Ροή Τοπικά

Αφιέρωμα του ECOTEC στον Γιώργο Ζιώγα (εικόνες)

Αφιέρωμα στον αντιδήμαρχο Τρικκαίων, ο οποίος κατάφερε να αναδιαρθρώσει τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, φιλοξένησε το εξειδικευμένο περιοδικό για την τεχνολογία και το περιβάλλον ECOTEC.

Δείτε αναλυτικά:

«Πλήρης αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας με σύμμαχό μας την τεχνολογία αλλά και τον άνθρωπο»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Τρικκαίων απαντά στο Ecotec για τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Κείμενο: Μ. Σταθακόπουλος

Φωτό: Αρχείο Ecotec

Οι σύγχρονες πόλεις απαιτούν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθαριότητας. Απαιτούν νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό για την επίτευξη πολλαπλών στόχων. Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτούν οργάνωση και όραμα, βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμό στο αστικό περιβάλλον και σύνδεση της ποιότητας ζωής με την καθημερινότητα.

Η πόλη των Τρικάλων έχει μπει σε αυτούς τους ρυθμούς, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Ζιώγας, οι αρμοδιότητες του  οποίου αφορούν το Τμήμα Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από θέματα ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Αρχικά, μας ανάφερε ο κ. Ζιώγας, πιστεύω ότι ο πρώτος στόχος ανθρώπων που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στους ΟΤΑ θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των κατάλληλων υπαλλήλωνστις κατάλληλες θέσεις, για να μπορέσουν να παραγάγουν αποτέλεσμα. Ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων δίνει αρκετά εργαλεία για να μπορέσεις να οργανώσεις τις υπηρεσίες, αλλά θέλει μεθοδικότητα και διαρκή προσπάθεια.

»Στη συνέχεια, όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική συνείδηση στους δημότες και να τους ενεργοποιήσουν καθώς “ενεργός πολίτης” σημαίνει ενεργό Δημόσιο. Επίσης θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί τους, καθώς ο σκοπός είναι ο ίδιος: η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας.

»Αν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε στους δημότες την πεποίθηση πως η δημοτική περιουσία ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να την προστατέψουμε, τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

»Ακόμη και η πανδημία, με τις δυσχέρειες που προκαλεί, μπορεί να μετατραπεί ως ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα στη διαχείριση των απορριμμάτων και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρουν οι Δήμοι.

»Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσεις τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις τα απαραίτητα συμπεράσματα, με σκοπό να διαπιστώσεις αν πρέπει να κάνεις διορθώσεις ή αν πρέπει να προχωρήσεις σε αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Έτσι κάναμε κι εμείς στην Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο Τρικκαίων: Από τον πρώτο μήνα που ανέλαβα καθήκοντα αντιδημάρχου Καθαριότητας, διαπίστωσα την ανάγκη για πλήρη αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας. Σύμμαχός μας στην αναδιάρθρωση ήταν η τεχνολογία, καθώς τοποθετήσαμε GPS σε όλα τα οχήματα, για να καταγράψουμε χρόνους, διαδρομές και αριθμό κάδων».

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Ζιώγας, αυτή την περίοδο η κυβέρνηση στηρίζει την ανανέωση του επιχειρησιακού στόλου των Δήμων με προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης».

Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο όγκος των οποίων πολλαπλασιάζεται καθημερινά, απαιτείται καλή οργάνωση των υπηρεσιών, ενώ σημαντικές είναι και οι δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς είναι οι άμεσοι συνεργάτες του Δήμου στη διαχείριση.

Όταν ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Τρικκαίων ποιες είναι οι πιο σημαντικές απειλές για το περιβάλλον, μας υπέδειξε τους ανεξέλεγκτους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων.

«Δυστυχώς, μας είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, εξαιτίας ασυνείδητων πολιτών και επιχειρήσεων. Το πιο τραγικό είναι ότι πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες πλημμυρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες, καθώς τα ρέματα και τα ποτάμια είναι γεμάτα από αδρανή υλικά».

Και δυστυχώς, θα πούμε κι εμείς, αυτά τα λόγια σκιαγραφούν μια κατάσταση που όμοιά της μπορούμε να συναντήσουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα…

Σύμφωνα με την πρόσφατη εμπειρία του αντιδημάρχου Τρικκαίων, μέσα στο δύσκολο πλαίσιο από τις απαγορεύσεις λόγω Covid-19, οι πολίτες συνεργάζονται, επιζητούν την καθοδήγηση και σε μεγάλο ποσοστό ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδει η δημοτική αρχή.

Το τελευταίο ερώτημα του Ecotec αφορούσε τις πρόσφατες καταστροφές στη θεσσαλική γη και το ζήτημα της αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας εν μέσω κλιματικών αλλαγών, για τα οποία θέματα μας είπε ο κ. Ζιώγας τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες, καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον έντονα, με καταστροφικές συνέπειες. Οπότε οφείλουμε να οργανώσουμε Τμήματα Πολιτικής Προστασίας και να τα εξοπλίσουμε, για να μπορούμε να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια τις περιουσίες των πολιτών».

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης