Επιχειρείν

Εύη Σπανού: “Πως πετυχαίνουμε ισορροπημένη διατροφή κατά τη νηστεία”

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα διαφόρων ηλικιών αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα νηστείας.

 

Είτε η νηστεία αφορά όλη την Σαρακοστή, είτε μόνο την Μεγάλη εβδομάδα τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά της είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και νηστίσιμων θαλασσινών, όπως οστρακοειδή και μαλάκια. Τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί, οι ξηροί καρποί και οι ελιές αποτελούν βασικές τροφές-πρωταγωνιστές των νηστίσιμων ημερών.

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

-Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης

-Μείωση της κακής χοληστερόλης και αύξηση της καλής χοληστερόλης

-Λιγότερο οξειδωτικό στρες

-Μείωση του σωματικού βάρους

 

-Καλύτερη διάθεση και ευεξία

 

Πώς θα κάνετε μία διατροφικά ισορροπημένη νηστεία:

– Καταναλώστε αρκετά  φρούτα και λαχανικά

-Επιλέξτε σύνθετους και ολικής άλεσης υδατάνθρακες(ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης)

-Δώστε έμφαση στα καλά λιπαρά(όπως ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, βούτυρο από κάσιους, αβοκάντο, μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο κλπ)

-Προσλάβετε αρκετή πρωτεΐνη (αξιοποιήσεε τα θαλασσινά, όπως γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρι, χταπόδι και μύδια, τα οποία θα σας δώσουν ζωική πρωτεΐνη σε επαρκείς ποσότητες. Μπορείτε να λάβετε πρωτεΐνη από τους ξηρούς καρπούς και τα προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το τόφου, το tempeh, τα δημητριακά με πρωτεΐνη σόγιας και άλλα προϊόντα με βάση τη σόγια (όπως ο κιμάς σόγιας). Πρωτεΐνη περιέχουν επίσης τα όσπρια και τα δημητριακά. Επίσης,  ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, όπως για παράδειγμα το φακόρυζο, τα ρεβίθια με κριθαράκι ή ο συνδυασμός ψωμιού ολικής με τα όσπρια ίνουν ποικιλία στις επιλογές των γευμάτων σας.

-Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο(όπως τα θαλασσινά και τα όσπρια)

-Προσλάβετε επαρκές ασβέστιο (Εάν όμως αποφασίσετε να νηστέψετε και τα γαλακτοκομικά, τότε θα πρέπει να προσλάβετε ασβέστιο από φυτικές πηγές, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.)

Προσέξτε  το λάδι:  Η περίσσεια ποσότητα λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

-Καταναλώστε σνακ: όπως παστέλι, σοκολάτακια υγείας, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμί ή κριτσίνια, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με φυτικό – νηστίσιμο τυρί ή γάλα.

Η νηστεία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και τα κορεσμένα λιπαρά! Δίνοντας βάση στην κατανάλωση ποικιλίας τροφών και στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και η πρωτεΐνη, θα καταφέρετε να έχετε μία πλήρως ισορροπημένη νηστίσιμη διατροφή.

Καλή Σαρακοστή!

Ευαγγελία Σπανού

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Master Nutritionist in Pediatric Nutrition

Ιακωβάκη 15,  Τρίκαλα

Τηλ. 2431074616, 6948630525

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης