Ελλάδα Ροή

Τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές η Άγκυρα

Σοβαρά εμπόδια στις δρομολογηθείσες διερευνητικές επαφές εγείρει εκ νέου η Αγκυρα με την απόφασή της να ενεργοποιήσει ξανά το Ορούτς Ρέις, το οποίο αργά το βράδυ της Δευτέρας έπλεε κατά πληροφορίες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι τουρκικές κινήσεις, που ερμηνεύονται είτε ως απόρροια εκνευρισμού από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, είτε ως απόπειρα να διευρυνθεί η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, κάτι που η Αθήνα παγίως και ευλόγως αρνείται, προκαλούν ήδη δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ιδίως δε στο Βερολίνο που είχε αναλάβει έντονη δράση το προηγούμενο διάστημα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε μη συνετές τις τουρκικές κινήσεις ενώ ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ακύρωσε προγραματισμένο ταξίδι του στην Αγκυρα.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και το Παρίσι δια του Υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναλόγως επικριτικός ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που, αφήνοντας αιχμές για την πρόσφατη στάση της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν νουθετείται με θωπείες.

Πέραν των κινήσεων στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου η Αγκυρα κλιμάκωσε και σε ρητορικό επίπεδο τις προκλήσεις της.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μισέλ αργά το απόγευμα της Δευτέρας επέρριψε στην Αθήνα τις ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης, ενώ την πρωινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ («Είναι απαράδεκτο  η Ελλάδα να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα») ήρθε να «συμπληρώσει» ανάρτηση του Γενικού Διευθυντή του ίδιου υπουργείου οποίος απλώνει τη βεντάλια των «ελληνικών ευθυνών» έως και το Ναγκόρνο Καραμπάχ…

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης