Ροή Τοπικά

Απάντηση Κ. Αγοραστού στον Αλ. Τσίπρα

Άμεση ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ.

Όπως αποκάλυψε το trikalavoice.gr (δείτε ΕΔΩ) ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία και για καθυστέρηση στην αποκατάσταση των καταστροφών.

«Είναι ανεπίτρεπτο πάνω στα συντρίμμια ορισμένοι να επιδιώκουν πολιτικά οφέλη επιρρίπτοντας ευθύνες χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα έργα προστασίας των ανθρώπων και των υποδομών που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης 10ετίας, ούτε να αναγνωρίζουν τον κόπο αυτοδιοικητικών και εργαζομένων πάνω σ’ αυτά» απαντάει μέσα από το trikalavoice.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και εξηγεί με σαφήνεια «οι ευθύνες για τις καταστροφές του κυκλώνα βεβαίως θα αποδοθούν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,  όχι με αθεράπευτο λαϊκισμό και σε εκτέλεση κομματικών συμβολαίων. Η λάσπη είναι ο καθρέφτης μέσα στον οποίο βλέπουν το πρόσωπό τους εκείνοι που τη ρίχνουν.   Δεν μπορούν αυτοί που υπήρξαν εργάτες του ψεύδους να μεταπηδήσουν στην δύσβατη περιοχή της αλήθειας. Εκείνοι που τον Ιούλιο του 2018 παρανομώντας μεταβίβασαν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους».

 

«Μιλάμε για ένα χαοτικού χαρακτήρα καιρικό φαινόμενο που προήλθε από τη σύγκλιση του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ» εξακολουθεί ο ίδιος «και κάποιοι πριν μιλήσουν και πριν κατηγορήσουν έτσι, ελαφρά τη καρδία, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι  μόνο στην Καρδίτσα έπεσε 720% περισσότερο νερό από την αύξηση της μηνιαίας τιμής βροχόπτωσης!!!… Ένα το κρατούμενο, λοιπόν».

Η ετοιμότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Ο Κώστας Αγοραστός αναφέρεται στην προετοιμασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας» λέει «με ανακοίνωσή της ενημέρωσε έγκαιρα για το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων της ΕΜΥ, προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο και καλώντας τους Δήμους να είναι σε ετοιμότητα.

Από την πρώτη στιγμή,  είχαμε θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό μας  για αυτό και επιχειρούσαμε με τα μηχανήματά μας  αλλά και με μηχανήματα του Στρατού και του Μητρώου Ιδιωτών, σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  χωρίς κινητή τηλεφωνία και ρεύμα.

Προτεραιότητα μας, ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων του κυκλώνα. Είχαμε δίπλα μας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΜΑΚ, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, τους Δήμους,  τους ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων και τους εθελοντές που με κίνδυνο της ζωής τους επιχείρησαν τις δύσκολες ώρες».

 

«Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000 διασώσεις, εκκενώθηκαν οικισμοί, μεταφέρθηκε πληθυσμός» συνεχίζει ο περιφερειάρχης «διανείμαμε τροφή, νερό και φάρμακα σε δύσβατες περιοχές. Με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά επιστρατεύτηκαν 2 ελικόπτερα για μεταφορά ανθρώπων με διάσωση αλλά και για διανομή φαρμάκων και τροφίμων. Ο  Στρατός συνέδραμε αποφασιστικά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 13 μηχανήματα που σε 7 ημέρες, δούλεψαν 820 ώρες, με συνολικό προσωπικό 127 άτομα, επιχειρώντας στις πληττόμενες περιοχές. Υπάρχει ετοιμότητα κατασκευής γέφυρας belley για τη σύνδεση Μουζακίου-Ανθοχωρίου. Και διένειμε μέχρι σήμερα 4.000 μερίδες φαγητού και 120 πτυσσόμενες κλίνες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχείρησε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να επιχειρεί με 280 μηχανήματα, αποκαθιστώντας την προσβασιμότητα στις περιοχές του Αλμυρού, Φαρσάλων, Καρδίτσας και Τρικάλων, στην κεντρική γέφυρα Μουζακίου , στους επαρχιακούς δρόμους, ύψωσε και στήριξε αναχώματα, διευθέτησε υδατορέματα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες μας  έχουν καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και έχουμε εκπονήσει ειδικό σχέδιο πλήρους αποκατάστασης σε υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να κατατεθεί στην Κυβέρνηση για χρηματοδότηση του».

Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάνει ειδική αναφορά στο πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 210 εκ. € για την κατασκευή 118 αντιπλημμυρικών έργων στο σύνολο της Περιφέρειας.

Ο Κώστας Αγοραστός υπενθυμίζει ότι σε αναφορά που κατέθεσε το 2018-με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το κεντρικό κράτος:

-Παρανομεί καθώς συστηματικά δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) στις Περιφέρειες.

-Μεταβιβάζει αρμοδιότητες, προς τις Περιφέρειες από τα κεντρικά ή περιφερειακά όργανά του, χωρίς τη μεταφορά των αντιστοίχων, ανθρώπινων και οικονομικών, πόρων, κατά παράβαση της σχετικής συνταγματικής επιταγής.

Επειδή, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων οργάνων του Κράτους, επαπειλείται κίνδυνος ανθρώπινων ζωών και περιουσιακών αγαθών ζητούμε να επιληφθείτε σχετικώς και να ασκήσετε τις υπό του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητές σας εν σχέσει με την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα του κεντρικού κράτους.

Η πρώην κυβέρνηση διά του Γενικού Γραμματέα Υποδομών της είχε υποσχεθεί τις μελέτες και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό, τον Ιταλικό, τον Πάμισο και τον Ενιπέα μέσω των παραχωρησιούχων της Ε-65. Ουδέν έπραξε».

 

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Καρδίτσα

 

Στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, έχουμε ολοκληρωθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 40 εκ. € και έχει γίνει το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο  στο Μέγα ποταμό που είναι συγχρόνως και αρδευτικό. Καθαρισμός  του Γαβρά, του Καράμπαλη και του Καλέντζη, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα αναχώματα στον Πάμισο  Δ.Δ. Μουζακίου, στη Γελάνθη, τη Μαγούλα, τη Μαγουλίτσα, το Βλοχό, τον Ενιπέα, το Πέτρινο, την Αμπελιά, την Υπέρεια, το Μικρό Βουνό, καθαρισμόςς στους συλλεκτήρες Βουβουλίνας, Κακάρα κ.α..

 

Οι ευθύνες…

 

Ο Κώστας Αγοραστός μιλάει και για διαχρονικές ευθύνες πολιτικών και αυτοδιοικητικών. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε και τις παρεμβάσεις και τις πρόνοιες των Δημάρχων, διαχρονικά» λέει «εκείνων που σήμερα μιλούν και επικρίνουν, ενώ  επέτρεψαν να καταπατηθούν και να χτιστούν πλημμυρικές περιοχές, που ήταν ζώνες ανάσχεσης και προστασίας της πόλης από πλημμύρες. Είναι καιρός να επανελέγξουν οι Πολεοδομίες και η Κτηματική Υπηρεσία. Και βέβαια να επανεξεταστεί η λειτουργία ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που έχουν την ευθύνη διαχείρισης αντιπλημμυρικών έργων, θυροφραγμάτων  και καναλιών. Γιατί η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται σημειακά, αλλά δυναμικά και συλλογικά απ όλους όσοι έχουν μερίδιο αρμοδιότητας. Για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, για τα νοικοκυριά πιέσαμε και πιέζουμε συνεχώς ώστε να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις και έχουμε διαθέσει προσωπικό της Περιφέρειας για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των εκτιμήσεων. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες  με συνεργασία, συνέργεια και αποτελεσματικότητα».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης