Τοπικά

Απαγορευτικό και στην προσκύνηση του Επιταφίου!!!

Σε διευκρινήσεις υποχρεώθηκε η Ιερά Σύνοδος αναφέροντας ότι οι Ναοί τη Μ. Παρασκευή θα παραμείνουν 4 ώρες ανοιχτοί μόνο για… τους Ιερείς.

Διανύοντας την πιο σημαντική πνευματική περίοδο του έτους, αυτή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι απαγορεύσεις για τους Χριστιανούς κάθε μέρα και αυξάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύονται ακόμη και οι κωδωνοκρουσίες, εκτός από τη Μ. Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, ενώ απαγορεύτηκε και η διανομή Αγίου Φωτός κατ’ οίκον από Δήμους που είχαν εκφράσει τέτοια πρόθεση (… την ώρα πάντως που επιτρέπεται η διανομή κατ’ οίκον καφέδων, φαγητού και προϊόντων από σούπερ μάρκετς).

Σήμερα άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το αν θα μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν έστω τους Επιταφίους το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς αρχικά ανακοινώθηκε ότι οι Ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί 1 μ.μ.-4 μ.μ..

Το μεσημέρι της Πέμπτης η Ιερά Σύνοδος κατέληξε σε δήλωση δια του εκπροσώπου της, Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου ότι «πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή».

Μάλιστα και ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης:

«Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης