Τοπικά

Άρθρο του πρώην διευθυντή του ΟΑΕΔ Τρικάλων, Βασίλη Τσίπα

Η πρόσφατη εξαγγελία του συντοπίτη μας Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στη Φαρκαδόνα 1000 στεμμάτων – εφόσον υλοποιηθεί και δεν οδηγηθεί στις γνωστές ελληνικές καλένδες – αποτελεί θετική είδηση για το Νομό και ταυτόχρονα έκπληξη. Κι αυτό γιατί στην προ 15 περίπου, ημερών ανακοίνωση του Υπουργείου που προΐσταται, για την ένταξη Βιομηχανικών Πάρκων (υφιστάμενων και νέων) στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, σε 20 πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, η Λάρισα, η Καρδίτσα και ο Αλμυρός, δεν περιλαμβάνονταν τα Τρίκαλα!

 

 

Το γεγονός αποτελούσε αναμφίβολα ήττα για τα Τρίκαλα δεδομένου ότι ο Βόλος έχει 3 ΒΙ.ΠΕ., η Λάρισα 2 (σχεδιάζει και 3η) και η Καρδίτσα 1. Σημειωτέων ότι τα Τρίκαλα είναι η μοναδική πόλη πρωτεύουσα νομού με ανάλογο ή και πολύ μικρότερο πληθυσμό άλλων πόλεων που στερείται ΒΙ.ΠΕ. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής και την επακόλουθη υψηλή ανεργία. Ο έντονα αγροτικός χαρακτήρας του Νομού τον έχει καθηλώσει στις τελευταίες θέσεις (42ος) μεταξύ των νομών της χώρας ως προς το παραγόμενο προϊόν και δείκτη ευημερίας των κατοίκων. Διαχρονικά οι θεσμικοί παράγοντες του Νομού δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής. Οι πρόσφατες πλημμυρικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή έφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα και κατέδειξαν ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί η ανάπτυξη του νομού μόνο στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Αλλά και ο τριτογενής τομέας (Υπηρεσίες – Εμπόριο) είναι ήδη κορεσμένος και βαίνει μειούμενος λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Μόνη διέξοδος αποτελεί να ανέβει και ο νομός μας στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η ίδρυση ΒΙ.ΠΕ. σε τουλάχιστον πενταπλάσια από αυτήν που εξήγγειλε ο κ. Υπουργός (στην ίδια ή άλλη περιοχή) προκειμένου να προσελκύσει αξιόλογες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Σε μια σύσκεψη αναπτυξιακού χαρακτήρα προ εικοσαετίας, περίπου – στην οποία συμμετείχα ως εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ, ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Ν. Λέγκας είχε εκφράσει αυτό που πράγματι έχει ανάγκη ο Ν. Τρικάλων, δηλαδή, μια μεγάλη ΒΙ.ΠΕ. τουλάχιστον 5.000 στρεμμάτων. Υπάρχουν σήμερα επενδυτές Παγκοσμίου Βεληνικούς που αναζητούν μεγάλους Βιομηχανικούς Χώρους για εγκατάσταση στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου που επεκτείνει τη χωρητικότητα κατά 2.700 στέμματα προκειμένου να υποδειχθεί μεγάλη ξένη επένδυση 1 δις με 2.000 θέσεις εργασίας και η ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης που επεκτείνει επίσης την έκταση της κατά 1.500 στρέμματα για να προσελκύσει τη δημιουργία νέου εργοστασίου υψηλής τεχνολογίας και ειδίκευσης 1,5 δις ευρώ και εκατοντάδων θέσεων εργασίας, της ελληνικής πολυεθνικής SUNLIGHT.

Η κεντροβαρής θέση της περιοχής μας με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλή ειδίκευση των νέων μας (πάντα στις πρώτες θέσεις των Πανελληνίων εξετάσεων) θα μπορούσε να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις βελτιώνοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και αναστρέφοντας την πληθυσμιακή συρρίκνωση του Νομού.

  Τσίπας Βασίλης                                    

Οικονομολόγος

 Πρ. Δ/ντής ΟΑΕΔ Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης