Επιχειρείν

Πώς νιώθει ο “νέος μπαμπάς”

Father Dressed For Work Holding Baby In Bedroom

Η ψυχολογία του νέου πατέρα μπορεί να επηρεαστεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά από αυτή. Γιατί οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες κουβαλούν τις προσωπικές “συναισθηματικές αποσκευές”  και τα αποτυπώματα από τις φαντασιώσεις της παιδικής τους ηλικίας, που αφορούν τη σημασία της εγκυμοσύνης, της γέννας και της γονικής υποχρέωσης.

Στο perpatoura.com γνωρίζουμε, ότι η θέση που ο νέος πατέρας έχει “τοποθετήσει” κατά την παιδική του ηλικία τους δικούς του γονείς, επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματά του, τώρα που και ο ίδιος είναι γονέας.

Για τους νέους μπαμπάδες είναι σαφές πως η γέννηση του μωρού δεν επιφέρει σωματικές αλλαγές, αν και μερικές φορές είναι πιθανό να βιώσουν κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Το γεγονός όμως της γέννησης, προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αισθάνονται, γιατί βασίζονται τόσο στην έκφραση των συναισθημάτων της συντρόφου τους, όσο και στα πρωτόγνωρα συναισθήματα που τους δημιουργεί το ίδιο το μωρό.

Αντιλαμβάνονται πλέον πως το παιδί τους, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, είναι κομμάτι του εαυτού τους και αρχίζουν να βιώνουν συναισθήματα στοργής, προστασίας και αγάπης.

Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να προκαλεί έντονα συναισθήματα, ακόμη και σε έναν άνδρα που έχει ήδη παιδιά. Ουσιαστικά του παρέχει μια ακόμα ευκαιρία επιβεβαίωσης, ώστε να μπορεί να σκεφτεί “τι είδος πατέρας” είναι για τα παιδιά που ήδη έχει, αλλά και την μεγέθυνση της ευθύνης που αντιμετωπίζει τώρα.

“Μα τι έπαθε;”

Για έναν άνδρα είναι δύσκολο να παραδεχτεί ανοιχτά ότι έχει ανησυχίες, φόβους και ίσως αμφιθυμία σχετικά με τη γέννηση του παιδιού του. Τα συναισθήματα αυτά όμως είναι σχεδόν καθολικά. Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα. Έτσι η σχέση ανάμεσα στον πατέρα και τη σύντροφό του είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν από αυτή, ίσως είχε την αίσθηση ότι μπορούσε να προβλέψει τις αντιδράσεις της συντρόφου του. Μετά τη γέννηση του παιδιού όμως οι ισορροπίες ανατρέπονται και τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Πιθανή επίσης είναι και οι περίπτωση να βιώσει σημαντικές συναισθηματικές αλλαγές και να αλλάξει η συμπεριφορά του απέναντι στη μητέρα.

Όσο πιο σύντομα καταφέρει να κατανοήσει ο “νέος μπαμπάς” τις κοινές ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, τα συναισθήματά του και τις ευθύνες του απέναντι στη μητέρα και στο μωρό.

Αυτή η αντίληψη είναι ικανή να αποσαφηνίσει τους ρόλους, να κάμψει τους εγωισμούς και να εξομαλύνει τις εντάσεις που θα προκύψουν ώστε να βοηθήσει τους νέους γονείς να εμβαθύνουν τη σχέση τους.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης