Site icon TrikalaVoice

Προτελευταία η Ελλάδα στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων κατά της πανδημίας στην Ευρώπη

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας* – Ξεκάθαρος στόχος των πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως είναι η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών και παρότι ο στόχος είναι σχεδόν κοινός, οι διαφορές στις πολιτικές επιλογές προς επίτευξη του στόχου είναι μεγάλες.

 

Σε μελέτη των Μάνθου Δελή, Μαρίας Ιωσηφίδη και Mενέλαου Τάσιου με τίτλο «Efficiency of government policy during the COVID-19 pandemic», που δημοσιεύθηκε στο SSRN (Social Science Research Network), εξετάσθηκε η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών όσον αφορά κυρίως στην πρόληψη θανάτων και όχι η αποτελεσματικότητα σε άλλες κοινωνικές ή οικονομικές διαστάσεις. Στη μελέτη υπολογίσθηκε για πρώτη φορά ο δείκτης αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 81 χώρες παγκοσμίως, συγκρίνοντας τον «Δείκτη περιορισμών και υγείας» για τον Covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (13 παράμετροι που αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές περιορισμού, κλεισίματος και του συστήματος υγείας) με τους θανάτους λόγω Covid-19, σε κάθε χώρα και για κάθε μήνα για τους 19 μήνες από τον Μάιο του 2020 έως και τον Νοέμβριο του 2021.

 

Η μελέτη απάντησε στο ερώτημα αν τα αυστηρότερα μέτρα έχουν την επιθυμητή επίδραση στην ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών ή αν αυτή η επίδραση δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι επιθυμητή η αυστηρότητα των περιορισμών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Στη μελέτη συγκρίθηκε η αυστηρότητα της πολιτικής σε κάθε χώρα για κάθε μήνα, με τους θανάτους σε κάθε χώρα τον επόμενο μήνα. Για την αυστηρότητα της πολιτικής ελήφθη υπόψη ο «Δείκτης περιορισμών και υγείας» για τον Covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος βασίζεται σε 13 δείκτες απόκρισης πολιτικής, όπως το κλείσιμο των σχολείων, των χώρων εργασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων και τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, την εσωτερική μετακίνηση και τις διεθνείς μεταφορές, τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τις πολιτικές για τα τεστ, τους εμβολιασμούς, την κάλυψη προσώπου, της ιχνηλάτησης των επαφών, της προστασίας των ηλικιωμένων και τις επενδύσεις έκτακτης ανάγκης στην υγειονομική περίθαλψη. Τα δεδομένα για τους θανάτους λόγω Covid-19 προέρχονται από την παγκόσμια πλατφόρμα «Our World in Data».

 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι βαθμολογίες της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, αφού από το αρχικό διάγραμμα της μελέτης αφαιρέθηκαν οι υπόλοιπες 50 χώρες, οι χώρες ταξινομούνται με βάση τη μέση βαθμολογία αποτελεσματικότητάς τους και είναι σχεδιασμένα τα σημεία διασποράς που αντικατοπτρίζουν τις βαθμολογίες ανά χώρα-μήνα.

 

 

Τα συμπεράσματα της μελέτης για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι:

 

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι σύμφωνα με τη μελέτη:

 

 

Δείτε ολόκληρη η μελέτη εδώ: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3821814

Exit mobile version