Τοπικά

Έφυγε από τη ζωή ο Τρικαλινός ζωγράφος Χρίστος Καράς

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από την ζωή ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς του ‘60». Ο Χρίστος Καρράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου 1930 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Το 1951 γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών και όταν παίρνει το δίπλωμά του (1955) φεύγει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1957) και σπουδάζει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού για τρία χρόνια ενώ θα μείνει στη γαλλική πρωτεύουσα μέχρι το 1963. Συγχρόνως ταξιδεύει στο Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία. Αργότερα πραγματοποιεί πολλά ταξίδια στη Βενετία, Βασιλεία, Κάσσελ, Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, παρακολουθώντας τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Το 2001, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του ενώ το 2004 δημιούργησε τη μνημειακή σύνθεση «Διαστημική Ποίηση», για το Σταθμό Χαλανδρίου του Μετρό.

Συλλυπητήρια Παπαστεργίου για τον θάνατο του τρικαλινού ζωγράφου Χρίστου Καρά

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του τρικαλινού – με καταγωγή από το Μεγαλοχώρι -ζωγράφου Χρίστου Καρά εκφράζει με μήνυμά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. “Μια μεγάλη απώλεια για την ελληνική Τέχνη” αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, “αποτελεί η είδηση του θανάτου του πρωτοπόρου Χρίστου Καρά. Με σπουδαίους δασκάλους, σημαντικές επιρροές, συνεχείς εμπειρίες από τις διεθνείς του παρουσίες και εκθέσεις, αποτέλεσε πυλώνα της “γενιάς του ‘60” στην ελληνική ζωγραφική, αλλά και γενικότερα στην ελληνική Τέχνη. Ηταν ζωγράφος που έδινε βαρύτητα σε συγκεκριμένες μορφές έκφρασης, προβάλλοντας τη δική του οπτική σε αυτές τις μορφές. Θα παραμένει φάρος και σημείο αναφοράς στην ιστορία της ζωγραφικής στη χώρα μας”. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων απευθύνει ”συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Χρίστου Καρά”.

Συλλυπητήρια Χρήστου Μιχαλάκη για τον θάνατο του Χρίστου Καρά

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Τρικαλινού ζωγράφου Χρίστου Καρά εκφράζει σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Σε αυτό αναφέρει: Η Τέχνη αποχαιρετά ένα μεγάλο ζωγράφο, έναν από τους σπουδαιότερους εικαστικούς της γενιάς του, τον Χρίστο Καρά. Ένας καλλιτέχνης που με το έργο του τίμησε τα Τρίκαλα και που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του.

Οι συνεχείς καλλιτεχνικές αναζητήσεις του, αυτή η ακούραστη δίψα του, η εργατικότητά του, η συνέπεια απέναντι στην Τέχνη του και ασφαλώς το εμπνευσμένο έργο που αφήνει πίσω του, τον έχουν καθιερώσει ως ένα από τους σημαντικότερους ζωγράφους στη χώρα μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης