Τοπικά

Ένας οφειλώμενος σχολιασμός στο βιβλίο του Σ. Χατζηγάκη “Η Ελλάδα Ανάποδα”

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΙΜΤΣΑΣ

 

Αν τύχει και αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το πόνημα του Σ. Χατζηγάκη, «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΟΔΑ», θα πρέπει να  έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν προσφέρεται για διάβασμα στην παραλία. Που  δεν  ‘’παλεύεται’’ με απλή ανάγνωση, αλλά με μελέτη και αυτοσυγκέντρωση.
Τα ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά και φιλοσοφικά στοιχεία που χτίζουν το βιβλίο, τόσο διαλεκτικά πλεγμένα μεταξύ τους, τελικά σε αναγκάζουν να πάρεις θέση για το πως  η Ελλάδα έφτασε στην πτώχευση και στην κρίση των μνημονίων.
Η  σκέψη του Σ. Χατζηγάκη, θεμελιωμένη μέσα από αφθονία στοιχείων ,ντοκουμέντων και βιβλιογραφίας σε καθοδηγεί βήμα προς βήμα  σε όλη την διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών της Ελληνικής ιστορίας. Και όχι βέβαια  μέσα από μία μοναχική διαδρομή, αλλά σαν μία λεπτομέρεια μέσα στην παγκοσμιότητα. Χωρίς συγχρόνως να αγνοεί και τις σοβαρότατες ευθύνες  των τοπικών πολιτικών φορέων, για αυτή την στρεβλή πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
Γνωρίζει καλά ο συγγραφέας , τι σήμανε για την ανθρωπότητα η « Παγκοσμιοποίηση» της Θάτσερ και του Ρίγκαν , η απελευθέρωση των αγορών, τον ρόλο της τραπεζικής κρίσης στην Αμερική, όπως γνωρίζει επίσης καλά τις διαχρονικές απόψεις οικονομολόγων κύρους, όπως του Γκρίνσπαν, του Κρούγκαν και του Κέινς. Απόψεις που ο συγγραφέας τις χρησιμοποιεί σαν εργαλεία, για να στηρίξει τις σκέψεις του, για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, άρα συγχρόνως και της Ελλάδας.
Βέβαια, τίποτα δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης, Η οικονομική κρίση που βίωσε τελευταία, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ο κόσμος ολόκληρος, είναι  το εξελικτικό αποτέλεσμα του «νεοκαπιταλιστικού συστήματος» που διαμορφώθηκε κυρίως στο τέλος του εικοστού αιώνα. Όπου οι παρεκκλίσεις,  οι τυχοδιωκτισμοί, η παγκοσμιοποίηση, η δήθεν αυτορρύθμιση των αγορών, η κατάρρευση του  κράτους πρόνοιας  η εξουδετέρωση των μηχανισμών ελέγχου και η επικράτηση  αδύναμων  κυβερνήσεων, έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα που και η Ελληνική κοινωνία τα δοκίμασε στο πετσί της.

Όλα αυτά βρίσκονται  κάτω από τον μεγεθυντικό  φακό του Σ. Χατζηγάκη που μέσα  από την προσωπική του εμπειρία , όντας ένας πολιτικός με σταθερή και  παρουσία στην Ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και την άφθονη κατάθεση στοιχείων, φωτίζει μαύρες τρύπες και λύνει απορίες σχετικά με το  «τις πταίει».
Γιατί εδώ πρέπει να αναφέρουμε ,πως δεν είναι μόνο οι παγκόσμιες οικονομικές στρεβλώσεις που απασχολούν τον Σ. Χατζηγάκη. Είναι και οι παραλήψεις και ευθύνες των ελληνικών πολιτικών  δομών και κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που μέσα από τον λαϊκισμό, την έλλειψη επίγνωσης ,τον δυσθεώρητο δανεισμό, τον κρατισμό και το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, οδήγησαν τον Ελλάδα μέσα από «τυφλή πορεία και απουσία σχεδίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην εποχή των μνημονίων και του Δ.Ν.Τ.

Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτει και την ταυτότητα του. Ότι δηλαδή είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός του μεσαίου χώρου που πιστεύει   στη δημοκρατία, στην προστασία της κοινωνίας μέσα από το κράτος πρόνοιας και δεν αποδέχεται τις βίαιες  κοινωνικές λύσεις. Και κάτω από αυτό το οπτικό πρίσμα επεξεργάστηκε  τις απόψεις του, δίνοντας έτσι στους αναγνώστες του, το δικαίωμα και την ευκαιρία να συμφωνήσουν η να διαφωνήσουν σε λιγότερα η περισσότερα κρίσιμα σημεία του βιβλίου.
Εκείνο όμως με το οποίο δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει, είναι ότι το βιβλίο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΟΔΑ» θα αποτελέσει ένα καλό υλικό βιβλιογραφίας για τους επόμενους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την τελευταία οικονομική κρίση της Ελλάδας και τα αποτελέσματά της.

Christos.gim@gmail.com

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης