Τοπικά

Αστυνομικές δυνάμεις στη Μεσοχώρα- “Καλώς ήρθατε κύριε Πρωθυπουργέ” λέει ο Χονδρός

trikalavoice.gr

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χτενίζουν από αέρος και επίγεια την περιοχή του φράγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr ελέγχουν τους χώρους που θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στη Μεσοχώρα περί της 9 το πρωί και θα ενημερωθεί λεπτομερώς από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη για τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο. Εικάζεται πως θα εκφράσει εκ νέου τη βούληση της Κυβέρνησης για λειτουργία του φράγματος, ασχέτως της πρόσφατης ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ.

Εντωμεταξύ ο Γιώργος Χονδρός, ο οποίος πρωτοστατεί όλα τα χρόνια ενάντια στη λειτουργία του φράγματος με κείμενό του προς το trikalavoice.gr και τίτλο “Καλώς ήρθατε κύριε Πρωθυπουργέ” αναφέρει:

“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας στο χωριό μας, την Μεσοχώρα, είναι ευπρόσδεκτη και χρήσιμη. Θα του δώσει την δυνατότητα να σχηματίσει ίδια αντίληψη της τεράστιας περιβαλλοντικής παρέμβασης και καταστροφής που συντελείτε από την Πολιτεία εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους αξιωματούχους που θα τον συνοδεύουν το χειμωνιάτικο Σάββατο στο Φράγμα της Μεσοχώρας. 

            Τον καλωσορίζουμε και αναμένουμε ως Πρωθυπουργός της Χώρας να απαντήσει δημόσια και με σθένος στα παρακάτω ερωτήματα που αφορούν στα έργα της εκτροπής του Αχελώου και  του φράγματος της Μεσοχώρας:

 

  1. Είναι συμβατό το έργο της εκτροπής του Αχελώου με τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» του ΟΗΕ, με του οποίους συμφωνήσατε υπερθεματίζοντας, κατά την ομιλία σας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019;
  2. Είναι σεβαστές για την Κυβέρνηση και για εσάς ως Πρωθυπουργός οι έξι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) της Χώρας αναφορικά με το έργο της εκτροπής του Αχελώου; Είναι δυνατόν να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ αλλάζοντας απλά τον τίτλο του έργου και αφήνοντας ίδια τα χαρακτηριστικά του;
  3. Σκοπεύετε να αλλάξατε την ισχύουσα εθνική νομοθεσία βάση της οποίας υδροηλεκτρικά φράγματα με εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 15 MW, δεν συγκαταλέγονται στις ΑΠΕ; Ενημερωτικά, η ισχύς του ΥΗΣ Μεσοχώρας είναι 160MW και ως εκ τούτου δεν θεωρείτε ΑΠΕ.
  4. Είναι σεβαστές για εσάς οι δύο τελευταίες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για το φράγμα Μεσοχώρας;
  5. Κύριε Πρωθυπουργέ. Με την παρέμβασή σας στον ΟΗΕ αλλά και με άλλες δηλώσεις σας μέχρι σήμερα, επιχειρήσατε να φιλοτεχνήσετε ως Πρωθυπουργός ένα πράσινο και περιβαλλοντικό προφίλ. Θα επιμείνετε σε αυτό ή θα επιλέξετε να εξαγγείλετε το φράγμα της Μεσοχώρας και της εκτροπής, καταγραφόμενος έτσι ως ακόμη ένας Πρωθυπουργός που έμεινε απλά σε μια εξαγγελία;  Σας θυμίζω την διαβεβαίωσή σας που δώσατε στα Τρίκαλα στις 20.12.2019 για την πλήρη λειτουργεία του ΥΗΣ Μεσοχώρας το 2022!
  6. Κύριε Μητσοτάκη. Πριν από χρόνια μας υποδεχτήκατε στο Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, εκφράζοντας μάλιστα τότε τις ενστάσεις της επιτροπής για την εκτροπή Αχελώου. Θα μας δώσετε την δυνατότητα αύριο να σας ανταποδώσουμε την φιλοξενία μας στην Μεσοχώρα, στο Χωριό μας, και να σας εκθέσουμε ως κάτοικοι τις θέσεις μας για τις καταστροφικές επιπτώσεις του φράγματος στο χωριό και στον Αχελώο;

 

Με ιδιαίτερη τιμή

Γιώργος Χονδρός

Μεσοχώρα Τρικάλων

29 Ιανουαρίου 2021″

Δηλώσεις του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα

Ως Δήμαρχος Πύλης, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ικανοποίηση για την άφιξη και πάλι του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στην περιοχή μας, λίγα μόλις χρόνια μετά την επίσκεψη του στο Δημαρχείο Πύλης.

Η άφιξη του Πρωθυπουργού και μάλιστα μέσα σε ιδιαίτερες και πολύ δύσκολες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, πέρα από μια αδιαμφισβήτητη τιμή για όλο το νομό και τους κατοίκους του, σηματοδοτεί το έμπρακτο ενδιαφέρον και την βούληση του ιδίου, στο να προχωρήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που είχαν εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς παρέμεναν στις καλένδες, παρόλο που πολλές κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί ότι θα τα ολοκλήρωναν.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας.

Ένα έργο πνοής πολυσύνθετο, περιβαλλοντικό, υδρευτικό, αρδευτικό και ενεργειακό, που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη και λύσεις σε πολλά προβλήματα στο νομό, αποτελεί πάγια ανάγκη ολοκλήρωσης των κατοίκων του Δήμου Πύλης και όλου του νομού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή πολύ καλά το έργο, έχει το σθένος και την πολιτική βούληση να το ολοκληρώσει και να το παραδώσει στους κατοίκους της Μεσοχώρας, στους δημότες του Δήμου Πύλης και σε όλους τους Τρικαλινούς επί Πρωθυπουργίας του, παραμερίζοντας όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που είχαν προκύψει έως τώρα.

Τόσο εγώ, όσο και η Δημοτική μου παράταξη «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Φράγματος της Μεσοχώρας, ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Επιτακτική και πρωταρχική ανάγκη είναι και η κατασκευή του φράγματος της Πύλης, ενός επίσης μεγάλου έργου πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή μας και τους κατοίκους της, τους οποίους έχω την τιμή να υπηρετώ.

Με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και του χρέους, που έχουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, απέναντι στις επόμενες γενιές που ακολουθούν, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το «εμείς» και όχι το «εγώ» και οφείλοντας την αμέριστη προστασία και τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, είμαι βέβαιος πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί ο Δήμος Πύλης και εγώ προσωπικά, να είμαστε υπερήφανοι για την υλοποίηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, κατόπιν της επισκέψεως του στην περιοχή.

Χαιρετίζω τον ερχομό του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πύλη και στην Μεσοχώρα.

Χαιρετίζω το αποτέλεσμα της επίσκεψης και τα χρονοδιαγράμματα της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Μεσοχώρας, προς όφελος των κατοίκων.

 

Κώστας Μαράβας Δήμαρχος Πύλης

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης