Επιχειρείν

Τρίκαλα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βάπτιση

Βαπτίζετε και αναρωτιέστε ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις σας που αφορούν τη βάπτιση αλλά και ποιες είναι οι αρμοδιότητες που θα έχετε ως νονά; Στο perpatoura.com σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του πολύ σημαντικού και υπέροχου μυστηρίου της βάπτισης!

Ο ρόλος της νονάς είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όσο και στη υπόλοιπη ζωή του παιδιού όπου η ευθύνη είναι ουσιαστική και κυρίως πνευματική.

Ο ανάδοχος είναι εκείνος που θα μυήσει το παιδί στη Χριστιανική πίστη και θα σταθεί δίπλα του σε όλη την πορεία της ζωής του, όταν και όποτε χρειαστεί. Ο ρόλος στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι καθοριστικός και γι αυτό η εκκλησία του δίνει τον τίτλο του “πνευματικού γονέα”.

Οι πνευματικοί γονείς του παιδιού πρέπει να το βοηθούν να βρει το δρόμο του και να του συμπαραστέκεται ενεργά. Με το να εμφανίζονται μόνο σε γενέθλια, γιορτή, Χριστούγεννα και Πάσχα φορτωμένοι δώρα, σίγουρα το ικανοποιούν αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο ρόλο τους.

Γι αυτούς τους λόγους οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή του ατόμου που θα βαπτίσει το μικρό τους αγγελούδι.

Οπωσδήποτε πρόκειται για έναν ρόλο τιμής και εσείς θα πρέπει να ανταποκριθείτε με χαρά και αγάπη σε αυτόν το ρόλο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι νονοί να έχουν συνείδηση της επιλογής τους αυτής και να αφιερώνουν χρόνο στο παιδί.

Τι ακριβώς θα χρειαστεί να προμηθευτείτε πριν τη βάπτιση;

Η νονά αγοράζει το λεγόμενο βαπτιστικό “πακέτο” που αποτελείται από:

  • το βαπτιστικό κουτί
  • τη λαμπάδα
  • το σετ λαδόπανα που περιλαμβάνει δύο πετσέτες, μια μεγάλη και μία μικρή, το λαδόπανο και τα λαδοεσώρουχα
    • ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, 3 κεράκια
    μαρτυρικά
    • τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια του μωρού
    • τον σταυρό

Σε συνεννόηση με τους γονείς, η νονά μπορεί να αναλάβει τον στολισμό της εκκλησίας και της κολυμπήθρας.

Καλό θα ήταν για τη νονά αλλά προπάντων για το μωρό να έχει ήδη καλλιεργηθεί μεταξύ τους μια καλή σχέση, έτσι ώστε το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της νονάς κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

Κατά τη βάπτιση η νονά κρατάει αγκαλιά το μωρό στο νάρθηκα της εκκλησίας και “επικυρώνει” την πίστη στο Θεό απαγγέλλοντας την προσευχή Πιστεύω και αποτάσσοντας το σατανά τρεις φορές, φυσώντας και φτύνοντας στον αέρα, ακολουθώντας την καθοδήγηση του ιερέα.

Ακολουθεί η “ευχή του ονόματος” όπου η νονά καλείται να αναγγείλει καθαρά και μεγαλόφωνα το όνομα του παιδιού.

Στη συνέχεια, μαζί με το μωρό, οδηγούνται από τον ιερέα στην κολυμπήθρα.

Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι, λαδώνει το μωρό και συνεχίζει η νονά αλείφοντας με το λάδι όλο του το σώμα πάνω από την κολυμπήθρα και πριν το ιερό βάπτισμα του σε αυτήν για τρεις φορές.

Μόλις ολοκληρωθεί ο ιερέας ανασηκώνει το μωρό και το δίνει στην αγκαλιά της νονάς που το κρατά τυλιγμένο με το λαδόπανο και την πετσέτα.

Ο ιερέας μυρώνει κάνοντας το σχήμα του σταυρού με άγιο μύρο το μέτωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια του μωρού δίνοντάς του ευχές και με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλάκια του. Αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο “κούρεμα” του μωρού και οι τούφες πρέπει να ριχτούν στην κολυμπήθρα.

Έπειτα η νονά με τη βοήθεια της μαμάς ή κάποιου συγγενικού προσώπου ντύνουν το μωρό με τα λαδοεσώρουχα και τα βαπτιστικά ρουχαλάκια.

Το νεοφώτιστο επιστρέφει και πάλι στην αγκαλιά της νονάς και μαζί με τον ιερέα του φορούν τον βαπτιστικό του σταυρό. Κάνουν μαζί τρεις γύρους γύρω από την κολυμπήθρα και τους ακολουθεί συνήθως ένα άλλο παιδάκι που κρατάει την λαμπάδα της βάπτισης.

Τέλος, η νονά παραδίδει το μωρό στη μητέρα του αφού όμως πρώτα εκείνη κάνει τρεις μετάνοιες και φιλήσει το χέρι της.

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά πηγαίνει στο σπίτι του μωρού για το πρώτο του μπάνιο, αυτή τη φορά στην μπανιέρα.

Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα, σε ποτάμι ή σε χώμα απάτητο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο η νονά συνοδεύει το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνει και την λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.

Την τρίτη Κυριακή,  η λαμπάδα ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.

Να σας ζήσει!

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης