Ροή Τοπικά

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου, απευθυνθήκαμε  προς τον Διοικητή  του Γ.Ν.Τρ, για τις ελλείψεις, την ενίσχυση του Νοσοκομείου  με άμεσα μέτρα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του,  την μεταφορά περιστατικών με ¨κορονοϊό¨ στο κέντρο αναφοράς το Π.Γ.Ν.Λάρισας.

Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζικής έξαρσης της νόσου, το επόμενο διάστημα.

Για την χορήγηση ειδικής άδειας στους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να κρατήσουν τα παιδιά τους, με τις  ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η άδεια ειδικού σκοπού της ¨Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου¨ που εξήγγειλε η κυβέρνηση .

Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση και να συμβάλλουμε από την ¨πρώτη γραμμή¨ στην αντιμετώπιση της επιδημίας ¨κορονοϊού¨, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 100, ακόμη και με βάση τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, αφού έχουν καταργηθεί πάνω από 150 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού και εργαζομένων σε(καθαριότητα-πλυντήρια- τραπεζαρία-μαγείρους-φύλαξη – τεχνικούς).

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και τμήματα που αντικειμενικά θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης μιας πιθανής έξαρσης της επιδημίας στο Νομό μας.

Τέτοια τμήματα είναι, το ΤΕΠ, η Πνευμονολογική, η Α και Β Παθολογική κλινική, ΜΕΘ, Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό εργαστήριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανεπαρκής λειτουργία της  Επιτροπής Λοιμώξεων, που αποτελείται από  1 Γιατρό εργασίας και 2 Νοσηλεύτριες, που δεδομένων των συνθηκών και των αναγκών κρίνεται προφανώς απαραίτητη!! η ενίσχυσή της με 1 Λοιμοξιολόγο   και έναν νοσηλευτή.

Για την στελέχωση του  τμήματος ¨διαλογή¨ για τον κορονοϊό,  αποδυναμώθηκαν κλινικές από νοσηλευτικό προσωπικό και αν το επόμενο διάστημα βρεθούν σε ¨Καραντίνα¨ νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό τότε οι ελλείψεις θα χτυπήσουν ¨κόκκινο!!¨

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 8 από τα 12 κρεβάτια. Για να λειτουργήσουν τα 12 κρεβάτια χρειάζονται 5 τουλάχιστον  ειδικευμένοι γιατροί και το διπλάσιο Νοσηλευτικό προσωπικό(που είναι σήμερα).

Σε νοσηλευτικό προσωπικό οι ανάγκες είναι  πάνω από 60-70 νοσηλευτές, ενώ πάνω από 50 θέσεις τραυματιοφορέων, νοσοκόμων και βοηθών θαλάμου είναι οι σημερινές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεγάλων ελλείψεων είναι, στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλούνται μόνο 4  Τραυματιοφορείς να καλύπτουν ΤΕΠ – κλινικές και όλη την κίνηση του Νοσοκομείου , ενώ Βοηθοί θαλάμων και νοσοκόμοι,  καλούνται να καλύψουν  2 ή και 3 κλινικές!

Στην καθαριότητα εργάζονται 45 εργαζόμενες με(ατομικές συμβάσεις για ένα έτος), με τον παλιό οργανισμό οι θέσεις ήταν  για 60 καθαρίστριες.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία έχουν καταργηθεί δεκάδες οργανικές θέσεις ενώ οι φύλακες, μάγειρες, βοηθοί μαγείρων και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Σήμερα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις, μέσω ΟΑΕΔ και 12 μηνες όπου λήγουν τέλος  του 1ου εξαμήνου του τρέχων έτους.

Σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου παραμένουν κενές 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας Μαγνητικού Τομογράφου.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων σε γιατρούς είναι ότι  για την κάλυψη των αναγκών οργανικών στο Νοσοκομείο, υποχρεώνουν γιατρούς από τα  Κ.Υ. να μετακινούνται για εφημερίες και κάλυψη της λειτουργίας του Τ.Ε.Π.-κλινικών.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας ενώ δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό (αν προκύψουν το επόμενο διάστημα), θα νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι «μετονομάζονται» σε «θαλάμους λοιμώξεων».

Μόνο αγανάκτηση προκαλούν λοιπόν οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης της χώρας» και ότι τα νοσοκομεία αναφοράς, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά».

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 2.000 επικουρικών εργαζόμενων δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου τεθούν σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.

Αν και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, όχι μόνο δεν έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας ούτε έχει γίνει κεντρική προμήθεια – με ευθύνη του υπουργείου – των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας αλλά δεν έχει εγκριθεί ούτε ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων  για το 2020.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα 3 Κ.Υ. του νομού Τρικάλων και το Κ.Υ. της Πόλης με το ΤΟΜΥ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν γίνεται Ακτινοδιαγνωστικός και αιματολογικός έλεγχος λόγο ελλείψεων Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αντιδραστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς δεν υπάρχουν  Ακτινολόγοι-Μικροβιολόγοι.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης ότι η λήψη αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας σε Πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο, σχεδιασμός πρόληψης, επιδημιολογικής επαγρύπνησης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης νοσημάτων – έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Έ.  και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι ¨εμπόρευμα¨ και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε:

  • Άμεση κεντρική προμήθεια αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας
  • Άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Χορήγηση ειδικής άδειας στους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να κρατήσουν τα παιδιά τους, που με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η άδεια ειδικού σκοπού της ¨Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου¨ που εξήγγειλε η κυβέρνηση
  • Ειδική φροντίδα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και Κ.Υ  Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης