Ροή Τοπικά

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2019. Τα γεγονότα που σημάδεψαν τα Τρίκαλα…

Το trikalavoice.gr καταγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς και «ψηφίζει» αυτούς που αγάπησε να βλέπει, να ακούει, να διαβάζει τη χρονιά που πέρασε…

Προσπαθήσαμε τουλάχιστον να είμαστε αντικειμενικοί.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου. Με έξι συνδυασμούς απέναντί του όχι απλά κατάφερε να επανεκλεγεί, αλλά πήρε ένα εντυπωσιακό 57 % «καθαρίζοντας» από την πρώτη Κυριακή. Κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα όλης της χώρας και με σχετική άνεση να εκλεγεί και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Χρήστος Μιχαλάκης. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εκτέθηκε με «σταυρό» και επιβεβαίωσε το ρηθέν, ότι  είναι το πιο hot όνομα στην πολιτική σκακιέρα των Τρικάλων. Έλαβε 34.000 σταυρούς, αναδείχθηκε πρώτος περιφερειακός σύμβουλος πανελλαδικά (… ακόμη και από γιγάντιες περιφέρεις όπως η Αττική) και εκλέχτηκε πανηγυρικά και στο προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.) ως ταμίας.

Κώστας Αγοραστός. Ο περιφερειάρχης των έργων πέτυχε το ακατόρθωτο (… για κάποιους) κερδίζοντας με μεγάλη άνεση την Τρίτη του εκλογική μάχη με το απίστευτο 55,75% και αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή!… Ολοκλήρωσε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη τη Θεσσαλία, έλαβε το βραβείο του σημαντικότερου έργου στην Ευρώπη (ανασύσταση λίμνης Κάρλα) και ήδη επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου στην Ε.Ε. για να εξασφαλίσει αφενός νέες επενδύσεις στην περιοχή μας και να απεγκλωβίσει τα μεγάλα έργα, όπως τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας και του βόρειου τμήματος του Ε-65.

Κώστας Σκρέκας. Ο νεαρός πολιτικός πέτυχε την επανεκλογή του ως πρώτος βουλευτής Τρικάλων και αξιοποιήθηκε στη νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της νέας ΚΑΠ.

Θανάσης Λιούτας. Δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών του πετυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος πέτυχε την εκλογή του ως βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. και μάλιστα ορίστηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, αυτή της Άμυνας και των Εξωτερικών.

Κώστας Μαράβας. Καίτοι είχε τρεις συνδυασμούς απέναντί του και η αυτοδυναμία φάνταζε δύσκολη ο δήμαρχος Πύλης επιβεβαίωσε πως ξέρει να κάνει εκλογές και να… κερδίζει. Πήρε 52% από την πρώτη Κυριακή και κέρδισε μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, θέτοντας νέους στόχους για την ανάπτυξη της περιοχής.

Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης. Οι αδελφοί Σαράντη εξακολουθούν να επενδύουν δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες, σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Το ιστορικό κτίριο που ξεκίνησε την πορεία της η ΤΥ.ΡΑΣ. γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα καθώς υλοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση όλων των ετών στην περιοχή μας για τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ» πια, με νέα ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους και υπηρεσίες logistics.

 

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Μέσα στο 2019 διεξήχθησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Ανανεώθηκε το πολιτικό προσωπικό σε σημαντικό βαθμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυο βουλευτικές έδρες (Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης) και απέμεινε με μόνο τον Σάκη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο στη Βουλή.

Σε δυο από τους τέσσερις Δήμους του Νομούς μας προέκυψαν νέες δημοτικές αρχές. Στο Δήμο Μετεώρων αναδείχθηκε νέος δήμαρχος ο Θοδωρής Αλέκος και στο Δήμο Φαρκαδόνας ο Γιάννης Σακελλαρίου, αμφότεροι χωρίς αυτοδυναμία, αλλά λόγω νέων ρυθμίσεων μπορούν και κυβερνούν κανονικά.

Αναδείχθηκαν επίσης νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Στους παλιούς Ντίνο Μπάρδα, Χρήστο Γακόπουλο, Γιάννη Μπουτίνα προστέθηκε και η γιατρός Δήμητρα Νάτσινα από την παράταξη Αγοραστού, ενώ εκλέχτηκαν ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιάννης Χάιδος, ο Σταύρος Τραγάνης και ο Θανάσης Τσιάρας με την παράταξη Τσιλιμίγκα.

Τα Τρίκαλα εξελίχθηκαν σε επίκεντρο… πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς μέσα στο 2019 επισκέφτηκαν την πόλη… δυο πρωθυπουργοί (!!!) και μάλιστα από δυο φορές ο καθένας. Τον Μάιο έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Δεκέμβριο το σκηνικό επαναλήφθηκε με… αντεστραμμένους ωστόσο ρόλους τη φορά αυτή!…

Αξιοποιήθηκαν Τρικαλινά στελέχη στη νέα «κυβερνητική δομή». Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ ο Λευτέρης Κρητικός, υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ ο Ηλίας Τσιαούσης, πρόεδρος του ΚΕΘΕ ο Χρίστος Λιάπης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ο Βασίλης Κοτρώνης, διοικήτρια στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» η Όλγα Μπαλαούρα.

Η ιατρός Βανέσα Μηλιώνη αναδείχθηκε νέα πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ήδη ποιεί σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις στις αρχές του έτους, δίχως ευτυχώς μεγάλα προβλήματα, ενώ το δεύτερο μισό του έτους χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή ανομβρία που μετέτρεψε τα ποτάμια σε… λεωφόρους!… Η έλλειψη νερού είναι ίσως η νέα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Έχασαν δυστυχώς πολλοί Τρικαλινοί τις ζωές τους σε τροχαία ατυχήματα, ενώ είχαμε ξανά και φέτος θανατηφόρο στις γραμμές του τρένου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία οι πρώτοι σύγχρονοι κόμβοι στο οδικό δίκτυο του Νομού (Ριζαριό, ΤΕΦΑΑ, Μύλος Τσαγκάδα). Πρόκειται για μεγαλεπήβολο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας το οποίο συνεχίζεται και εντός του 2020 αναμένεται να παραδοθούν περίπου δέκα επιπλέον!!!…

Μετά από δεκαετίες εξαγγελιών ολοκληρώνεται και το δεύτερο τμήμα της ε.ο. Τρικάλων-Πύλης, από τον Καραβόπορο έως το κέντρο της Πύλης. Ωστόσο μόλις προ ημερών η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Κώστας Αγοραστός προχώρησαν στη δημοπράτηση ενός έργου μαμούθ που αφορά τη μελέτη για την κατασκευή νέας υπερσύγχρονης γέφυρας στον Καραβόπορο, με προϋπολογισμό 24 εκ. €!… Είναι το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίζεται για την περιοχή μας, εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και έχουν μετατρέψει τον Πηνειό σε τεράστιο ποταμό, προστατεύοντας παράλληλα τα παρόχθια χωριά από τις εφιαλτικές πλημμύρες που ζούσαν για δεκαετίες.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Δυστυχώς και το 2019 θρηνήσαμε τις απώλειες πολλών νέων ανθρώπων. Μια οικογένεια Τρικαλινών έχασε δυο μωρά μέσε σε μερικούς μήνες, το πρώτο τον Γενάρη και το δεύτερο τον Νοέμβριο!…  Στις αρχές του έτους έφυγε από τη ζωή από τον ιό της γρίπης 17χρονη και τις ίδιες μέρες από εργατικό ατύχημα ο δημοτικός υπάλληλος Σωτήρης Μπραχάλας, 50 ετών. Ο Απρίλιος ήταν «μαύρος» καθώς την Κυριακή των Βαϊων έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας και σκοτώθηκε 17χρονος που έκανε parkour, ενώ τη βραδιά της Αναστάσεως έπαθε ανακοπή 16χρονος Τρικαλινός!… Το καλοκαίρι πέθανε ξαφνικά από ανακοπή επίσης ο 50χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών Βασίλης Βαργιάμης. Τον Σεπτέμβριο σκοτώθηκε σε ανάβασή του στον Πάπιγκο ο 28χρονος Τρικαλινός αστυνομικός Αλέξανδρος Γκαμπλιώνης, ενώ μόλις προ ημερών αποχαιρετήσαμε την 30χρονη επιχειρηματία Μαριάντζελα Γιαννίτση.

Τέλος το 2019 απεβίωσε ο τέως βουλευτής Τρικάλων, υποψήφιος δήμαρχος και νομάρχης, Κώστας Γεωργολιός, ενώ την τοπική κοινωνία σόκαρε ο ξαφνικός θάνατος του γνωστού εργολάβου- μηχανικού Χρήστου Κωστόπουλου.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Α.Ο. Τρίκαλα μετά από πολλά χρόνια κάνει μια απίστευτη κούρσα στη Football League και οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος, μοιάζοντας σήμερα φαβορί για την άνοδο στη Super League μετά από 20 χρόνια.

Απίστευτη πορεία κάνει στη Γ΄ Εθνική του μπάσκετ και ιστορικός Αίολος ο οποίος ανασυστάθηκε και με μια πλειάδα νέων και ταλαντούχων παικτών οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος αήττητος στο πρώτο μισό!…

 

Η ΕΛΠΙΔΑ

Το γεγονός ότι τα Τρίκαλα έχουν γίνει σημείο αναφοράς και προορισμός, ακούγονται παντού και μας… αναζητούν. Μέσα στο 2019 έγιναν τα γυρίσματα Χολιγουντιανής ταινίας στην πόλη, το κέντρο έκλεισε για 10 μέρες και γνωστοί ηθοποιοί συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες Τρικαλινούς κομπάρσους.

Και μια εμβληματική σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης, το «Κόκκινο ποτάμι» επέλεξε τα Τρίκαλα ως «ανοιχτό στούντιο» γυρισμάτων, επίσης με εκατοντάδες Τρικαλινούς να συμμετέχουν. Είναι μια νέα «βιομηχανία» η οποία μπορεί να αναδείξει περαιτέρω την πόλη.

Καλή κι ευλογημένη χρονιά…

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης