Ελλάδα

Σε lockdown και το Άγιο Όρος: Δεν επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών

Χωρίς επισκέψεις προσκυνητών και χωρίς να επικοινωνούν οι μονές μεταξύ τους λόγω της καραντίνας οι μοναχοί στο Άγιο Όρος βιώνουν μια ήρεμη και χωρίς κρούσματα περίοδο όπως είπε στο Sputnik ο Γέροντας Θεωνάς από τη Μονή Ξενοφώντος.

 

Πανέτοιμο είναι το Κέντρο Υγείας στις Καρυές και συνδράμει πραγματοποιώντας και τεστ για τον κορονοϊό.

Σε καθεστώς lockdown βρίσκεται το Άγιο Όρος και οι μοναχοί του, καθώς η χώρα βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στις 20 μονές του Αγίου Όρους η ζωή κυλά ήσυχα με τους μοναχούς να συνεχίζουν τον βίο και τη μοναστική ζωή τους απομονωμένοι από τα εγκόσμια.

Κανένας προσκυνητής δεν εισέρχεται στο Άγιο Όρος αυτή την περίοδο λόγω της καραντίνας που ισχύει σε όλη την χώρα, ενώ όπως είπε στο Sputnik o Γέροντας Θεωνάς από τη Μονή Ξενοφώντος, δεν επιτρέπονται ούτε οι επισκέψεις μεταξύ των μονών.

«Κάνουμε το πρόγραμμα το μοναστικό, προσκυνητές δεν έρχονται, δεν έχουμε δυσκολίες, είμαστε καλά. Επίσης δεν έχουμε ακόμα επικοινωνία μεταξύ των μονών γιατί είμαστε σε καραντίνα. Έχουμε το Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Η Παναγία μας προστατεύει και μας διαφυλάττει» είπε ο Γέροντας Θεωνάς.

 

Το Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους

Στις Καρυές του Αγίου Όρους λειτουργεί το Κέντρο Υγείας που παρέχει ιατρική φροντίδα στους μοναχούς, αλλά και σε όσους επισκέπτονται τη μοναστική πολιτεία. Είναι στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ διαθέτει και ασθενοφόρο.

Όπως είπε στο Sputnik η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου, μοναχοί και επισκέπτες του Αγίου Όρους υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό.

 

«Το Κέντρο Υγείας στις Καρυές εξυπηρετεί τους μοναχούς και τους επισκέπτες των μοναστηριών. Είναι κανονικά στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Όταν χρειάζεται γίνεται διερεύνηση κορονοϊού είτε μέσω τεστ είτε με κλινική εξέταση και εκτίμηση και μέχρι στιγμής όλα είναι μια χαρά. Το Κέντρο Υγείας έχει ανταποκριθεί σε ό,τι έχει χρειαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε η κα Χατζόπουλου προσθέτοντας ότι είναι πολλές οι μονές, οι μοναχοί, αλλά και οι προσκυνητές που (υπό κανονικές συνθήκες) επισκέπτονται το Άγιο Όρος.

Τα τεστ που διενεργούνται στους μοναχούς είναι μοριακού τύπου, δηλαδή PCR, ενώ χρησιμοποιούνται και rapid test, όπως διευκρίνισε η κα Χατζοπούλου.

Sputnik.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης