Τοπικά

Αλ. Καββαδίας: “Τί είναι το γυναικείο σπιράλ;”

 

Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μία μικρή συσκευή, συχνά σχήματος T ή U, που περιέχει χαλκό ή  ορμόνη (λεβονοργεστρέλη) και η οποία εισάγεται στην κοιλότητα της μήτρας. Πρόκειται για μία μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης, μακράς δράσης. Τα ποσοστά αποτυχίας  του σπιράλ είναι πολύ μικρά. Εκτός αυτού, τα σπιράλ έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης των γυναικών από τη χρήση τους.

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Το σπιράλ απευθύνεται ως μορφή αντισύλληψης συνήθως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει ή σε γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να λάβουν αντισυλληπτικό χάπι (παχύσαρκες, καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, κλπ.). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη, μετά από μία επαφή χωρίς προφύλαξη. Το σπιράλ που περιέχει προγεστερόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις λειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας (μηνορραγία, μητρορραγία).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΡΑΛ

Η τοποθέτησή του  γίνεται στο ιατρείο. Είναι συνήθως ανώδυνη και γρήγορη και δεν απαιτεί αναισθησία. Γίνεται συνήθως την τελευταία μέρα της περιόδου, οπότε και ο τράχηλος της μήτρας είναι μαλακός και έχει μικρή διαστολή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία από την τοποθέτησή του. Μετά την τοποθέτηση η γυναίκα μπορεί να νιώσει μία μικρή δυσφορία από την αντανακλαστική σύσπαση της μήτρας, η οποία προλαμβάνεται με τη λήψη ενός ήπιου αναλγητικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου πριν από την τοποθέτηση.

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ;

Υπό την προϋπόθεση ότι το σπιράλ τοποθετείται σωστά, η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%. Η αντισυλληπτική του δράση εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέχρι 5 χρόνια. Οι επιπλοκές από τη χρήση του, αν και υπαρκτές, είναι σπάνιες.

Δρ. Καββαδίας Αλέξιος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Πιστοποιημένος στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση

Κάτοχος διπλώματος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Συγγρού 28 και Φλέμινγκ (άνωθεν Euromedica), Τρίκαλα

Τηλ. 2431025190, 6946218134

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης