Παραπολιτικά

Τον δικηγόρο Μιχ. Πίσπα προτείνει ο Σακκάς για “Συμπαραστάτη του δημότη”

Τον δικηγόρο Μιχάλη Πίσπα προτείνει ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς για τη θέση του “Συμπαραστάτη του δημότη”. Η πρόταση θα κατατεθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τρικκαίων το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

 

 

Ο Μιχάλης Πίσπας ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της “Επανεκκίνησης” στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, δίχως ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Θεωρείται του “κλίματος Μιχαλάκη”, τέως αντιπεριφερειάρχου. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr για να επιτευχθεί η ανάδειξη “Συμπαραστάτη του δημότη” δεν αρκούν οι ψήφοι της παράταξης του δημάρχου Σακκά που αριθμεί 25 συμβούλους και απαιτείται συναίνεση και από την αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μια ψήφο από αυτή για να “πιάσει” τον απαιτούμενο αριθμό.

Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, όπως ο δικός μας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 4804/2021 (Α’ 90). Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την αυτή διαδικασία η ανάκληση του συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΞΙΖΕΙ: Στα χρόνια που καθιερώθηκε ο θεσμός, από το 2010 και εντεύθεν δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για τη θέση ούτε επί δημαρχίας Λάππα, ούτε επί Παπαστεργίου και αυτή παρέμεινε κενή.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης