Ελλάδα

Τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας υποδέχθηκε ο Κώστας Σκρέκας

“Πολύ σημαντικό έργο” χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον υπό κατασκευή διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας IGB, επισκεπτόμενος, σήμερα το μεσημέρι τον μετρητικό σταθμό του έργου στην Κομοτηνή, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Αλεξάντερ Νικόλοφ.

 

“Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε κρίσιμους καιρούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να ασκούν πολλές πιέσεις στον τομέα της ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

“Μια νέα εποχή αρχίζει στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας από τον τομέα της ενέργειας για το καλό των δύο λαών μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μαζί με τους κ.κ. Πέτκοφ και Νικόλοφ
ξεναγήθηκαν στον υπό κατασκευή μετρητικό σταθμό της Κομοτηνής από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας AVAX και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών.

“Εκπροσωπώντας, σήμερα, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκα τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Πέτκοφ και τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ενέργειας. Επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που διασυνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, ενός αγωγού μήκους 182 χλμ, που αναβαθμίζει συνολικά γεωπολιτικά την περιοχή, βοηθάει στο να διαφοροποιηθούμε και να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των δύο χωρών μας. Ενισχύει επίσης τη ρευστότητα στη μεταφορά ενέργειας και αυτό πιέζει τις τιμές ενέργειας προς τα κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως “παράλληλα, εξασφαλίζουμε την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας μέσα από τον ενεργειακό κλάδο”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στη νέα διασυνδετική γραμμή Ελλάδας- Βουλγαρίας Maritsa East 1 (BG)- Νέα Σάντα (EL), επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης “σχεδόν τετραπλασιάζει τη
δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς Βουλγαρία και Ελλάδα και αντίστροφα, με σκοπό τη μείωση των τιμών ενέργειας και την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η κάθε χώρα”.

“Ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας ξεκινώντας από τον ενεργειακό κλάδο”, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας πως “έχουμε κι άλλα σχέδια” καθώς οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι οι
χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, “έχουν προκαλέσει τεράστια κρίση στην ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, “μέσα από την ανάπτυξη των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες προσπαθεί να καταστεί ως ένας πόλος ενεργειακής σταθερότητας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, διασφαλίζοντας την
ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και πετυχαίνοντας παράλληλα “αυτό που τελικά θέλουμε για την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης