Τοπικά

Άνοιξαν οι κάλπες. Τι γίνεται στα Τρίκαλα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.

 

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Ελληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το trikalavoice.gr στον ν. Τρικάλων οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 144.313, ενώ στις εκλογές του Μαϊου προσήλθαν στις κάλπες 87.404 ψηφοφόροι (συμμετοχή 60.57%). Υπενθυμίζεται ότι ο ν. Τρικάλων εκλέγει 4 βουλευτές.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα Κυριακή τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της ψηφιακής ταυτότητας μπορεί είτε να πατήσει το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, είτε να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δύο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη ωστόσο να θεωρείται ευκολότερη.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης