Ροή Τοπικά

Απίστευτο!… Μετακινήθηκε κατά 4 εκ. ο σεισμολογικός σταθμός στον Κλοκωτό

Το επίκεντρο του νέου ισχυρού σεισμού που έγινε χθες βράδυ στις 20.38 εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας σημειώνει ότι «το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών Αθάνασιος Γκανάς ο χθεσινοβραδινός σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι:

«Όσον αφορά τα 5,9 Ρίχτερ που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ένας νέος σεισμός που εκδηλώθηκε βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης. Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που πήραμε από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων είναι ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά έδειχναν τα πρώτα στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα που είναι πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Δαμασίου. Και αυτό το ρήγμα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα με κλίση προς βορρά. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προέκυψε από ανάλυση δεδομένων GPS είναι ότι ο γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού “Θεσσαλία”, μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης».

Ακούστε τις πρωινές δηλώσεις στη Λέσχη 97,6:

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης