Τοπικά

“Άμεση ανάγκη δημιουργίας εθνικού μητρώου έργων υποδομών”

Έρευνα του Τρικαλινού μηχανικού Άγγελου Παπαβασιλείου με θέμα ” Μεγάλα έργα υποδομής και η συμβολή τους στην Βιώσιμης ανάπτυξης” σαν υποψήφιος διδάκτορας του Χαροκόπειου πανεπιστημίου τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Αναλυτικά:

Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο έργων υποδομής όπου θα πρέπει να ελέγχονται και συντηρούνται ανα 5 χρόνια και ανά 10 σε ολικό έλεγχο και γενική συντήρηση. Αυτό θα πρέπει να οργανωθεί σε επίπεδο δήμων και περιφερειών όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και όλα τα οργανωμένα κράτη! Για παράδειγμα: Βάσει εκτιμήσεων στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 17.000 γέφυρες περίπου. Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν το 1961 δεν ακολουθούν κανένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο.

Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν μέχρι και την δεκαετία του 1980 ακολούθησαν τους ξεπερασμένους πια γερμανικούς κανονισμούς. Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν 1993 δεν έχουν επαρκείς αντισεισμικές προβλέψεις στο σχεδιασμό τους και τα πρότυπα του 1993 κρίνονται πλέον παρωχημένα Πολλές γέφυρες έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής. Εν κατακλείδι οι κανονισμοί σχεδιασμού έργων υποδομής περασμένων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις για την μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και την αύξηση του όγκου φορτίων. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην χρήση αυτών των υποδομών με το υπάρχων έλλειμμα τακτικού ελέγχου, συντήρησης και αναβάθμισης. Τα έργα υποδομής είναι χρήματα που επενδύονται (εξ ορισμού) για την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών που βρίσκονται. Το όριο ζωής τους κυμαίνεται βάση κανονισμών από 50 , 100 , 120 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος του έργου και την κατηγορία που ανήκει. Η πολιτεία οφείλει να τα συντηρεί επιμελώς για την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας και για την σωστή διαχείριση των χρημάτων που επενδύονται σε δημόσιες υποδομές.

Άγγελος Παπαβασιλείου Πολιτικός Μηχανικός BEng (Hons),MSc, PhDc

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης