Ελλάδα

Το πρόστιμο της σαγιονάρας -Πόσο πάει η πιο κακή συνήθεια του καλοκαιριού

Ανήκει στις πιο… διαδεδομένες συνήθειες του καλοκαιριού και ταυτόχρονα στις πιο επικίνδυνες, καθώς επηρεάζει και μάλιστα σημαντικά την ικανότητα της οδήγησης.

 

Ο λόγος για μια φαινομενικά αθώα ενδυματολογική επιλογή, η οποία μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες καθώς μειώνει δραματικά την ελευθερία κινήσεων, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ακόμα και ατύχημα. Επιλέγοντας, λοιπόν, να οδηγήσει κανείς με σαγιονάρες επί της ουσίας θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την κρίσιμη στιγμή. Μια στιγμιαία «εμπλοκή» της σαγιονάρας μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να εμποδίσει τη χρήση των πεντάλ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη θέση του αυτοκινήτου του μας στο οδόστρωμα.

Ωστόσο με τη χρήση της σαγιονάρας κατά την οδήγηση δεν κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα αλλά και δεχθούμε ένα βαρύ πρόστιμο, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή εμπίπτει σε εκείνη τη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία υποχρεώνει τον οδηγό ενός οχήματος να διατηρεί την πλήρη ελευθερία των κινήσεών του.

Τι αναφέρει και ποιος τιμωρεί ο ΚΟΚ;

Παρά τους αδιαπραγμάτευτους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η… ελληνική συνήθεια, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.

Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση, λοιπόν, τροχονομικού ελέγχου, εξαρτάται από τον εκάστοτε διενεργούντα τον έλεγχο το αν η οδήγηση με σαγιονάρες περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, και επομένως αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο ή όχι.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αξιόποινο (ή μη) της συγκεκριμένης συνήθειας, οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν με ανοιχτά υποδήματα, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

carandmotor.gr

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης