φανερώνει ότι η συγγραφέας βρίσκεται κοντά στον λαό, στα ήθη και έθιμά του, και πως θέλει να περάσει στα παιδιά βιώματα του νεοελληνικού λαϊκού βίου και να δώσει μηνύματα σεβασμού για τον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, που λειτουργεί διαπαιδαγωγητικά.

Η Κατερίνα Αναγνώστου υπηρετεί, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία με συνέπεια, ξεδιπλώνοντας σε κάθε της βιβλίο καινούργιες πτυχές του αδιαμφισβήτητου ταλέντου της, του πλούσιου συναισθηματικού της κόσμου και μιας αστείρευτης, πληθωρικής και δημιουργικής έμπνευσης.

Η Κατερίνα Αναγνώστου, με το έμφυτο ταλέντο της συγγραφικής δεινότητας, που, αναμφίβολα, διαθέτει, έχει αποκτήσει επάξια μια σημαντική θέση ανάμεσα στους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας μας για παιδιά».

Πηγή: Με πληροφορίες από prosopa.net

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης