Τοπικά

Αντιδρούν οι Τρικαλινοί λογιστές για νέες ευθύνες που τους “φορτώνει” το Κράτος

Με αφορμή την υποχρέωση των εργοδοτών για έλεγχο των εργαζομένων  στον ιδιωτικό τομέα και την ανάρτηση Υπεύθυνης Δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ  (Σχετ. Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π. οικ. 64232/15-10-21 ΦΕΚ 4766/Β/16-10-21) για τους  μη εμβολιασμένους εργαζομένους γνωστοποιούμε τα εξής:  

 

  1. Η ευθύνη ελέγχου και διεκπεραίωσης της Υ.Δ. ως εργασία,  αφορά αποκλειστικάκαι μόνο τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν  χρήση των σχετικών κωδικών πρόσβασης του ΕΡΓΑΝΗ με σκοπό να προβούν σε  συμπλήρωση και υποβολή των στοιχείων, για τους μη εμβολιασμένους  εργαζομένους τους. Παρακαλούνται οι εργοδότες που δεν έχουν γνώση των  σχετικών ειδικών κωδικών πρόσβασης να τους ζητήσουν από τους λογιστές  τους. 

Οι συνάδελφοι λογιστές και τα λογιστικά γραφεία αδυνατούν να  διεκπεραιώσουν την διαδικασία συμπλήρωσης, ελέγχου, αποδοχής και υποβολής  της σχετικής Υ.Δ. (η οποία πληροφοριακά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται  εβδομαδιαίως και να παρακολουθείται η αλλαγή κατάστασης εμβολιασμού ή  νόσησης και η πραγματοποίηση ή μη testαπό τη μεριά του εργαζομένου):  

α) λόγω έλλειψης γνώσης συγκεκριμένων πληροφοριών που αφορούν ξεχωριστά,  ιδιαίτερα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε εργαζόμενου και  συνολικότερα μιας ατομικής και προσωπικής στάσης που δεν είμαστε και δεν  επιθυμούμε ανθρώπινα να μας γνωστοποιηθεί,  

β) λόγω αυξημένου φόρτου λογιστικών, και όχι μόνο, εργασιών που κάνουν αδύνατη  την ανάληψη επιπλέον μη σχετικών με το επάγγελμα μας εργασιών. Ήδη  διεκπεραιώνουμε πληθώρα μη λογιστικών εργασιών σε θέματα συνταξιοδοτικά,  ασφαλιστικά, ληξιαρχικά, παιδαγωγικά, σχολικά, ανεργίας, οικονομικών παροχών,  κοινωνικά, ψυχολογικά, προσωπικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους  του ανθρώπου σε μία εποχή που η πολιτεία περιορίζει τη συναλλαγή με το κοινό και  αποθαρρύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τους υπαλλήλους των δημοσίων  υπηρεσιών που είναι ταγμένοι για αυτό το σκοπό.  

Επιθυμούμε και φροντίζουμε η ενασχόληση μας να κινείται γύρω από  καίρια, οικονομικής και λογιστικής φύσης θέματα, που συνηγορούν στην διαφύλαξη  των σκοπών του κλάδου μας και στην άσκηση των εργασιακών μας καθηκόντων,  με βάση το αντικείμενο σπουδών και εξειδίκευσης μας. Η διεύρυνση αυτή παίρνει  επικίνδυνη τροπή, μιας και η ενασχόληση μας ξεφεύγει υπερβολικά από το  αντικείμενό μας. Ο κλάδος μας στήριξε και υποστήριξε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις,  τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, μελετώντας, εξειδικεύοντας και 

υλοποιώντας, την απίστευτα ογκώδη παραγόμενη νομολογία (πάνω από δύο  χιλιάδες εγκύκλιοι και ΚΥΑ από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020) για  την αντιμετώπιση της Covid-19 και την διοχέτευση προς όλους των οικονομικών  πακέτων στήριξης. Από την έναρξη της πανδημίας επιβαρυνθήκαμε πνευματικά και  σωματικά, δυσανάλογα της εκτίμησης και του σεβασμού που λάβαμε από την  πολιτεία και δηλώνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να συνεχίσουμε σε αυτούς τους  ρυθμούς…  

Σεβόμενοι τον εαυτό μας, τους συνεργάτες μας και τον κλάδο μας και στοχεύοντας στην διαφύλαξη του επαγγέλματός μας και της  επιστημονικότητας μας, ενημερώνουμε τους εργοδότες-επιχειρηματίες πως με  βάση την σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α), προβλέπονται υπέρογκα  πρόστιμα για την μη υποβολή αλλά και πλημμελή συμπλήρωση των σχετικών Υ.Δ.  και τους προτρέπουμε να δώσουν την ανάλογη προσοχή και επιμέλεια για την  ευθύνη με την οποία τους επιφόρτισε η πολιτεία. 

Αρμόδιος φορέας για την υποστήριξη στην εφαρμογή της σχετικής Κ.Υ.Α. είναι  το Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και σε αυτό πρέπει να απευθύνονται  για οποιαδήποτε απορία, διαφωνία, αστοχία μηχανογράφησης κ.ά. οι εργοδότες και  οι εργαζόμενοι τους. 

Είναι δικαίωμα του εργαζόμενου για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι δεν μας αφορά ως  λογιστές. Το ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να καταγράψει και να γνωστοποιήσει μια  προσωπική στάση των εργαζομένων του σε ιατρικά θέματα ή πράξεις δεν αποτελεί  λογιστικό αντικείμενο ενασχόλησης.  

Δεν επιθυμούμε να πάρουμε μέρος σε διαδικασίες τέτοιων καταγραφών, υπό  το φόβο μάλιστα παράλογων και εξοντωτικών προστίμων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη  γνωστά στις αρχές και μπορούν να αντληθούν εύκολα από άλλες καταγραφές (μέσω  των γνωστοποιήσεων αποτελεσμάτων από τα διαγνωστικά κέντρα, μέσω της  αναζήτησης από αρμόδιους φορείς, με απλή καταγραφή του ΑΜΚΑ του καθενός). Η  συγκέντρωση αλλά και αδυναμία αξιοποίησης των ήδη γνωστών στις αρχές  πληροφοριών, πολύ απλά δεν αφορούν εμάς ώς λογιστές. 

 Σημείωση:Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων εκδόθηκε ανακοίνωση αργά το απόγευμα της 03/11/2021, με ορισμένες  καίριες διευκρινήσεις (σίγουρα θα υπάρξουν και περισσότερες στο μέλλον) και  παράτασητης προθεσμίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί τήρησης της  υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε  διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την εβδομάδα  αναφοράς», έως και τη Δευτέρα 08/11/2021 και ώρα 24.00 για τις εβδομάδες  αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου και 25-31 Οκτωβρίου.  

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Φ.Ε.Ε. Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης