Τοπικά

Άρθρο του προέδρου του ΚΕΘΕΑ Χρήστου Λιάπη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD,MSc,PhD, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, 25/04/21, υπό τον τίτλο «Η πόλη ήταν ακόμη εκεί…», αποσαφηνίζει την κατάσταση στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, θέτοντας τέλος στα διακινούμενα σενάρια περί κλεισίματός του, αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου ή κατάργησης των κοινοτήτων.

«Η πόλη ήταν ακόμη εκεί…»

 

«Αν μπορείς να κοιτάξεις, δες. Αν μπορείς να δεις, παρατήρησε», όπως γράφεται στο «Βιβλίο των Συμβουλών». Χρειάζεται πράγματι να παρατηρήσουμε προσεκτικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστα από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες το κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί, τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το ΚΕΘΕΑ, στο τιμόνι του οποίου έχω την τιμή να βρίσκομαι από τον Νοέμβριο του 2019. Είχα τότε αναλάβει τη δέσμευσή πως το στεγνό θεραπευτικό μοντέλο θα παραμείνει ανεπηρέαστο, όπως αναλλοίωτο παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μου ως Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Οι Θεραπευτικές μας Κοινότητες εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά κύτταρα του Οργανισμού μας και δεν αλλάζουν ούτε τα ονόματα, ούτε οι χαρακτήρες τους. Η αναστάτωση, λοιπόν, η οποία υποδαυλίστηκε γύρω από το προσχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας και του  Οργανογράμματος του ΚΕΘΕΑ, το οποίο απέστειλε προς τροποποίηση και συζήτηση,  η Ομάδα Εργασίας που είχε επιφορτισθεί με τη σύνταξή του, σε όλους τους εργαζομένους του Οργανισμού μας και στο οποίο παραπειστικά επιχειρήθηκε να αποδοθούν χαρακτήρες ώριμου νομοθετήματος, βαίνει εκτωνούμενη, καθώς υπήρξε άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Έχοντας την ευκαιρία να αφουγκρασθώ και να σημειώσω  όσες ανησυχίες  καλόπιστα διατυπώθηκαν και τις  τροποποιητικές προτάσεις που υπεβλήθηκαν προς την αρμόδια ΟμάδαΕργασίας αποφάσισα τη διεύρυνση των χρονικών ορίων της εσωτερικής συζήτησης του προσχεδίου Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, τη θεσμική αναγκαιότητα των οποίων, όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Δίνοντας «χρόνο στον χρόνο», τα έμπειρα στελέχη  τουθεραπευτικού και διοικητικού κορμού του ΚΕΘΕΑ, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης προχωρούν, μέσα από τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής την οποία συγκροτούν, στην επεξεργασία των προτάσεων πουυπεβλήθησαν και τις οποίες αναμένουμε να πυκνώσουν, εμβαθύνοντας τις δημοκρατικές πρακτικές και τη συμμετοχικότητα στη χάραξη του μέλλοντος του ΚΕΘΕΑ. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε την αρωγή και των γονέων, των οικογενειών και των φίλων των μελών μας, τιμώντας τον βιωματικό αγώνα που δίνουν, μαζί με τους θεραπευτές και το υπόλοιπο προσωπικό μας, δίπλα στα παιδιά και τους συγγενείς τους.

Όταν ένα Οργανόγραμμα προβλέπει διπλασιασμό των οργανικών θέσεων του ΚΕΘΕΑ ως το 2025 και κατοχύρωση διαδικασιών αξιολόγησης και όταν την ίδια ώρα που φαλκιδευμένα δημοσιεύματα προπαγανδίζουν το «κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ», ο Οργανισμός δημοσιεύει στις εφημερίδες την προκήρυξη 46 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, εναποθέτω στην κρίση των πολιτών την αναζήτηση της αλήθειας. Μιας αλήθειας που πρέπει να αναζητηθεί χωρίς κομματικές παρωπίδες ή άλλες αγκυλώσεις και ιδεολογικοπολιτικές τυφλότητες που συσκοτίζουν το ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό έργο του ΚΕΘΕΑ. Ίσως είναι η ώρα να χαμηλώσουμε τα βλέμματά μας από την κομματική, επιστημονική, θεσμική ή συνδικαλιστική έπαρση. Γιατί ο χώρος της απεξάρτησης δεν μπορεί να έχει θέσεις για κανενός είδους σκοπιμότητες και διαιρέσεις. Ο Σαραμάγκουκλείνει το «Περί τυφλότητας» έργο του, το οποίο εκτυλίσσεται, επίσης, σε πανδημικούς καιρούς, με την αποστροφή: «Ο ξαφνικός φόβος την έκανε να χαμηλώσει τα μάτια. Η πόλη ήταν ακόμη εκεί». Η Πανδημία αύξησε τους φόβους και τις κάθε είδους εξαρτήσεις στην κοινωνία μας. Οι καιροί απαιτούν από εμάς συνεργασία και λύσεις και κυρίως, να μην αφήσουμε τον ξαφνικό φόβο να επικρατήσει, γιατί, παραφράζοντας τον Σαραμάγκου, το ΚΕΘΕΑ είναι ακόμη εδώ!

 

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης