Επιχειρείν

Έχεις παιδιά; Χάρισε τους αυτά τα 8 στοιχεία και θα σε ευγνωμονούν για πάντα

Στο perpatoura.com γνωρίζουμε πως οι αξίες και οι έννοιες που θα χρειαστεί να μάθουμε στα παιδιά μας, ως γονείς, είναι αρκετές και μεγάλης σημασίας. Ξεχωρίζουμε για εσάς τις πιο σημαντικές, αυτές που θα αποτελέσουν πολύτιμο συστατικό και απαραίτητο στο “οπλοστάσιο” της ζωής των παιδιών μας. Με αυτά θα γίνουν  πιο ευέλικτα, πνευματικά δυνατά, ικανά να δημιουργήσουν την δική τους μοναδική ιστορία.

Τα 8 στοιχεία που θα ήθελες οπωσδήποτε να “χαρίσεις” στα παιδιά σου είναι:

  1. Εμπιστοσύνη

Δείξτε την στα παιδιά σας και γίνετε ο πρώτος που θα τα εμπιστευθεί. Με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνετε να μαθαίνουν τα όριά τους και να καταλάβουν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όχι γιατί κάποιος τους το είπε αλλά γιατί αποφάσισαν μέσα τους το σωστό. Διαδικασία σημαντική για κάθε παιδί. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε θετικά με την συμπεριφορά τους.

  1. Εμπειρίες

Ίσως ότι πολυτιμότερο μετά τις αξίες! “Εμπειρία” δεν είναι μόνο η ελεύθερη πτώση, αλλά κάθε τι που μας προκαλεί έκρηξη συναισθημάτων και μας καθηλώνει. Για ένα μικρό παιδί εμπειρία είναι να μάθει να κόβει την μπανάνα του κομματάκια, να σκαλίζει το χώμα και να φυτεύει ένα λουλούδι, να μάθει να επιπλέει στο νερό, να φτιάχνει μια κατασκευή με τον μπαμπά του, να ψάχνει για κοχύλια κάθε καλοκαίρι.

  1. Σεβασμό

Πώς δείχνεις σεβασμό σε ένα μικρό παιδί  άραγε; Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του, τον εκνευρισμό του, την ταραχή του και δώστε του χρόνο. Δείξτε σεβασμό όταν λέει ότι δεν θέλει να κάνει κάτι (όχι όταν είναι από πείσμα), όταν ζητάει την προσοχή σας απεγνωσμένα. Δείξτε του σεβασμό με τον τρόπο που επιλέγετε να μιλάτε και να φέρεστε στον ή στην σύντροφό σας, αλλά και στους γύρω σας. Το κέρδος του κάθε παιδιού που μαθαίνει να σέβεται είναι κυρίως προς τον εαυτό του γιατί ενισχύεται η προσωπικότητά του και “πατάει” καλύτερα στα πόδια του.

  1. Αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και να δίνουν αξία στις επιλογές τους, είναι αυτοί που έχουν υψηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Αυτό το εφόδιο τους δίνει σιγουριά και σεβασμό για τις αξίες τους, τις οποίες δεν εγκαταλείπουν ποτέ.

  1. Υπερηφάνεια

Χαρείτε και “γιορτάστε” για μικρά, καθημερινά επιτεύγματα που κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, όπως και κάθε φορά που με τις πράξεις σας τιμάτε τις αρχές σας.

Για παράδειγμα, αν στον δρόμο σας μιλήσει κάποιος με αγένεια, απαντήστε του με ευγενικό τρόπο και εξηγήστε στο παιδί σας γιατί αυτό είναι το σωστό.

  1. Γενναιοδωρία

Μη προσπαθήσετε να το εξηγήσετε. Δείξτε το! Κάντε μαζί, πράξεις γενναιοδωρίας και μιλήστε στα παιδιά σας για το πώς νιώσατε μέσα από αυτές.

  1. Αίσθηση του χιούμορ

Γελάστε με την ψυχή σας, παρέα με τα παιδιά σας, ακόμα και για μικρά-μικρά πραγματάκια, ασήμαντα. Διασκεδάστε τις στιγμές που βρίσκεστε μαζί τους και διώξτε μακριά την σοβαροφάνεια, για καλό δικό τους… και δικό σας.

  1. Φαντασία

Τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς την φαντασία; Τουλάχιστον βαρετός και χωρίς προοπτική!

Ο κόσμος μας αλλάζει μόνο από αυτούς που ονειρεύτηκαν και φαντάστηκαν το κάτι διαφορετικό! Ένα από τα πιο πολύτιμα εφόδια που μπορείτε να “δώσετε” στα παιδιά σας, για να μπορούν να φαντάζονται και να “αλλάζουν” τον κόσμο τους όταν η καθημερινότητα γίνεται ασφυκτική.

  1. Πειθαρχία

Αν και η λέξη συνδέεται αυτόματα στο μυαλό μας με κάτι από το στρατό, η πειθαρχία είναι σπουδαίο εφόδιο για την ζωή των παιδιών. Είναι όφελος για ένα παιδί να μάθει ότι σε μια οικογένεια (και κατ΄επέκταση σε μια κοινωνία) υπάρχουν κανόνες και όρια που όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Επίσης, η πειθαρχία στα δικά του “θέλω” και όνειρα είναι αυτή που θα οδηγήσει το παιδί στην προσωπική επιτυχία και ευτυχία. Για αυτό η πειθαρχία θα έπρεπε να συνδέεται με “θετικά” συναισθήματα και σκέψεις.

  1. Την δυνατότητα να κάνουν λάθος

Τα παιδιά έχουν πλάκα! Δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν και μετά σου “σκάνε” και ένα χαμόγελο πλατύ. Προσπαθήστε να μην τα αποθαρρύνετε όταν δεν καταφέρνουν κάτι. Αντιθέτως, δώστε τους χώρο να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να κάνουν λάθη.

  1. Η μοναδικότητά τους

Τονώστε τους την αυτοπεποίθηση με μια αλήθεια που μόνο οι γονείς γνωρίζουν για τα παιδιά τους, την μοναδικότητά τους.

Ναι, κάθε παιδί είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ξεχωριστό! Όχι γιατί είναι απόγονος του γονέα του, αλλά γιατί διαθέτει ένα σύνολο αξιών και ταλέντων που κάνουν αυτό το πλάσμα, ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο.

 

Το ταξίδι παρέα με τα παιδιά μας είναι μαγικό και έχουμε να τους διδάξουμε πολλά. Η αλήθεια είναι πως κάποια θα θέλαμε να γνωρίζαμε και εμείς νωρίτερα.

Λένε ότι:

    Ένας καλός γονέας είναι αυτός που προσπάθησε ειλικρινά, και όχι αυτός που τα έκανε όλα σωστά!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης