Ροή Τοπικά

Αφιέρωμα του Nostos Argentina για Μετέωρα-Καλαμπάκα

Ο Πολιτιστικός της Σύλλογος NOSTOS διατηρεί ζωντανή την Ελλάδα στη Νότιο Αμερική.

Δείτε επιστολή ενός εκ των μελών του προς το trikalavoice.gr:

Πριν μερικά χρόνια, το 2009 συγκεκριμένα, συνόδεψα τον πατέρα της νυν συζύγου μου, που είχε έρθει από το μακρινό Μεξικό (η σύζυγός μου είναι Μεξικάνα), για να επισκεφτεί τα Μετέωρα.

Απόρησα, γιατί ένα τέτοιο ταξίδι απαιτούσε πολλά έξοδα, κόπο και χρόνο. Ακόμα θυμάμαι την απάντησή του:

«Κοίτα, κάθε χρόνο βάζω έναν στόχο και είμαι ευχαριστημένος όταν τον πετυχαίνω.

Πέρυσι ήθελα να πάω στη Νότια Γαλλία, στην Αρλ, όπου μετακόμισε ο Βαν Γκογκ, άσημος καλλιτέχνης ακόμα και ζωγράφισε μερικά από τα καλύτερα «ηλιοτρόπιά του». Να καθίσω στο Le Café Van Gogh, στο τότε Café Terrace, όπου τις έναστρες νύχτες έστηνε το καβαλέτο του… Και πήγα.

Ο στόχος μου για φέτος ήταν να επισκεφτώ τα Μετέωρα. Και όπως βλέπεις, ήρθα», μου είπε. Η παραπάνω ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Βαν Γκογκ, Μετέωρα, σκέφτηκα… Κάτι μεγάλο υπάρχει εδώ.

Στη Λατινική Αμερική δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρεις. Και σαν ένα μοναδικό φαινόμενο, χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, τα Μετέωρα για τους λατινοαμερικάνους δεν μπορούν παρά να είναι ένας μυθικός τόπος, μιας μυθικής χώρας.

Η μεγαλύτερη και πιο παλιά ελληνική κοινότητα στη Λατινική Αμερική είναι αυτή της Αργεντινής, η παρουσία Ελλήνων στη χώρα χρονολογείται από τον 16ο αι.!

Ο Πολιτιστικός της Σύλλογος NOSTOS και η δραστήρια Πρόεδρός του, Χριστίνα Τσαρδίκου, πετυχαίνουν και κρατάνε αναμμένη τη φλόγα της Ελλάδας στα μέλη της ελληνικής παροικίας, κι ας ζουν τόσο μακριά από την Ελλάδα, κι ας πέρασαν δεκαετίες απ’ το αντίο τους, των γονιών ή των παππούδων τους.

Ο NOSTOS είναι ο σύλλογος του οποίου ένα γκρουπ έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα (μόνο πέρυσι δεν ήρθε, λόγω πανδημίας φυσικά), επισκέπτεται κάθε φορά τα Μετέωρα, το πέρασμά τους απ’ το δημοτικό κατάστημα Μετεώρων για έναν πρωινό καφέ πριν τη συνέχεια του ταξιδιού τους έχει γίνει κάτι σαν θεσμός και η φανέλα με το Νο 10 της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, υπογεγραμμένη απ’ τον Καλαμπακιώτη Κώστα Φορτούνη, κοσμεί τα γραφεία του στο Μπουένος Άιρες.

Και προσέξτε: φίλοι του NOSTOS δεν είναι μόνο ελληνικής καταγωγής άτομα, αλλά και Αργεντινοί και φιλέλληνες πολίτες άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο Σύλλογος λοιπόν αυτός των συνελλήνων στην Αργεντινή, έκανε μία ανάρτηση στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων, με φωτογραφίες των Μετεώρων και της Καλαμπάκας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη (δίγλωσση) ανάρτησή τους καθώς και τις επιβλητικές φωτογραφίες.

https://www.facebook.com/nostos.argentina/posts/2820490484846796

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης