Τοπικά

Βασίλης Μάντζιος: «Επιτακτική ανάγκη για καίριες αλλαγές και παρεμβάσεις στον Δ. Μετεώρων»

Συνέντευξη του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μετεώρων με τη “Δύναμη Ευθύνης” στην εφημερίδα ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ:

 

Κύριε Μάντζιο, τι σας οδήγησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές;

Γενικά είμαι ένας άνθρωπος με έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς για ό,τι συμβαίνει σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. Στον Δήμο μας όμως και στην πόλη μας, στην οποία μεγάλωσα και επέλεξα να παραμείνω μετά τις σπουδές μου, για να γίνω μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, υπάρχει μια συνεχής στασιμότητα, την οποία δεν μπορώ να δικαιολογήσω, αλλά και ούτε να μείνω αδρανής παρατηρητής της.Για αυτό λοιπόν επέλεξα να θέσω την υποψηφιότητα μου με κύριο στόχο και έντονη επιθυμία να εξάγω τις ιδέες και τον οραματισμό μου γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μετεώρων.Με λίγα λόγια, είχα πάντα διάθεση αλλά και όρεξη για προσφορά, αλλά το μοναδικό συστατικό που έλειπε ήταν ένας συνδυασμός με στερεά ιδανικά και αξίες, καθοδηγούμενος από έναν χαρισματικό ηγέτη.

Γι’ αυτό, επιλέξατε τον συνδυασμό του Λευτέρη Αβραμόπουλου;

Ήταν από τις στιγμές στη ζωή μου που πιστεύω πως για εμένα ευδοκίμησαν οι συνθήκες, όντας κι εγώ ο ίδιος στην κατάλληλη ωριμότητα, έχοντας αναπτύξει σε θεμιτό βαθμό το γνωσιακό και επιστημονικό μου αντικείμενο, να ανταποκριθώ στο κάλεσμα συμπόρευσης του Λευτέρη Αβραμόπουλου. Σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια λοιπόν που ξεκίνησε ο αρχηγός μας εδώ και δύο χρόνια για τη δημιουργία ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, που θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του Δήμου και θα κερδίσει τις εκλογές, είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος υποψήφιος που ανακοίνωσε ο συνδυασμός με αρχικό γνώμονα τη συνεισφορά μου στη δόμηση ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος που θα πλαισιώνει τη «Δύναμη Ευθύνης» στην πορεία προς την κάλπη. Η επιλογή του προσώπου δεν ήταν δύσκολη για εμένα σε καμία περίπτωση. Ο Λευτέρης είναι πρωτίστως ένας φίλος που μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς για την εξέλιξη του τόπου μας, αλλά πέραν αυτού, αποτελεί τον ιδανικό άνθρωπο, για να κρατήσει το τιμόνι του Δήμου την επόμενη δεκαετία. Η εμπειρία του ως ενός ανθρώπου δοκιμασμένου τόσο στο στίβο του επιχειρείν, όσο και σε συνθήκες διοίκησης, σε συνάρτηση με τον τρόπο προσέγγισης ποικίλων ζητημάτων, μας δικαιώνει όλους καθημερινά για την επιλογή μας να τον ακολουθήσουμε.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες στην πόλη και στα χωριά μας;

Αρχικά για τους περιφερειακούς παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους και τα χωριά αυτών οι κύριοι άξονες, για τους οποίους έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων, είναι η ποιότητα του οδικού δικτύου, τα ζητήματα ύδρευσης, η έλλειψη υποδομών εντός των οικισμών, καθώς επίσης και η μη αξιοποίηση των εσόδων από τις καρπώσεις των δημοτικών δασών ως ανταποδοτικά στις εκάστοτε τοπικές κοινότητες. Για τη μητρόπολη του Δήμου, την πόλη της Καλαμπάκας, ναυαρχίδα των προβλημάτων αποτελεί το ζήτημα του κυκλοφοριακού σε αλληλουχία με την απουσία διαθέσιμων χώρων πεζοπορίας και αναψυχής, και γενικότερα της εύκολης μετακίνησης των πολιτών ή των επισκεπτών. Όλα τα ζητήματα με τα οποία ένας υποψήφιος έρχεται αντιμέτωπος από το Καλαμπακιώτικο κοινό, περιστρέφονται γύρω από το καίριο ζητούμενο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Οι πολίτες δικαιούνται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με ορθή λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με σωστό ισομερισμό των τουριστικών ροών μέσα στον αστικό ιστό, ώστε να υπάρχει ποιοτική διαβίωση όλων. Δεν πρέπει ο εκάστοτε επισκέπτης να δυσκολεύει την καθημερινότητα του δημότη, όπως και το αντίστροφο, και ο Δήμος πρέπει να είναι αυτός που με τον κατάλληλο σχεδίασμά και τις στοχευόμενες υποδομές θα δημιουργήσει μια αρμονική συνύπαρξη των δύο. Τα προβλήματα στον δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας είναι συνεχή και με τον τρόπο που λειτουργεί έως τώρα ο Δήμος Μετεώρων δεν είναι εφικτό να επιλύονται σύντομα. Σκοπός μας είναι ο δια¬χωρισμός του Δήμου σε συγκεκριμένες ζώνες ευθύνης, όπου θα βελτιώσουμε την αμεσότητα μεταξύ δημότη και δη¬μοτικής Αρχής, ώστε να οδηγούμαστε πολύ πιο έγκαιρα στη θετική έκβαση του κάθε ζητήματος. Είναι απαραίτητο να πάψουμε να κωλυσιεργούμε στην αλυσίδα επικοινωνίας από τον πομπό στον δέκτη και να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο μηχανισμό που θα εντοπίζει το πρόβλημα και θα το λύνει.

Πέραν αυτών, πού πιστεύετε ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα δημοτική Αρχή;

Η απάντηση για εμένα είναι πολύ απλή: Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας έναντι των υπολοίπων, όπως το μοναδικό γεωλογικό – θρησκευτικό σύμβολο των Μετεώρων με το τεράστιο τουριστικό αποτύπωμά του, το σύνολο των δασικών οικοσυστημάτων του δήμου, όντας από τους μεγαλύτερους δασοκτήμονες της χώρας με 22 δημοτικά δάση σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες που αυτά μας παρέχουν, αλλά και στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή σε όσους επέλεξαν τον Δήμο μας για να δημιουργήσουν.Οι παραπάνω πυλώνες στους οποίους στρέφουμε την προσοχή μας δεν είναι ουδόλως τυχαίοι, καθώς είναι αλληλένδετοι της συνθήκης που θα αλλάξει το «status quo» της ευρύτερης περιοχής μας, που δεν είναι άλλη από την παράδοση του Ε65. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος «Ε65» θα αυξήσει ραγδαία τις ροές επισκεπτών στην περιοχή μας και με αυτόν τον τρόπο επιτάσσει την ετοιμότητα μας ως οικοδεσπότη, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εμπειρία διαμονής. Με λίγα λόγια, και για να κάνω τη σύνδεση με τα παραπάνω, η δεδομένη αύξηση των επισκεπτών θα οδηγήσει στην ανάγκη εμπλουτισμού των επιλογών για τον τουρίστα με στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και συνεπώς στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Χτίζεται λοιπόν ένας κρίκος αλληλεπίδρασης με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε όλο το εύρος του Δή¬μου μας, και είναι επιτακτική η ανάγκη για καίριες αλλαγές και παρεμβάσεις, που οφείλει να προβεί ο Δήμος Μετεώρων, με αρωγό τα πλούσια εργαλεία που διαθέτει, όπως η ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, η συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μετά από το πέρασμα της πρόσφατης καταστροφικής κακοκαιρίας από τον δήμο μας, από την επαγγελματική σας εμπειρία, σε ποιους τομείς πρέπει να δράσει η νέα δημοτική Αρχή και πόσο σοβαρά προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει;

θέλω να είμαι λακωνικός και σύντομος, για να γίνω όσο το δυνατόν πιο κατανοητός στο κοινό. Είναι γεγονός πως ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το εύρος της Θεσσαλίας. Τόσο για εμένα ως Δασολόγο, όσο και για τον αρχηγό μας, ο οποίος αντιλαμβάνεται την κατάσταση στο έπακρο, είναι απαραίτητη η οργάνωση της πρόληψης έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό συνεπάγεται σωστό υδρολογικό χειρισμό, δηλαδή τεχνικά έργα που θα περιορίζουν τα ύδατα και τα φερτά υλικά στα ορεινά, όπου και παράγονται. Με απλά λόγια,το νερό πρέπει να το οριοθετήσουμε – διευθετήσουμε στους χειμάρρους των μεγάλων υψομέτρων, ώστε να μετριάσουμε τη σφοδρότητα με την οποία καταλήγει στις κοίτες των ποταμών μας. Πέραν αυτού, σε αυτό το πλήγμα που δεχτήκαμε έγινε διακριτή η απουσία συντονισμού από πλευράς δημοτικής Αρχής. Κύριο μέλη- μα για εμάς, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας του συνδυασμού, είναι την επόμενη ημέρα να δημιουργήσουμε μηχανισμούς πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για αντίστοιχα φαινόμενα. Σχεδίασμάς που είχαμε προβλέψει ότι απαιτείται πολύ πριν συμβείη κακοκαιρία «Daniel».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης