Ροή Τοπικά

Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χουρμουζιάδης: Ένας ξεχωριστός κληρικός

Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες από την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Χουρμουζιάδη. Σήμερα, Κυριακή 18 Απριλίου 2021, τελέστηκε το σαρανταήμερο μνημόσυνό του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ.Χρυσόστομο. Η απώλειά του π.Διονυσίου έκαναν την τοπική εκκλησία και την κοινωνία μας φτωχότερες, αφού έχασαν έναν σημαντικό πνευματικό εργάτη, έναν χαλκέντερο ιεροκήρυκα, ένα επίλεκτο μέλος και η ΓΕΧΑ Τρικάλων τον καθοδηγητή και εμπνευστή της.

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες για την προσωπικότητά του και την προσφορά του. Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε δύο στοιχεία από τη δράση του. Το ένα είναι το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για τη νεολαία, κυρίως μέσα από τα κατηχητικά και την κατασκήνωση. Πέρα από αυτά όμως αξιοσημείωτες ήταν οι τακτικές επισκέψεις του στα σχολεία επί σειρά ετών. Θυμάμαι έντονα τις επισκέψεις του στο σχολείο που υπηρετούσα όταν ήμουν ενεργός εκπαιδευτικός και διευθυντής. Ερχόταν πολύ νωρίς – πάντα τον βρίσκαμε να μας περιμένει – για να μιλήσει στους μαθητές στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Ο λόγος του ήταν σύντομος, μεστός, περιεκτικός, επίκαιρος, παραδειγματικός. Τα λόγια του άγγιζαν τα ενδιαφέροντα των νέων. Γι’ αυτό τον παρακολουθούσαν με πολύ μεγάλη προσοχή.

Το δεύτερο είναι η εντιμότητά του. Παλιά κάποια ασφαλιστικά Ταμεία πλήρωναν τα τροφεία στις κατασκηνώσεις που φιλοξενούσαν παιδιά ασφαλισμένων τους. Ένα καλοκαίρι στην κατασκήνωση της ΓΕΧΑ Τρικάλων στο Νεραϊδοχώρι φιλοξενήθηκαν για τις μισές ημέρες της περιόδου τα παιδιά ενός ασφαλισμένου. Στον οικονομικό έλεγχο που έκανε αργότερα ο π.Διονύσιος διαπίστωσε ότι το Ταμείο εκείνο είχε καταθέσει το ποσό για όλες τις ημέρες της κατασκηνωτικής περιόδου και όχι για όσες ημέρες φιλοξενήθηκαν τα παιδιά. Αναστατώθηκε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα τότε. Ωστόσο, το επόμενο καλοκαίρι που τα παιδιά εκείνα πήγαν πάλι στην κατασκήνωση φρόντισε να τακτοποιήσει τη διαφορά.

Τέτοιοι κληρικοί με ήθος, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια και αγάπη κοσμούν την Εκκλησία και εμπνέουν τους πιστούς που διακονούν.

Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης