Site icon TrikalaVoice

Ανησυχία για τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Παγασητικό, μετά τις πλημμύρες

Το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 29/09/2023, πραγματοποίησε δειγματοληψία με τράτα βυθού* στον Παγασητικό Κόλπο, προκειμένου να γίνει καταγραφή και έλεγχος της περιβαλλοντικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, μετά τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν σχεδόν όλη τη Θεσσαλία και ιδιαιτέρως το Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου, και σε βάθη από 60 μέχρι 100 μέτρων.

 

 

Μετρήθηκαν τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της υδάτινης στήλης (θερμοκρασία, αλατότητα, διαλυμένο οξυγόνο, ενεργός οξύτητα και χλωροφύλλη α), με συνεχή καταγραφέα CTD και συγκρίθηκαν με δεδομένα προηγούμενων ετών.

 

 

Το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας επιπρόσθετα πραγματοποίησε στις 20/10/2023 δειγματοληψίες σε επιλεγμένες περιοχές στο ανατολικό και δυτικό τμήμα του κόλπου του Βόλου σε συνέχεια των προγραμματισμένων στην ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη (βάθος μέχρι 5 μέτρα), για να εκτιμηθεί η κατάσταση του παράκτιου οικοσυστήματος βάσει προηγούμενων δεδομένων.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν με αυτόνομη κατάδυση (SCUBA) με τη μέθοδο δειγματοληπτικών πλαισίων (1 m­2).

 

 

Δημήτρης Βαφείδης

Καθηγητής ΠΘ

Exit mobile version