Επιχειρείν

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό;

Πόσες ώρες κοιμάται ένα μωρό;

Στο perpatoura.com γνωρίζουμε πως οι ώρες ύπνου, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός βρέφους, μπορεί να ποικίλουν σημαντικά και να μην ακολουθείται ένας συγκεκριμένος κανόνας. Όταν όμως ένα μωράκι είναι 3-4 μηνών κοιμάται συνολικά 13-16 ώρες στη διάρκεια ενός 24ώρου, δηλαδή 11 με 12 ώρες το βράδυ (αφού ξυπνήσει 1 με 2 φορές για τάισμα) και 2-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάθε παιδί είναι και μια μοναδική περίπτωση, αλλά αν θέλαμε να δούμε πώς διαμορφώνονται οι ώρες ύπνου του καθώς αναπτύσσεται θα στεκόμασταν στα παρακάτω:

Ηλικία Συνίσταται ύπνος Να αποφεύγεται ύπνος
Νεογέννητο 0-3 μηνών 14-17 ώρες λιγότερο από 11 ώρες

περισσότερο από 19 ώρες

 

Βρέφος 4-11 μηνών 12-15 ώρες λιγότερο από 10 ώρες

περισσότερο από 18 ώρες

 

Νήπιο 12 – 24 μηνών 11-14 ώρες λιγότερο από 9 ώρες

περισσότερο από 16 ώρες

 

Παιδιά 3-5 χρονών 10-13 ώρες λιγότερο από 8 ώρες

περισσότερο από 14 ώρες

 

 

Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσετε τις ώρες ύπνου του, ούτε να καταλάβετε τι δεν κάνετε σωστά, γιατί πολύ απλά δεν φταίτε εσείς, ούτε μπορείτε να ελέγξετε αυτό το θέμα απόλυτα. Αυτό που μπορείτε να εξασφαλίσετε είναι να τηρούνται συνήθειες που βοηθούν τα μωρά να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα στον ύπνο τους.

  1. Βρείτε αυτό που το ηρεμεί

Μερικά νεογέννητα ηρεμούν με κάποιους συγκεκριμένους ήχους (π.χ. πιστολάκι μαλλιών, απορροφητήρας, ηλεκτρική σκούπα κ.α.) ή με μια συνεχόμενη κίνηση, όπως βόλτες με καρότσι μέσα στο σπίτι, βόλτα με το αυτοκίνητο. Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, όλα τα νεογέννητα χρειάζονται βοήθεια για να κοιμηθούν, οπότε μην ανησυχήσετε αν τα “κακομάθετε” λιγάκι στην αρχή, αν το μωρό σας το χρειάζεται.

  1. Επιμείνετε στη ρουτίνα

Από την ηλικία των 2 μηνών είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ρουτίνα στην καθημερινότητα του μωρού ώστε να αρχίζει να καταλαβαίνει πότε αρχίζει “η ώρα του ύπνου” (π.χ. μετά από το βραδινό μπάνιο). Ο χώρος που κοιμάται το παιδί είτε είναι μεσημέρι, είτε είναι βράδυ είναι προτιμότερο να είναι ο ίδιος ώστε να ταυτιστεί με αυτή τη διαδικασία.

  1. Καθιερώστε τον μεσημεριανό ύπνο

Ο ολιγόωρος ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας βοηθά σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι “ο ύπνος, φέρνει ύπνο”, δηλαδή όσο πιο χαλαρωμένο και ξεκούραστο είναι το παιδί την ημέρα, τόσο πιο εύκολα θα το “πάρει” ο ύπνος το βράδυ.

Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να κουράσετε υπερβολικά το μωρό σας με την ελπίδα να κοιμηθεί μια και καλή το βράδυ. Τα μωρά όταν είναι πολύ κουρασμένα δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό του για να  καταπολεμήσει την κούραση του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

  1. Μάθετέ του την ανεξαρτησία

Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3 μηνών και δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι προτιμότερο να του μάθετε να κοιμάται ανεξάρτητο, στο δικό του κρεβάτι. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύτιμο εφόδιο ζωής είναι αυτό για να το βοηθήσετε στη συνέχεια να κοιμάται ομαλά, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ξεκινήστε να το εφαρμόζετε σιγά-σιγά από την βρεφική ηλικία, πριν οι συνήθειες γίνουν χρόνιες και πολύ πιο δύσκολες για να εξαλειφθούν.

Δεν ξεχνάμε ποτέ: Κάθε μωράκι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες και το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη μας, η υπομονή μας και η αφοσίωσή μας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης