Επιχειρείν

Εμπλοκή με την πώληση του Πόρτο Καρράς

«Παγωμένες» εμφανίζονται επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προέκυψε διαφορά στην αποτίμηση του τουριστικού συγκροτήματος, η οποία επί του παρόντος μοιάζει αγεφύρωτη. Η τελική προσφορά κατατέθηκε από την Belterra Investments του κ. Ιβάν Σαββίδη πριν από λίγες ημέρες, αλλά αυτή δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτή από την πλευρά του ομίλου Στέγγου, καθώς ήταν χαμηλότερη από τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που φέρεται να προσδοκά ο κ. Στέγγος.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στον τρόπο αποπληρωμής του προτεινόμενου τιμήματος.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος έσπευσε εντός της εβδομάδας να στείλει επιστολή στους εργαζομένους στο συγκρότημα, ενημερώνοντάς τους για τις κινήσεις της διοίκησης λόγω του κορωνοϊού και την πρόθεση για επαναλειτουργία του ακινήτου, ενόψει θέρους, στο τέλος Μαΐου. Κατέστησε δηλαδή σαφές ότι δεν επίκειται κάποια άμεση αλλαγή της ιδιοκτησίας, όπως εμφανιζόταν να ισχύει μέχρι και πριν από 10 ημέρες.

Οσον αφορά τα αίτια για την παραπάνω εξέλιξη, πηγές που βρίσκονται κοντά στις σχετικές συζητήσεις αναφέρουν ότι η πλευρά Σαββίδη έκρινε ότι ορισμένες αποτιμήσεις επιμέρους τμημάτων του συγκροτήματος (π.χ. αμπελώνες) ήταν μη ρεαλιστικές, ενώ ήταν σαφές και από την επιτόπια επιθεώρηση ότι στο Πόρτο Καρράς θα απαιτούνταν επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τουρισμό πολυτελείας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Ως εκ τούτου, η τελική προσφορά ήταν εντέλει χαμηλότερη του προσυμφώνου που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, όχι όμως τέτοια που να δημιουργεί «χάσμα» μεταξύ τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που επί του παρόντος δεν φαίνεται ότι προκύπτει οριστικό «ναυάγιο» στις συζητήσεις. Αλλωστε και η πλευρά Στέγγου φαίνεται να έδωσε χθες ένα «μήνυμα» προς την πλευρά των αγοραστών, μέσω της ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου σημείωνε ότι «προς το παρόν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Γι’ αυτό υπάρχει ακόμα αισιοδοξία ότι είναι πιθανό να γίνει επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών σε μερικές εβδομάδες. Αλλωστε, είναι σαφές ότι η πλευρά Σαββίδη επιθυμεί να αποκτήσει το Πόρτο Καρράς, ενώ και η πλευρά Στέγγου επιδιώκει την πώλησή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιχειρηματίες έχουν υπογράψει από τον Νοέμβριο μνημόνιο συναντίληψης (MOU) αναφορικά με τη μεταβίβαση ενός από τα εμβληματικότερα ακίνητα της χώρας. Ο όμιλος Στέγγου επιθυμούσε την πώληση του συγκροτήματος ήδη από τις αρχές του 2019, προσλαμβάνοντας για τον σκοπό αυτό ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι και διοργάνωσαν σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τον όμιλο Σαββίδη να αναδεικνύεται σε προτιμητέο επενδυτή και να ξεκινούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στο τέλος του φθινοπώρου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν και εφόσον συνεχιστούν εντέλει οι συζητήσεις και δεν διακοπούν οριστικά, φαίνεται πως θα χρειαστούν επιπλέον «ζυμώσεις» έως ότου υπάρξει οριστική συμφωνία.

Πάντως, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του κ. Στέγγου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και το πλήγμα που θα επιφέρει στην τουριστική ζήτηση, αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του ομίλου και συγκεκριμένα του Πόρτο Καρράς. Επιπλέον, ενόψει της πώλησης, ο όμιλος Στέγγου υποχρεώθηκε να λάβει ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 45 εκατ. ευρώ και διάρκειας 30 μηνών από τη Fortress, ώστε να μπορέσει να καλύψει υποχρεώσεις (π.χ. αποπληρώθηκε τραπεζικός δανεισμός ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ) και να διατηρήσει σε λειτουργία το συγκρότημα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης. Το δάνειο αυτό, το οποίο μάλιστα έχει ιδιαίτερα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, θα πρέπει να αποπληρωθεί σύντομα, περιορίζοντας τη δυνατότητα ελιγμών από την πλευρά του κ. Στέγγου.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης