Ελλάδα

Σκρέκας: Έως και 900 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε την επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για τους δύο αυτούς μήνες, τα συνολικά μέτρα προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον Τρικαλινό Υπουργό, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας. Όπως ανέφερε, «από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, η Κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των μέτρων υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον επόμενο μήνα, από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η μέση μηνιαία ενίσχυση αυξάνεται σε 87 ευρώ τον Απρίλιο από 53 ευρώ τον Μάρτιο. Το συνολικό ποσό της επιδότησης ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο.

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε και το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο, το οποίο θα ανέλθει σε 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο, από 65 ευρώ/MWh το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον, για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία) και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής θα χορηγηθεί επιπλέον επιδότηση ύψους 100 ευρώ/MWh, ανεβάζοντας το σύνολο της στήριξης σε 230 ευρώ/MWh.

Για τις ίδιες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, θα διατεθούν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο, ανεξαρτήτως εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας.

Συγκεκριμένα για τον Μάρτιο, όλα τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η Κυβέρνηση επιδοτεί τον Μάρτιο όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, με 20 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση στους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Ο κ. Σκρέκας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η τεράστια ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό είναι αναγκαία άμεσα μια ευρωπαϊκή λύση. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι η πρώτη, που από τον Σεπτέμβριο του 2021, εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης των καταναλωτών προσαρμοσμένα στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης