Ροή Τοπικά

Απόσυρση του Π.Δ. για τα Μετέωρα ζητά ο ΣΠΟρΤ

Ο Σύλλογος  Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων ενώνει την φωνή τουμε όλους εκείνους που δικαίως διαμαρτύρονται, με αφορμή την έκδοση σχετικού Π.Δ., για τον σημαντικό περιορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων σε βράχους των Μετεώρων στους οποίους δεν υπάρχει εν λειτουργία Μονή.

Εμείς που χρόνια πεζοπορούμε και αναρριχόμαστε στους βράχους των Μετεώρων πάντα φροντίζαμε με ιδιαίτερη επιμέλεια για την προστασία του χώρου και την μη όχληση των μοναζόντων. Πάντα μας λυπούσε η απουσία οργανωμένων πεζοπορικών διαδρομών και η ρύπανση του χώρου ακόμα και γύρω από τις ενεργές μονές. Πάντα αγανακτούσαμε μπροστά στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες των μοναχών.

Δεν είναι κατανοητή η όχληση από τους μετρημένους στα δάκτυλα αναρριχητές που αιωρούνται στους βράχους που μόνο εξασκημένο μάτι μπορεί να τους διακρίνει, σε αντιδιαστολή με τις δεκάδες των λεωφορείων που βρυχώνται καθημερινά στις ανηφοριές μεταφέροντας χιλιάδες επισκέπτες.

Η προστασία των Μετεώρων είναι υπόθεση όλων μας. Δεν αναγνωρίζουμε σε κάποιους μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία του φυσικού κάλους,  των αρχαιολογικών ευρημάτων και στο σεβασμό  της θρησκευτικής  πίστης. 250 χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση ακόμα και στη Ελλάδα όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευαισθησίες κοσμικοί, κληρικοί και μοναχοί.

Το ελληνικό κράτος έχει την πλήρη και μοναδική αρμοδιότητα της προστασίας του χώρου δια της εφορίας αρχαιοτήτων αφού βέβαια ακούσει τις απόψεις του Δήμου, της Μητρόπολης και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου. Αυτή θα αποφασίσει με τα επιστημονικά κριτήρια για την προστασία του χώρου, για την χάραξη και συντήρηση των αναρριχητικών διαδρομών, τα οργανωμένα μονοπάτια και κάθε εγκατάσταση που μπορεί να επιτραπεί στον χώρο για την άσκηση αθλητικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων.

Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια απαγόρευσης κάθε δραστηριότητας σε βράχους που έχουν αρχαιολογικά ευρήματα πλην, βεβαίως, των ενεργών μονών. Με την ίδια λογική πρέπει να απαγορεύσουμε την προσέγγιση στα 50 μέτρα όχι μόνο από τον Παρθενώνα και από κάθε αρχαιολογικό εύρημα. Η διατήρηση του φυσικού κάλους και η προστασία της  ιερότητας του χώρου δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές αποστείρωσης της περιοχής από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Προσθέτουμε την φωνής μας στο αίτημα της απόσυρσης του Π.Δ. και της επαναδιατύπωσής του σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.

 

Το Δ. Σ. του Συλλόγου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης