Ελλάδα Ροή

Σεισμός. Έρευνα στο ρήγμα της Ελασσόνας

Δήμος Ελασσόνας και Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας, Πανεπιστημίου Πατρών ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενάντια στο σεισμό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Larissanet.gr εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών για την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Εκτίμηση επικινδυνότητας του σεισμικού ρήγματος Βλαχογιάννι μέσω Παλαιοσεισμολογικής Έρευνας».

 

Γενικός σκοπός της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ελασσόνας και του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω του Εργαστηρίου Τεκτονικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, του οποίου Διευθυντής είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Κουκουβέλας, είναι μεταξύ άλλων να εκτιμηθεί με τον πλέον επιστημονικό τρόπο η επικινδυνότητα του υφιστάμενου σεισμικού ρήγματος στην περιοχή Βλαχογιάννι-Μεσοχώρι, και να προταθούν μέτρα που θα αποσκοπούν στην ασφαλή και ανεμπόδιστη διαβίωση και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων έναντι του σεισμικού κινδύνου.

Το αντικείμενο του Ερευνητικού Προγράμματος της παρούσας προγραμματικής σύμβασης

συνίσταται στα εξής:

1) A’ Στάδιο: Διερεύνηση της περιοχής και διενέργεια παλαιοσεισμολογικής τομής, αποτύπωση και δειγματοληψία των γεωλογικών στρωμάτων στην περιοχή και ιδιαίτερα στους οικισμούς Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες συνδυάζοντας τρισδιάστατα νέφη σημείων από σαρωτές λέιζερ, Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ)/δεκτών GNSS και μετρήσεις ηλικιών των γεωλογικών δεδομένων.

2) B’ Στάδιο: Συνολική εκτίμηση της ενεργότητας του ρήγματος και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στην διαδικασία τεκμηρίωσης των αναγκαίων ενεργειών σε σχέση με την ύπαρξη ρηγμάτων στην περιοχή.

3) Γ’ Στάδιο: Έλεγχος, έγκριση και παραλαβή των παραδοτέων και του συνόλου του προγράμματος.

4) Δ’ Στάδιο: Αυτό θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2022 όπου και θα λήξει και το οικονομικό αντικείμενο του προγράμματος. Μέχρι την ολοκλήρωση του Δ’ σταδίου θα έχει συγγραφεί μια εργασία σε διεθνές περιοδικό με τα αποτελέσματα του προγράμματος.

Τέλος ορίστηκαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης οι δημοτικοί σύμβουλοι:

– κ.Δραγατσίκης Ιωάννης, με αναπληρωτή τον κ.Κουρομπίνα Διονύσιο,

– κ.Τσούρης Κίμων, με αναπληρωτή τον κ.Κατσιούρα Γεώργιο.

Βίντεο από την παρουσία του Καθηγητή Ιωάννη Κουκουβέλα στην περιοχή, κατά την χρονική περίοδο που ακολούθησε τον σεισμό της 3ης Μαρτίου:

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης