Ελλάδα

Το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο στη Λάρισα

Είμαστε πλέον σε μια νέα εποχή που προστάζει εξοικονόμηση πόρων για τις κατασκευές έως και την ενεργειακή τους αυτονομία. Αυτή είναι και η πρόκληση για τους κατασκευαστές καθώς θα πρέπει να βρουν τρόπους για τη λειτουργία των κτιρίων που δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά ή και καθόλου το περιβάλλον. Μια ομάδα Λαρισαίων το 2018 οραματίστηκε αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ  και ήδη το υλοποιεί. Η ανέγερση ενός πράσινου ξενοδοχείου στη Λάρισα είναι γεγονός. Μια κατασκευή που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην νέα «πράσινη εποχή», η οποία χρησιμοποιεί  όλες τις τεχνολογίες που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα προστατεύσουν το περιβάλλον. Οι Χαράλαμπος Γεωργόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός), Κώστας Γκάγκος (διακοσμητής), Απόστολος Μπέμπης (πολιτικός μηχανικός), Νίκος Χριστόδουλος (αρχιτέκτονας), αποτελούν την ομάδα που τρέχει το νέο πράσινο ξενοδοχείο το οποίο θα δούμε να ολοκληρώνεται μέσα στο 2020. Μαζί με τις πρωτοπόρες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται και φυσικά υλικά όπως ξύλο και πέτρα τόσο στην διακόσμησή του όσο και στη δόμηση. Όπως μπορείτε να δείτε και στα φωτορεαλιστικά σχέδια μιλάμε για μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία έχει εξασφαλίσει και το «πράσινο κλειδί», μια πιστοποίηση που έχουν ελάχιστα ξενοδοχεία στη χώρα.

Από αριστερά οι κκ. Χαράλαμπος Γεωργόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός), Κώστας Γκάγκος (διακοσμητής), Απόστολος Μπέμπης (πολιτικός μηχανικός), Νίκος Χριστόδουλος (αρχιτέκτονας)

Που κατασκευάζεται το πράσινο ξενοδοχείο

Η ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγείρεται στην οδό Υγείας μπροστά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας θα αποτελείται από 21 δωμάτια συνολικής δυναμικότητας 45 κλινών. Κατασκευάζεται σε οικόπεδο 8.500 μ2, αποτελείται από 4 διαφορετικά κτίρια και η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται σε 720 μ2. Αδειοδοτείται ως «Πράσινη» ξενοδοχειακή μονάδα μιας και χρησιμοποιεί τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας που καθιστούν τα κτίρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Ήδη δρομολογείται επέκταση της μονάδας με την κατασκευή άλλων 75 δωματίων στο όλο συγκρότημα.

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μπέμπης & Χριστόδουλος   σε συνεργασία με την εταιρεία Κώστας Γκάγκος Architercture Design και την εταιρεία μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Team Engineering του Χαράλαμπου Γεωργόπουλου ανέλαβε την μελέτη και την κατασκευή της νέας ξενοδοχειακής μονάδας στη Λάρισα.

Η κατασκευή όμως δεν έχει μόνο τεχνολογίες αιχμής αλλά και μοναδικό design «Ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο είναι εύκολο να το σχεδιάσεις. Είναι δύσκολο όμως να συνδυάσεις το design με την τεχνολογία του αύριο. Με πολύ κόπο και πολύ δουλειά τοποθετήσαμε το καθετί εκεί που έπρεπε», σημειώνει ο διακοσμητής Κώστας Γκάγκος.

Θα είναι από τις λίγες μονάδες στην χώρα που θα διαθέτει «πράσινο κλειδί» – Το νερό της βροχής θα συλλέγεται και θα χρησιμοποιείται για την άρδευση!

Ενεργειακά πράσινη κατασκευή

Η ξενοδοχειακή μονάδα κατασκευάζεται με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Τα κτίρια της σύγχρονης μονάδας ακολουθούν εκτός των άλλων, τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Ο σχεδιασμός και η επιλογή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων γίνεται με γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, έχοντας ως στόχο όλη η εγκατάσταση να είναι Α’ ενεργειακής κλάσης.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους και απαρέγκλιτα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις σχεδιασμού και κατασκευής.

Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι μηχανικοί οι οποίοι στελεχώνουν το επιστημονικό προσωπικό καθώς και εξειδικευμένοι εξωτερικοί συνεργάτες μηχανικοί έχουν αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αυστηρές προδιαγραφές.

Η μελέτη ξεκίνησε το  2018 και η κατασκευή του από τον Μάρτιο του 2019. Το έργο ολοκληρώνεται μέσα στο 2020. Οι μελετητές είναι:

  • Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μπέμπης & Χριστόδουλος
  • Kostas Gagos Architecture & design
  • TeamEngineering Γεωργόπουλος Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Τεχνολογίες στο πράσινο ξενοδοχείο

Σύμφωνα με την μελέτη, ηλιακοί συλλέκτες θα καλύπτουν κατά 64% το φορτίο.  Το υπόλοιπο μέρος του φορτίου θα καλυφθεί από αντλία θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει θα παράγεται από φωτοβολταϊκό σύστημα, εξισορροπώντας έτσι την καταναλισκόμενη με την ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο.

Έτσι επιτυγχάνεται 100% παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από ηλιακή ενέργεια. «Ήρθε η εποχή στον σχεδιασμό των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων να επικρατήσει μια ολιστική λογική η οποία λαμβάνει υπόψιν της τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και την χρήση οικολογικών υλικών με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σέβονται το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο», αναφέρει ο πολιτικός μηχανικός Απόστολος Μπέμπης που συμμετέχει στην κατασκευή.

Εξαερισμός

Θα χρησιμοποιηθούν αποκεντρωμένες μονάδες εξαερισμού μικρής ενεργειακής κατανάλωσης, με κεραμικό εναλλάκτη και ανάκτηση θερμότητας, απόδοσης έως 85%!

Ψύξη – θέρμανση

Θα χρησιμοποιηθεί σύστημα με αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ιδιαίτερα υψηλό εποχιακό ενεργειακό βαθμό απόδοσης SCOP και SEER έχοντας την απαραίτητη ενεργειακή σήμανση σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς.

Για τον κλιματισμό των δωματίων θα εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα, έχοντας πλήθος δυνατοτήτων και παρέχοντας πλήρη ευελιξία στο χρήστη.

«Η ανάγκη αναθεώρησης βασικών αρχιτεκτονικών προτύπων στον σχεδιασμό ξενοδοχειακών μονάδων είναι πλέον δεδομένη. Έχοντας τη σαφή κατεύθυνση των ιδιοκτητών για απόλυτα οικολογικό φροντίσαμε να ενημερωθούμε για τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παραδίδουμε ένα έργο που σέβεται τον άνθρωπο και ανοίγει δρόμους  για αντίστοιχες κατασκευές σε όλη τη χώρα», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Νίκος Χριστόδουλος.

Φωτισμός

Θα χρησιμοποιηθούν λαμπτήρες led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οι οποίοι σε συνδυασμό με σύστημα αυτοματισμού, ελέγχου κίνησης και παρουσίας, εγγυώνται την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Σύστημα για την ενεργειακή διαχείριση της μονάδας

Μέσω του BEMS (Building Energy Management System), του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης της μονάδας θα γίνεται παρακολούθηση, έλεγχος και βελτιστοποίηση της ενέργειας στο κτίριο πετυχαίνοντας έτσι βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εγκαταστάσεων, αλλά και της ενεργειακής αποδοτικότητας αυτών. Έτσι πετυχαίνεται  δηλαδή μια αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου. «Αξιοποιήθηκε ότι καλύτερο μας παρέχει η τεχνολογία σήμερα σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας λαμβάνοντας υπόψιν τις μελλοντικές ανάγκες του ξενοδοχείου και των πελατών», περιγράφει ο αρχιτέκτονας Χαράλαμπος Γεωργόπουλος.

Νερό χρήσης και άρδευσης

Θα εγκατασταθεί καινοτόμο κυκλικό σύστημα σύνδεσης των παροχών το οποίο εξασφαλίζει την εξαφάνιση του φαινομένου της λεγεωνέλας, μικρότερη πτώση πίεσης αλλά και λιγότερα εξαρτήματα.

Θα υπάρξει εγκατάσταση για τη συλλογή του βρόχινου νερού από τις στέγες αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Το νερό θα συλλέγεται όλο το χρόνο και θα αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές για πότισμα του πρασίνου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακά κουφώματα

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα εγκατασταθεί θα μπορεί να παράγει το σύνολο της ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας όλων των ενεργειακών συστημάτων, επιτυγχάνοντας  έτσι ένα μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Θα τοποθετηθούν ενεργειακά κουφώματα super thermo τελευταίας γενιάς της εταιρείας EXALCO με τα πλέον καινοτόμα συστήματα της εταιρείας και ενεργειακή υάλωση χαμηλής εκπομπής.

Φορτιστής Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

Το ξενοδοχείο που πρωτοπορεί δεν θα μπορούσε να αγνοήσει και να συμβάλλει στη  νέα εποχή της αυτοκίνησης. Έτσι θα τοποθετηθεί φορτιστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ταχείας φόρτισης για την εξυπηρέτηση όλων των οδηγών της περιοχής της Λάρισας.

Αυτό το μοναδικό πρότζεκτ είναι μοναδικό και για έναν άλλο λόγο. Υλοποιείται από Λαρισινά χέρια και συμμετέχουν επιχειρήσεις από την Λάρισα που η κάθε μια καινοτομεί στον τομέα της.

info

Απόστολος Μπέμπης

 Νικηταρά 18- Λάρισα

Τηλ. 2410670808

6974849663

Mail: apostolosbebis@gmail.com

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης