Ελλάδα

Τι γίνεται με τους ναυαγοσώστες στα παράλια της Λάρισας και τους Νέους Πόρους

Τα πάνω κάτω στον σχεδιασμό των δήμων φέρνει ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, ενώ παρά τις οικονομικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών τα υψηλά κόστη «γονατίζουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δηλώνει αδυναμία να καλύψει τα επιπλέον κονδύλια που χρειάζονται.

 

Το σοβαρότατο ζήτημα που προκύπτει πανελλαδικά απασχολεί όπως ήταν επόμενο και τους δήμους Τεμπών και Αγιάς, που, αν και ενισχύθηκαν με ποσά που κυμαίνονται από 40.000-46.000 ευρώ, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του υπουργείου, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες της LP ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα 800 μέτρα ακτογραμμής των Νέων Πόρων, που δεν αποκλείεται να μείνουν χωρίς ναυαγοσώστη για μεγάλο χρονικό διάστημα αν όχι για όλο το καλοκαίρι!! «Πρόκειται για μια μεγάλη ακτογραμμή (σ.σ. των Νέων Πόρων) που δυστυχώς δίνει πνιγμούς κάθε καλοκαίρι, ενώ μόνο κατά την περσινή περίοδο και με τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας καταγράφηκαν επίσημα 4 πνιγμοί όπως και πάνω από 25 διασώσεις λουόμενων», υπογραμμίζει στη LP έγκυρη πηγή, που δεν κρύβει την ανησυχία της για την εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της LarissaPress με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, από 11 Μαΐου 2022, εγκρίθηκε επιχορήγηση Δήμων της χώρας συνολικού ποσού ύψους 7 εκ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες, ενώ το ποσό που αφορά στον δήμο Αγιάς ανέρχεται στα 46.595 ευρώ, με το αντίστοιχο για τον δήμο Τεμπών να ορίζεται στα 40.968 ευρώ.

«Σταγόνα στον ωκεανό» τα ποσά που εγκρίθηκαν, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο για τον δήμο Αγιάς η υπουργική εγκύκλιος προβλέπει συνολικά 11 ναυαγοσώστες με ημερομηνία εκκίνησης την 1η Ιουνίου, όταν σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Νίκο Ντάγκα, οι διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, με τα συνολικά έξοδα να υπολογίζονται στα 260.000, κάτι που καθιστά απαγορευτικό τον παραπάνω αριθμό.

«Πρόθεσή μας είναι να καλύψουμε δύο ακτές, του Αγιοκάμπου και του Στομίου, με πύργους και παρουσία ναυαγοσώστη, ενώ δύο εξοπλισμένα σκάφη θα περιπολούν την ακτογραμμή», περιγράφει στη LP ο κ. Ντάγκας, σημειώνοντας πως θα στηθούν «σημεία αναφοράς», ώστε να ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι διασώστες που περιπολούν για να συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο δήμος Αγιάς θα συνεργαστεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου με 5 συνολικά ναυαγοσώστες.

Μάλλον καλύτερη η εικόνα στα παράλια του δήμου Τεμπών, καθώς οι συνολικά 6 ναυαγοσώστες έπιασαν ήδη δουλειά από 1ης Ιουνίου, σε μια «γενναία» απόφαση του δήμου Τεμπών που καλύπτει το επιπλέον κόστος, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 146.000 ευρώ.

«Πήραμε την απόφαση και προχωρήσαμε ήδη σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για την κάλυψη πολυσύχναστης παραλίας, ενώ ο δήμος προχωρά άμεσα και στην εγκατάσταση 3 πύργων με δικά του έξοδα», μας ανέφερε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμος Τεμπών προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού 5 ατόμων κατηγορίας – κλάδου ΔΕ Ναυαγοσωστών και 1 άτομο κατηγορίας – κλάδου ΔΕ Συντονιστών –Επόπτη Ναυαγοσωστών.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε πως η ναυαγοσωστική κάλυψη για τον συγκεκριμένο δήμο αφορά σε ακτογραμμή μήκους ενός χιλιομέτρου της παραλίας Καστρί Λουτρό (περιοχή «ΕΚΒΟΛΕΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΠΑΠΑΠΟΥΛΙ») η οποία και κρίθηκε ως πολυσύχναστη, ενώ όπως προαναφέραμε το προσωπικό θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου πλήρους απασχόλησης, χρονικής διάρκειας από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι 30/09/2022.

larissapress.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης