Ελλάδα

Συνυφασμένη με την Παράδοση η Εορτή του Αγίου Γεωργίου στους Αγίους Αναργύρους Καρδίτσας

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο χωριό των Αγίων Αναργύρων στην Κρανιά Μουζακίου Καρδίτσας.   Με την τέλεση του Πανηγυρικού εσπερινού, όπου τα εγκώμια του Αγίου Γεωργίου ήχησαν στον Ναό και έδωσαν μια κατάνυξη πραγματική, αφήνοντας τους Χριστιανούς Ενορίτες να ζήσουν μία πνευματική πανδαισία.
Αυτή την χρονιά με τις άοκνες προσπάθειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, στην  προσπάθεια αναβίωσης της παράδοσης που ξεκίνησε ο Εφημέριος π. Νικόλαος Δαλαγιώργος εδώ και τρία χρόνια, περίμενε τους Ενορίτες μία μεγάλη έκπληξη.  Τον Παραδοσιακό «Φλάμπουρα», ένα λάβαρο της χαράς που φέρει καβαλάρη τον Άϊ-Γιώργη, κατ’ εξοχήν σύμβολο των Σαρακατσαναίων, στο οποίο κρεμούν τρία μήλα στα ξύλα της κορυφής που σχηματίζουν σταυρό για καλή παραγωγή στα ζωντανά τους.  Ο Όμηρος στην ΟΔΔΥΣΕΙΑ Δ-279, Ι-183 και 237, Λ-4, αναφέρει ως μήλα τα πρόβατα που κατ’ επέκταση απεικονίζουν τη νομαδοκτηνοτροφική ζωή των Σαρακατσαναίων.

Έτσι οι εορταστές Ενορίτες, χειροκρότησαν την Προσπάθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και μαζί με τον Εφημέριο,  τραγούδησαν όλοι μαζί για ευλογία ” Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου και γριβοκαβαλάρη, αρματωμένος με σπαθί και με χρυσό κοντάρι ” .

Στην συνέχεια, ο παραδοσιακός Λαογραφικός Σύλλογος Καρδίτσας «Εν Χορώ», μαζί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του, πήραν την θέση σε ένα όμορφο πανηγύρι με πολλά στοιχεία της παράδοσης και του Ελληνισμού.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης