Ροή Τοπικά

Ανατροπές στο Δήμο Τρικκαίων έφερε η Απογραφή. Που χάνονται έδρες

trikalavoice.gr

Εκδόθηκε την Παρασκευή η απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής έτους 2021, που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας και χρησιμοποιούνται για τις εκλογές των Δήμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το trikalavoice.gr (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) ο πληθυσμός σε επίπεδο Νομού μειώθηκε κατά 6.9% σε σχέση με το 2011, καθώς καταγράφηκαν 122.061 άτομα, εκ των οποίων οι 60.401 άνδρες και οι 61.660 γυναίκες.

 

 

Στην πρωτεύουσα του Νομού, στην πόλη των Τρικάλων επιβεβαιώθηκε μείωση κατά 4% με τον μόνιμο πληθυσμός να ανέρχεται σε 78.508, έναντι 81.355 το 2011.

Η επίσημη αυτή Απόφαση της Απογραφής, σε συνδυασμό με τον νέο εκλογικό νόμο (Ν.4804/20121) που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, φέρνει ανατροπές στον Δήμο Τρικκαίων, και αλλαγές στην κατανομή των εδρών.

Οι σημαντικότερες ανατροπές συνοψίζονται ως εξής:

1) Μεγάλη είναι η πτώση του πληθυσμού στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που κυμαίνεται στο -15,87% κατά μέσο όρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

α) όλες οι περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) να γίνονται πλέον μονοεδρικές, πλην της ΔΕ Φαλώρειας που είναι η μοναδική που θα κρατήσει τις 2 έδρες.

Εστιαιώτιδα και Μ. Καλύβια που στις εκλογές του 2019 ήταν διεδρικές, γίνονται και αυτές μονοεδρικές.

β) Οι έδρες της ΔΕ Τρικκαίων (το κεντρικό ψηφοδέλτιο) διαμορφώνονται σε 31. Και συνεπώς το νέο, 39μελές, Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχή Οκτώβρη θα αποτελείται από 31 δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν στη ΔΕ Τρικκαίων και 8 δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.

2) Με την πρόσφατη τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τον πληθυσμό των δημοτικών κοινοτήτων, τα κοινοτικά συμβούλια του Ξυλοπάροικου και των Σπαθάδων γίνονται πλέον τριμελή, ενώ Αγρελιά, Ελληνόκαστρο και Λιόπρασο παραμένουν μονομελή. Όλα τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου θα είναι 3μελή, ενώ η Δημοτική Κοινότητα Τρικκαίων (το Τοπικό των Τρικάλων) παραμένει 15μελές.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα της απογραφής.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης