Ροή Τοπικά

Απαντήσεις για το πρόγραμμα “ΑΝΑΣΑ” ζητάει ο Χάιδος. Νέα επερώτηση στον περιφερειάρχη

Είναι γεγονός πως το παρατεταμένο λουκέτο αναγκαστικά λόγω της έξαρσης της πανδημίας από το Νοέμβριο και έπειτα, έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες σε δεινή θέση. Στο σύνολο τους όλοι οι κλάδοι υφίστανται τρομερές πιέσεις. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες μιας φυσιολογικής δραστηριότητας και λειτουργίας ειδικά συμπεριλαμβανομένων των εορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς όπου ο τζίρος παρουσίαζε άνοδο.

Φυσικά αξίζει να τονίσουμε πως η έκτακτη αυτή βοήθεια από την πολιτεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις έχει χαρακτήρα άτοκου δανείου για κάποιο διάστημα στο 50%   αυτής, άρα μιλούμε ξεκάθαρα για επιστροφή χρημάτων κάτι που ανησυχεί τους επαγγελματίες ιδιαίτερα μιας και δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας με τη σειρά τους προχώρησαν σε προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων με ξεκάθαρες προϋποθέσεις και κριτήρια. Ειδικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε η επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ με συνολικό ύψος επιχορήγησης μη επιστρεπτέας τα 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ περιφερειάρχη στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής είναι σύντομα να εκτελεστεί ένα πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ2 με σκοπό την περαιτέρω στήριξη όσων επιχειρήσεων δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Ειδικότερα μετά από επικοινωνία με το σωματείο των ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και ΟΠΑΠ Play μου μετέφεραν την απογοήτευση τους γιατί παρότι συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία ο κωδικός δραστηριότητας τους τέθηκε εκτός επιλέξιμων.

Επίσης οι επαγγελματίες του κλάδου με ενημέρωσαν πως στην περιφέρεια Αττικής ο κλάδος τους ήταν κανονικά επιλέξιμος και επιτυχώς αξιολογήθηκαν αντίστοιχες αιτήσεις για την αναγκαία χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο κ περιφερειάρχης επερωτάται:

1 Με ποιο αιτιολογικό οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου ΚΑΔ 9200 τέθηκαν εκτός και χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες ενώ σε άλλη περιφέρεια εντάχτηκαν κανονικά;

2 Α Κατανοώντας πλήρως τις δυσχερέστατες συνθήκες που βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις σε ένα πραγματικά πρωτοφανές σκηνικό παγκοσμίως τι σκοπεύει η περιφέρεια να πράξει ως προς τις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος ΑΝΑΣΑ;

Β  Θα υπάρχει καλύτερη κατανομή ώστε να ωφεληθεί μεγαλύτερος όγκος επιχειρήσεων ανά  κλάδο;

Γ  Συγκεκριμένα για  τον ΚΑΔ 9200 υπάρχει κάποια μέριμνα ώστε να ενταχθεί στους επιλέξιμους μιας και ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληρώσει ιδιαίτερα βαρύ τίμημα καθώς η δραστηριότητα του είναι μηδενική;

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης