Ελλάδα

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Ο κ. Δένδιας μετέβη σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία.

Επιβεβαιώνει δε πανηγυρικά, προσέθεταν, την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Θεμελιώδεις αρχές και κριτήρια για την επίτευξη της συμφωνίας στις μεταξύ των δύο χωρών διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν άλλωστε οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα  «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

«Ενταφιάζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές μιλούσαν για μεγάλη εθνική επιτυχία που «κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική», αυξάνοντας το  κυριαρχικό αποτύπωμα της χώρας που δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης