Επιχειρείν

Άρθρο Χατζηγάκη στους New York Times

Άρθρο στην ετήσια έκδοση των New York Times και του Euro2day, “Turning Points 2024”, για το πως τα υπεράκτια αιολικά αλλάζουν τα δεδομένα στην προσπάθεια της Ελλάδος να ολοκληρώσει την πράσινη μετάβαση έγραψε ο Μικέλης Χατζηγάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Σουηδικής Hexicon Power.

 

 

Παρακάτω ολόκληρο το άρθρο:

 

“Το 2024 θα είναι έτος ορόσημο για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Διότι θα αναδείξει με τον πλέον προφανή τρόπο αυτό που πολλοί βλέπουμε να γίνεται υπογείως εδώ και μερικά χρόνια: την σύγκρουση της παλιάς οικονομίας των ορυκτών καυσίμων με την νέα οικονομία των ανανεώσιμων πηγών. Παρατηρούμε, για παράδειγμα, πως μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί παίκτες όχι μόνο κάνουν βήματα προς τα πίσω αλλά υποδορίως τορπιλίζουν και την προσπάθεια να «πρασινίσει» η οικονομία. 

 

Τελικά, σε αυτή την σύγκρουση ποιος θα επικρατήσει; Θα δούμε το περιβάλλον μας να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας ή μήπως υπάρχει λύση; Τα πλωτά υπεράκτια πάρκα αποτελούν μια λύση game changer στην έκβαση αυτής της σύγκρουσης και στην μετάβαση στην πράσινη εποχή. Γιατί είναι μια απεριόριστη και σχεδόν ανέγγιχτη πηγή καθαρής ενέργειας. Επίσης, η ταχύτητα του αέρα στα βαθιά των θαλασσών είναι πολύ ψηλότερη και πιο σταθερή από τα βουνά και θα υποστηρίξει μεγαλύτερη και αποδοτικότερη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

 

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών. Έχει όλα τα απαραίτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα να δημιουργήσει υπεράκτια πάρκα που θα προμηθεύουν με καθαρή ενέργεια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Μέσα από τα offshore πάρκα η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους «πράσινους» στόχους της. Θα μπορέσει, επίσης, να χτίσει μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτά. Έτσι θα ενισχυθεί σημαντικά η εθνική μας οικονομία. Είναι, λοιπόν, μια στρατηγική game changer και για την Ελλάδα.

 

Η χώρα έχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων. Καταρχάς έχει από τα ισχυρότερα αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη και το ισχυρότερο στην Μεσόγειο. Οι άνεμοι στις Ελληνικές θάλασσες, η ταχύτητα των οποίων σε αρκετά σημεία ξεπερνάει τα 10m/s, μπορούν να δώσουν πολύ καθαρή ενέργεια. Επίσης, η χώρα έχει εκτεταμένη ακτογραμμή και συνεπώς διαθέτει πολλά σημεία που μπορούν να δημιουργηθούν αυτά τα πάρκα. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ελληνικές θάλασσες έχουν αιολικό δυναμικό που μπορεί, δυνητικά, να φιλοξενήσει μέχρι 40GW πλωτών υπεράκτιων και 10GW υπεράκτιων σταθερής έδρασης. Αυτό δείχνει τις τρομακτικές δυνατότητες της χώρας μας στο πεδίο αυτό.

 

Οι πιο κατάλληλες περιοχές στις ελληνικές θάλασσες είναι σε βαθιά νερά σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπεράκτιων πάρκων που θα αναπτυχθούν θα είναι πλωτά αιολικά. Σημειώνουμε, επιπροσθέτως, ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την δημιουργία των offshore αιολικών ως κορυφαία προτεραιότητα της. Κατόπιν όλων των παραπάνω εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία να γίνει το κέντρο των υπεράκτιων αιολικών στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Αξιοποιώντας τα πολλά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα που θα δώσει υπεραξία στην Ελληνική οικονομία και  θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – και μάλιστα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

 

Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει την υποδομή να χτίσει μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα που θα την καταστήσει κέντρο στην Μεσόγειο. Διότι ήδη έχει ανεπτυγμένες σημαντικές βιομηχανίες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αυτής της αλυσίδας όπως π.χ. βιομηχανία καλωδίων, μεταλλοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία, κτλ. Ένα άλλο στοιχείο είναι τα λιμάνια μας που παίζουν νευραλγικό ρόλο σε αυτά τα έργα. Συγχρόνως, η Ελλάδα έχει ναυπηγεία που, με την κατάλληλη αξιοποίηση των υποδομών τους, μπορούν να κατασκευάσουν συγκεκριμένα εξαρτήματα των πλωτών αιολικών. Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα προσελκύσει επενδύσεις και να αναβιώσει τα ναυπηγεία μας τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες σε εταιρείες σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο την Ελλάδα. Όλα αυτά τα έργα θα χρειαστούν και τα εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς των ανεμογεννητριών αλλά και μικρότερα σκάφη που θα συμβάλουν στην συντήρηση και επισκευή των ανεμογεννητριών. Ιδιαίτερα τα μεγάλα πλοία είναι αρκετά εξειδικευμένα και σε μεγάλο έλλειμα παγκοσμίως και ήδη Έλληνες εφοπλιστές έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτά. Και εκεί, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί από την Ελληνική ναυτιλία που θα δημιουργήσει και εσωτερική υπεραξία στην τοπική μας οικονομία. 

 

Οι επιχειρηματικές όμως αποφάσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών θα ληφθούν ενώ το τοπίο σχετικά με τις επικρατούσες τεχνολογίες παραμένει θολό και η απαίτηση σε ακριβά λόγω επιτοκίων κεφάλαια για R&D και θέσεις απασχόλησης με ένταση γνώσης και δεξιοτήτων φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τους δυνητικούς επενδυτές. Παράλληλα και για την εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη τυποποίηση ώστε σε ορατό χρόνο να επιτευχθεί η βιομηχανοποίηση σε  κλίμακα. 

 

Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά θα είναι αξίας δισεκατομμυρίων και σίγουρα μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Πρόσφατα το ΙΟΒΕ παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την Ελλάδα όπου αναφέρει ότι η επίδραση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μπορεί να φτάσει έως και 1.9 δις ευρώ ανά έτος, σε αύξηση των εσόδων με περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και σε 44.000 υποστηριζόμενες νέες θέσεις εργασίας.

 

Συνεπώς, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αναπτύξουμε όχι μόνο τα offshore πάρκα αλλά και μία εγχώρια βιομηχανία γύρω από αυτά που θα ωφελήσει  τη χώρα πολλαπλά. Αν χάσουμε το θετικό momentum της τρέχουσας συγκυρίας η πατρίδα μας θα έχει απωλέσει μια πρωτοφανή ευκαιρία να αξιοποιήσει συγκριτικά της πλεονεκτήματα για δημιουργία αξίας στην οικονομία και χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Έχοντας μάθει από λάθη του παρελθόντος ας αδράξουμε την ευκαιρία τούτη τη φορά”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης