Ο Μανδαρίνος

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021. Όσα θα συνταράξουν τα Τρίκαλα το νέο έτος…

Λίγες ώρες πριν την αυγή του 2021, ελάτε να δούμε όσα θα μας κάνουν να… σπαράξουμε μέσα μας!…

Η θεία μου η Λία, η έχουσα και το κληρονομικό χάρισμα, προβλέπει και φέτος με ακρίβεια όσα θα συμβούν το νέο έτος…

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ένα γαλάζιο ξημέρωμα-γαλάζιο γιατί μονάχα ένα αστέρι έχει απομείνει να φωτίζει τη νύχτα και το σκοτάδι-τρεις φιγούρες ξεγλιστρούν και ισορροπούν πάνω στον πάγο, καθώς έχει χιονίσει και το ‘χει πιάσει για τα καλά. Πρόκειται για τον Μιχαλάκη, τον Επίσκοπο της πόλεως και επαρχίας ταύτης Χρυσόστομο και φυσικά τον Καρανάσιο, που δεν τον αφήνει λεπτό τον άνθρωπό του.

Φτάνουν στην κεντρική γέφυρα, ο ένας-ο Μιχαλάκης– ξεμπλετσώνεται (sic) και κατεβαίνει στο ποτάμι, ο άλλος-ο Καρανάσιος– κρατάει ένα μικρό βιβλιαράκι και διαβάζει ψιθυριστά σχεδόν τον Απόστολο της ημέρας, ενώ ο τρίτος-ο Επίσκοπος– με μια υπόκωφη ψαλμωδία λέγει το «εν Ιορδάνη βαφτιζομένου σου Κύριε» και ρίπτει τον Σταυρό στα παγωμένα νερά του Ληθαίου. Ο ξεμπλέτσωτος (sic) Μιχαλάκης βουτάει, τον πιάνει και με ευλάβεια πολύ τον μεταφέρει πάνω στη γέφυρα. Δάκρυα χαράς και συγκίνησης πλημμυρίζουν τους οφθαλμούς τους, φιλιούνται, αγκαλιάζονται κόντρα στα αυστηρά μέτρα και απέρχονται χαρούμενοι και πλήρεις. Έπραξαν το καθήκον τους έναντι Θεού και ανθρώπων.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τον covid-19 και στα Τρίκαλα. Επιλέγεται ως συμβολική μέρα αγάπης και έρωτος η 14η Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου.

Στο Νοσοκομείο φτάνουν ο περιφερειάρχης Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Μπάρδας, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Παπαστεργίου και ο καλός εθελοντής Μιχάλης Λάππας από το Δήμο Τρικκαίων, ο δήμαρχος Μαράβας κι ο αντιδήμαρχος Τζάνης εκ μέρους του Δήμου Πύλης. Ο Αγοραστός τους βλέπει όλους -πλην Μπάρδα- και νευριάζει κάνοντας ένα μακρόσυρτο «γκρρρρρρρρρ»… Ο Τζέη Αρ Μπάρδας μπαίνει μέσα κλωτσώντας τη πόρτα και λέγοντας τη προσφιλή του φράση «χ@μούρια εμβολιάστε με», ενώ οι υπόλοιποι σιωπούν.

Εμβολιάζονται όλοι κατά σειρά και αίφνης νιώθουν μια ευεξία και μια ατέρμονη χαρά, μια ανεξέλεγκτη τάση να αγαπηθούν, σαν τα παιδιά των λουλουδιών ένα πράμα. Για να καταλάβετε το μέγεθος της… νιρβάνας, ο Αγοραστός-που έχει κάνει εντωμεταξύ άλλες δυο φορές εμβόλιο στο Βόλο με Κολυνδρίνη και στη Λάρισα με Δαφέρμο-σφυρίζει από ένα ρουφηχτό φιλί στο στόμα (… σαν τη Βίσση με τη Βανδή ένα πράμα!!!) σε Παπαστεργίου και Μαράβα!!!…

Φεύγουν με ένα βλέμμα χαμένο στο διάστημα και ένα απλανές χαμόγελο να… πλανιέται στα πρόσωπά τους. Αγάπη μόνο. Να ζήσει η Pfizer και ο Μπουρλά…

ΜΑΡΤΙΟΣ: Έχοντας μηδενιστεί τα κρούσματα και έχοντας κατακτήσει σχεδόν την ανοσία της αγέλης επιτρέπονται ξανά οι παρελάσεις. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από κόσμο, κοριτσόπουλα με τακούνια και μίνι φούστες αναστατώνουν τον αντρικό πληθυσμό, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Αφού ανεβαίνει στην εξέδρα των επισήμων και παίρνει θέση για την παρέλαση τον πλησιάζει μια 35άρα βοσκοπούλα– με τζιν κολλητό που αναδεικνύει τους γοφούς της και με ένα στήθος φουσκωμένο (… πιθανόν από την πόση καθαρού πρόβειου γάλακτος) να ξεχειλίζει από το πουκάμισό της-και πάει να μιλήσει στον υφυπουργό. Ο ακοίμητος φρουρός του Χασιώτης πάει να την αποτρέψει μα ο Σκρέκας ψελλίζει «άσε το κορίτσι Γιώργο». Εκείνη χαμογελά, πλησιάζει, ευχαριστεί και του ψιθυρίζει… «Υφυπουργέ μου… επιδότησέ με»… Μεγάλη καρδιά ο Σκρέκας, αφού έχει μοιράσει καμιά 20αριά εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους μήνες δε κολλάει και δε μασάει. Βγάζει ένα τσεκ απ’ το τσεπάκι, υπογράφει με το στυλό και το δίνει στο κορίτσι αναφωνώντας προς τα πλήθη… «να ζήσει η αγροτιά»!!!…

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:  Μέσα στο κλίμα κατάνυξης της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, ο ευλαβής νέος, διοικητής της Δομής Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών Βεροίας, Λευτέρης Αβραμόπουλος αναζητά τον άγιο Σταγών για να εξομολογηθεί. Ο κ. Θεόκλητος τον βάζει κάτω από το πετραχήλι του και του επιτρέπει να εναποθέσει επ’ αυτού τις αμαρτίες του. Ο Αβραμόπουλος κλαίει γοερά, ο άγιος Σταγών του δίνει την ευχή του και τον προτρέπει πια «να εισέλθει στη χαρά του Κυρίου του». Ανάλαφρος ο Αβραμόπουλος πάει να φύγει και εκείνη την ώρα χτυπάει το τηλέφωνο-οιωνός εστί. «Λευτέρης Αβραμόπουλος εκεί;», «ναι» απαντάει σχεδόν ψαρωμένος ο μικρός, «εδώ Μαξίμου. Κρίνοντας την εξέλιξή σου αναβαθμίζεσαι σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αύριο ορκίζεσαι»… Τρεις μέρες και τρεις νύχτες οι Αβραμοπουλαίοι ψήνουν αρνιά και κατσίκια στη Διάβα, ενώ ο Λευτέρης με ολοκαίνουργιο κοστούμι κατεβαίνει στην πρωτεύουσα για την ορκωμοσία. Ήταν δίκαιο-έγινε πράξη!!!…

Οι Λιουταίοι μετά απ’ όλες τις περιπέτειες είναι ξανά εδώ, όρθιοι και δυνατοί. Ο πάτερ φαμίλιας Αχιλλέας καλεί τα πλήθη να περάσουν από το Εργοστάσιο Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ και να πάρουν κακαούχα γαλατάκια για τις μέρες των γιορτών, στραγγιστά γιαούρτια για τζατζίκι, κασέρια και γραβιέρες. Τα προϊόντα μοιράζει ο πιστός της οικογένειας Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος πάνω απ’ τις συσκευασίες βάζει και μια φωτό του βουλευτού Σάκη Λιούτα με υπογραφή και επισήμανση «δεν ξεχνώ» (… για όταν θα έρθουν ξανά οι εκλογές)…

Τέλος ο αντιδήμαρχος Ζιώγας μετά τη πρωτοφανή επιτυχία με τα στολισμένα Χριστουγεννιάτικα σκουπιδιάρικα που παίζουν από τα μεγάφωνά τους το “last Christmas”, τα βάφει κόκκινα, σαν τα αυγά τα Πασχαλιάτικα και τα στολίζει με λαμπάδες, ενώ από τα μεγάφωνα παίζει πια το… τροπάριο της Κασσιανής!!!…

ΜΑΪΟΣ: Λίγο μετά το Πάσχα και εφόσον δεν πάμε για εκλογές ο Μικέλης Χατζηγάκης συνεχίζει τη διεθνή επαγγελματική του καριέρα. Έχοντας καλύτερη πρόταση από την Ιαπωνία εγκαταλείπει το Ντουμπάι για να εγκατασταθεί μόνιμα και μέχρι να διεξαχθούν εκλογές και γίνει βουλευτής (δεδομένο) στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκεί μεταξύ δουλειάς, τηλεδιασκέψεων με τους συνεργάτες του και ταξιδιών-αστραπή στη μικρά μας πόλη, τα Τρίκαλα, ξεκινά τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου ξεφεύγοντας ωστόσο από τα της πολιτικής. Εμπνεόμενος από τις ανθισμένες κερασιές του Τόκυο γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο αγγίζει τις καρδιές μας. Το βιβλίο με τον επίκαιρο τίτλο «Έρωτας στις κερασιές» παρουσιάζεται στην Αθήνα και στα Τρίκαλα και γίνεται ανάρπαστο από τους βιβλιοφάγους όλου του κόσμου, ενώ «παίζει» ως best seller της χρονιάς.

Ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου που η φύση και η πλάση γιορτάζουν ο νυν και αεί δήμαρχος της Πύλης, ο Κώστας ο Μαράβας στρώνει τραπέζια μέχρι την πλατεία του Ελευθεροχωρίου και φιλεύει πάνω από 3.000 άτομα και λουκάνικα και σουβλάκια παραγωγής του. «Χριστός Ανέστη αδέλφια» φωνάζει, ρίχνει ένα χορό και κατά το ξημέρωμα πια μαζεύει τους δικούς του και τους λέει: «Λεβέντες τελείωσε. Ο Θεός μας αγαπάει, ο λαός μας αγαπάει, οπότε… κατεβαίνω ξανά για δήμαρχος!!!»… Ζήτωωωωωωωωωωωω…..

ΙΟΥΝΙΟΣ: Επιτέλους καλοκαίρι και επιτέλους μπορούμε να το απολαύσουμε. Ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Μητροπόλεως Αλέξιος διοργανώνει βραδιά «ελευθερίας απ’ τον covid-19» στο υγρό- πέριξ του Ληθαίου-χώμα, του ALVEO. Παρίστανται πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας, πολλές φιλενάδες του, μα και τα πνευματικά του αδέλφια, Λευτέρης και Χρήστος Κρητικός.

Μάλιστα ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ με αφορμή το χαρμόσυνο γεγονός ανακοινώνει ότι ήδη μελετάει τρόπο για να υπολογίζονται αλλιώς τα ένσημα και να παίρνουμε όλοι σύνταξη άνω των 1.000 € απ’ τα 45 μας (… σαν το ΠΑΣΟΚ ένα πράμα!!!)… Ο Λευτέρης καταχειροκροτείται, ο Αλέξιος τον ευλογεί και η βραδιά κυλά με early drinks και τον Δουλόπουλο-ο οποίος τυγχάνει και κουμπάρος του Κρητικού- στο τέλος να μας χαρίζει αξέχαστες ερμηνείες του Μητροπάνου, «το κουταλάκι», «τον σιδερά» κ.α..

ΙΟΥΛΙΟΣ: Η Δήμητρα Νάτσινα αφού έχει εμβολιάσει 150.000 Τρικαλινούς μπορεί επιτέλους να φύγει για διακοπές. Φορτώνει το CITROEN της και τραβάει καρφί για το Βόλο. Με τον αιώνιο αγαπημένο της Δημήτρη Παπανδρέου (… της γνωστής οικογενείας) μπαίνουν στο καράβι και σαλπάρουν για τη λατρεμένη τους Αλόνησσο. Κλείνουν τα κινητά και χάνονται στη μαγεία της νήσου. Βουτάνε στο Λεφτό Γυαλό, τρώνε μπακαλιαράκια στις παραλίες, τσιμπλογάνε χταπόδια στα τσιπουράδικα και καταλήγουν για γαλακτομπούρεκα στα ζαχαροπλαστεία της Χώρας με θέα το Αιγαίο.

«Αγάπη μου εσύ τον κόσμο έσωσες» της ψιθυρίζει μια νύχτα με φεγγάρι ο Παπανδρέου και την επιβραβεύει με ένα γλυκό φιλί, ενώ αυτή γέρνει στους ώμους του.

Ο Αγοραστός κάνει πράξη το δεύτερο υποβρύχιο Μουσείο της Θεσσαλίας, μετά αυτό της Αλοννήσου. Σύμφωνα με μελέτες που έχει κάνει το 2.000 π.Χ. καράβι που μετέφερε καρπούζια απ’ τη Μεγάρχη βούλιαξε στον Πηνειό, λίγο μετά τη γέφυρα Διαλεκτού. Βατραχάνθρωποι που βούτηξαν βρήκαν άθικτα τα καρπούζια της εποχής και μάλιστα λέγεται ότι ένας απ’ αυτούς τα δοκίμασε και ήταν γλύκισμα. Ο Αγοραστός φτάνει στο σημείο καβάλα στο σκάφος του Αργυρούση μαζί με τον Ρουβά, αλλά και τον Μιχαλάκη φορώντας εκείνες τις τόσο sexy στολές τους.  Αποθεώνεται από τα πλήθη ενώ ο επί του τουρισμού εντεταλμένος σύμβουλος Μπουτίνας έχει φροντίσει για μια φαντασμαγορική εκδήλωση με special guests την Κλαούντια Καρντινάλε και την Ορνέλα Μούτι, καθώς και για τηλεοπτική κάλυψη από το National Geographic.

Βουτάνε στα κρύα νερά της Σαλαμπριάς (… άλλως πως ο Πηνειός), κόβουν υποβρύχια την κορδέλα του Μουσείου και βγαίνουν έξω με έναν…γουλιανό στην αγκαλιά τους. Τον τεμαχίζουν και τον ψήνουν στη φωτιά στο δάσος του Μπάτζιου κάνοντας τα πλήθη να ευφρανθούν. Ωστόσο τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα χαλάει ο νεοσυριζαίος Γιάννης Χάιδος ο οποίος φτάνει στο δάσος, στέκεται μπροστά στο τραπέζι του Αγοραστού, του Ρουβά, του Μιχαλάκη, της Καρντινάλε και της Μούτι την ώρα που αυτοί τρώνε ψάρι, υψώνει το χέρι και απαιτεί να κάνει μια… επερώτηση στον περιφερειάρχη για το φράγμα Μεσοχώρας!!!… Γυρίζει το μάτι Αγοραστού και Μιχαλάκη και τον κυνηγάνε μέσα στο δάσος…

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Κάτω από τον ιερό πλάτανο του Γαρδικίου και λίγο πριν το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας, το πρώτο της μετα-κορωνοϊού εποχή έχουμε σχεδόν εμφύλιο. Ο Ιωάννης Κουτσονάσιος ο ιατρός κατηγορεί τον Γαρδικάρχη Κώστα Ούτρα ότι το νερό είναι πάλι θολό, ο Ούτρας του κάνει νόημα απ’ το τραπέζι του «εσύ μόκο», σηκώνονται να έρθουν στα χέρια, πετάγεται κι εκείνη η αλαφροϊσκιωτη που έχει μαλώσει με όλο το χωριό και πάει να γίνει χαμός. Εκείνη την ώρα μπαίνει στη μέση με τη γκλίτσα ο Μπουλάρας-κατά κόσμον Νίκος Παπακώστας-πετάει και δυο τελάρα μπύρες στα πόδια της αγαπημένης του Τάσας, τους αγκαλιάζει, τους φιλάει «όλοι οικογένεια είμαστε φράτε» κάνει και… επέρχεται ειρήνη. Αρνιά ψήνονται στις σούβλες, κοκορέτσια και μπύρες πάνε κι έρχονται.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Μήνας ανακατατάξεων. Η παινεμένη κόρη της Αθαμανίας Ευαγγελία Σωτηρίου δέχεται μια πρόταση-πρόκληση. Της τηλεφωνούν από το BBC για να αναλάβει την πρωινή ζώνη του πιο ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού του κόσμου. Εκείνη διστάζει αρχικά μα τελικά δέχεται!!!… Στην πρώτη της εκπομπή από το βροχερό, μελαγχολικό, μα τόσο εντυπωσιακό τα βράδια Λονδίνο, βγάζει τον Αγοραστό (… τι να μας πει κι ο Μπόρις Τζόνσον!!!) ο οποίος με τη φόρα που έχει πάρει και σε άπταιστα Αγγλικά δηλώνει ότι «I will build the new Bridge of Maghi» (μτφ. «θα χτίσω τη νέα γέφυρα πάνω απ’ τη Μάγχη»)!!!… Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι συγκλονίζονται και ο Αγοραστός τους μαθαίνει μπαλίτσα για το πως θα υλοποιήσει το σπουδαίο έργο του μέσω… ΕΣΠΑ!…

Το κενό της Ευαγγελίας Σωτηρίου στη Λέσχη 97,6 το καλύπτει με κίνηση-ΜΑΤ ο βασικός μέτοχος του σταθμού Κώστας Θεοδώρου ο εκ Τσιοτίου καταγόμενος. Μετά την μεγάλη επιτυχία του διδύμου Βλαχογιάννη-Σιμορέλη στο πρωινό του Σαββάτου, την καθημερινή πρωινή ζώνη αναλαμβάνει το δίδυμο Κίτσος Οικονόμου-Σούλα Μερεντίτη, με την εκπομπή… «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα»!!!…

Στην πρώτη εκπομπή θυμούνται τις ωραίες μέρες του ΠΑΣΟΚ στα ΄80 s ανακαλώντας στη μνήμη μας μορφές από τον Μένιο Κουτσόγιωργα μέχρι τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Κατσιφάρα. Είναι τέτοια η επιτυχία της εκπομπής που δέχονται πρόταση να κατέβουν στην Αθήνα να αναλάβουν και το πρωινό του MEGA.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Ο Μητσοτάκης προχωρά σε ανασχηματισμό. Καλεί κοντά του το «χρυσό μωρό» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημήτρη Παπαστεργίου τον οποίο κάνει υπερυπουργό στο νέο Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Παπαστεργίου επιστρέφει στα Τρίκαλα και με πόνο καρδίας, με ένα διάγγελμα προς τον Τρικαλινό λαό από το μπαλκόνι του Δημαρχείου, τον αποχαιρετά. Τα Παπαστεργάκια κλαίνε και οδύρονται για το απροσδόκητο τέλος της δυναστείας. «Σας αφήνω, μα σας θέλω ενωμένους» καταλήγει με λυγμούς ο Παπαστεργίου και απέρχεται λυπημένος…

Κινούν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του και η παράταξη οδηγείται προς σύγκρουση και διάσπαση. Κατέρχονται δυο ως υποψήφιοι διάδοχοι του δημάρχου, η Νικολέτα Μπρουζούκη και ο Γιώργος Παναγιώτου. Τη βραδιά της ψηφοφορίας και λίγο πριν καταγραφεί η διάσπαση ο πολύπειρος Κίτσος Αναστασίου προτείνει μια Σολομώντεια λύση και ως μεταβατικό δήμαρχο τον εξαιρετικό… Νίκο Λέρα. Εκείνος αιφνιδιάζεται, μα όλοι συμφωνούν στην προοπτική, σηκώνονται και τον χειροκροτούν. Ο Λέρας με την καθοδήγηση του γκουρού της πολιτικής Μιχάλη Μπάρδα αναλαμβάνει τα ηνία και γράφει ιστορία.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Στο ΚΙΝ.ΑΛ. γίνονται εκλογές. Η Φώφη δεν κατεβαίνει καθόλου και αρχηγός εκλέγεται με ποσοστά Τσαουσέσκου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλάζει την ίδια μέρα το όνομα και το ΚΙΝ.ΑΛ. μετατρέπεται σε «ΠΑΣΟΚ ξανά».

Ο νέος πρόεδρος ορίζει για γραμματέα τον κουμπάρο του Γιώργο Οικονόμου και παίρνει για οδηγό-ειδικό σύμβουλό του τον Χρήστο Κουτρομάνο!… Ο Ηλιάδης πληγώνεται σφόδρα και απηυδισμένος από τις εξελίξεις, αποχωρεί από το κόμμα και από την τσατίλα του πάει κι αγοράζει για λογαριασμό του γραφείου του τρεις βίλες στην Εκάλη, πέντε διαμερίσματα στα Πετράλωνα και δυο οικόπεδα στη Λούτσα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Κι ενώ όλα πάνε κατ’ ευχήν ένα γκρουπ από Κινεζάκια φτάνει στα μέρη μας για να δει την τελετή έναρξης του «Μύλου των Ξωτικών». Δυο μέρες πριν απ’ αυτή η μισή πόλη φταρνίζεται και βήχει. Κάποιοι μιλούν για νέα πανδημία και έναν ιό… covid-21!!!… Φτάνουν στα Τρίκαλα Χαρδαλιάς και Τσιόδρας και έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στο Δημαρχείο αποφασίζουν να επιβάλλουν τοπικό lockdown στην πόλη διάρκειας ενός μηνός. Ο ανιδιοτελής Κωτούλας της etrikala πέφτει λιπόθυμος αφού θρηνεί κι οδύρεται που δε θα μπορέσει να διοργανώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφιλοκερδώς, το «Μύλο», ενώ ο δήμαρχος Λέρας απευθύνει διάγγελμα στους Τρικαλινούς θυμίζοντάς μας τον… προκάτοχό του Παπαστεργίου: «Ρε σεις… Πάτε καλά; Καθίστε φρόνιμα βρε να βγάλουμε τη χρονιά και να ξεφύγουμε από τις καραντίνες»!…

Κι ο ήλιος έπεφτε και ο αέρας λυσσομανούσε και οι πάπιες του Ληθαίου έσκουζαν και το 2022 (… που τόσο το περιμένουμε αγαπημένη μου!!!) ανέτελλε…

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης