Παραπολιτικά

Οι εξελίξεις στους “Σπαρτιάτες” φέρνουν τον Οικονόμου ένα βήμα απ’ τη Βουλή

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο έκπτωσης όλων των βουλευτών ενός κόμματος από το αξίωμά τους και έξωσης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας – αυτής των «Σπαρτιατών».

 

Η κοινοβουλευτική ομάδα  βρίσκεται ήδη υπό διάλυση, έπειτα από την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών για εξαπάτηση των εκλογέων και κατά του ίδιου του Ηλ. Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία.

Η κίνηση της εισαγγελέως αναμένεται να έχει επιρροή και στην έκβαση της εκκρεμούς δίκης στο εκλογοδικείο, μετά από προσφυγές κατά της εκλογής των Σπαρτιατών. Η απόφαση αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο. Αν το εκλογοδικείο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η εκλογή των Σπαρτιατών ακυρώνεται και οι έδρες τους κατανέμονται αναλογικά στα άλλα κόμματα. Αν απλώς εκπέσουν λόγω της δίωξης και αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες, θα προκληθεί νέος γύρος ενστάσεων.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξανόταν κατά 1,9%, θα πήγαινε στο 42,45% και θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη. Σε αυτή την περίπτωση η ανακατανομή δεν μπορεί να γίνει «τοπικά», στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες, αλλά θα γίνει πανελλαδικά.

Το θέμα αφορά άμεσα και τα Τρίκαλα καθώς είναι πολύ πιθανή η εκλογή του Γιώργου Οικονόμου. Όπως έχει αποκαλύψει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι τo trikalavoice.gr αν το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει δυο (2) επιπλέον έδρες τη δεύτερη τη βγάζει στα Τρίκαλα (σ.σ. την 1η στις Σέρρες για 71 ψήφους επιπλέον που είχε λάβει ο Μιχάλης Τζελέπης). Εφόσον αυτό συμβεί θα συνεπάγεται αυτόματα απώλεια της 3ης έδρας της Ν.Δ. με το κυβερνών κόμμα να την παίρνει σε άλλη περιφέρεια.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης