Τοπικά

Αποκαλύπτεται ο ιστορικός Ναός Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου (εικόνες)

trikalavoice.gr

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης  του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου, με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Ο Ιερός Ναός έχει χαρακτηρισθεί η ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 200 μέτρων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στη διάσωση ουσιαστικά και ανάδειξή του, διαθέτοντας το ποσό των 700.000 €.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με ξυλόστεγη τοξοστοιχία εν είδει στοάς στην νοτιοδυτικιή πλευρά ευρισκόμενη νότια της πόλης των Τρικάλων στο συνοικισμό Φλαμούλι με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις από τις οποίες ξέφυγε μόνον η ανατολική και η βόρεια πλευρά, η τοιχοποιία των οποίων είναι πωρόλιθος με αργολιθοδομή. Εσωτερικά όλες οι πλευρές είναι κατάγραφες με τοιχογραφίες, το εικονογραφικό πρόγραμμα των οποίων ακολουθεί αυτό των μεταβυζαντινών ναών της περιοχής.

Σύμφωνα με την επιγραφή ο ναός «ιστορήθη δια χειρός Γεωργίου και Γεωργίου, Χιοναδιτών ζωγράφων εκ της επαρχίας του Αγίου Βελά (1817 Δεκεμβρίου 7)».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα από ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και  τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος. Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, σημειώνει πως «οι εργασίες είναι αναγκαίες και απαραίτητες στον Ιερό Ναό, καθώς το μνημείο δέχθηκε αρκετές νεωτερικές επεμβάσεις, που είτε αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, είτε υπονομεύουν τη στατική του επάρκεια. Πρόκειται, συνέχισε, για ένα έργο εξαιρετικής δυσκολίας και ιδιαιτερότητας, και για αυτό απαιτείται η συνεργασία του συναρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Έχουμε χρέος απέναντι στις γενεές που έρχονται να προστατεύουμε τέτοια έργα που αναδεικνύουν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας».

trikalavoice.gr
trikalavoice.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης