Επιχειρείν

Αυτή είναι η πρώτη παθητική πολυκατοικία της χώρας και κατασκευάζεται στα Τρίκαλα (εικόνες)

Η χώρα μας μπαίνει σε νέα εποχή και αλλάζει επίπεδο στο χώρο των κατασκευών και της οικοδομής. Μάλιστα σε αυτή τη νέα εποχή πρωταγωνιστεί μια Τρικαλινή εταιρεία, καθώς στην πόλη μας και έπειτα από 2 περίπου χρόνια μελετών και σχεδιασμού, αδειοδοτήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή  της  πρώτης 7όροφης πολυκατοικίας στην Ελλάδα η οποία θα πιστοποιηθεί ως Παθητικό κτίριο (Passive House) από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) και από το Darmstadt της Γερμανίας.

 

 

Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται εκ θεμελίων μια τέτοια πολυκατοικία- παθητικό κτίριο 7 ορόφων από πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων– η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Το φιλόδοξο και πρωτοποριακό project υλοποιεί η κατασκευαστική εταιρεία TAFPROJECT – ΑΦΟΙ ΧΡ. ΤΑΛΛΑΡΟΥ, η ομάδα της οποίας σημειώνει στο trikalavoice.gr ότι «στόχος μας είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία των κτιρίων, με σχεδόν μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους προς το περιβάλλον, παρέχοντας ισχυρή αξία μεταπώλησης στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων».

Η πολυκατοικία θα αποτελείται από 7 υπερσύγχρονα οροφοδιαμέρισματα 109 τ.μ. τα οποία θα συνοδεύονται από θέση στάθμευσης στην πιλοτή και αποθηκευτικό χώρο στο υπόγειο του κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί, σε μια δύσκολη συγκυρία, ότι οι συγκεκριμένου τύπου κατοικίες ξεχωρίζουν  για την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη χρήση τους. Η ενεργειακή σχεδόν ανεξαρτησία του κτιρίου αποτέλεσε τη βάση, τόσο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του όσο και των υπόλοιπων μελετών που απαιτούνται για την ανέγερσή του.

Πιο συγκεκριμένα η απαίτηση θέρμανσης με ορθή χρήση είναι 12 kWh ανά τ.μ. το χρόνο και ψύξης 15 kWh ανά τ.μ. το χρόνο που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 3100kWh ανά διαμέρισμα 109 τ.μ. το χρόνο. Ανεξάρτητα από την τιμή της κιλοβατώρας και τις διακυμάνσεις της, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένα παθητικό κτίριο εξασφαλίζει έως και 10 φορές μειωμένους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης. Παράλληλα παρέχεται συνεχώς ο απαραίτητος καθαρός αέρας προσφέροντας έτσι άριστη ποιοτικά ατμόσφαιρα. Οι ενεργειακές ανάγκες των κοινοχρήστων χώρων θα καλύπτονται από φωτοβολταικό σύστημα. Επίσης οι θέσεις στάθμευσης των ιδιοκτητών θα διαθέτουν εγκατάσταση φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ.

Εν κατακλείδι, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την ανεξαρτησία από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, που σε συνδυασμό με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υπόσχεται ένα αειφόρο μέλλον για όλους μας”.

info:

TAFPROJECT

Κλεμανσώ 3

Τηλ. 2431032868

info@tafproject.gr 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης