Τοπικά

«Γέμισε» φασολάδες ο Δήμος Μετεώρων…

Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων, δημότης Δήμου Μετεώρων

 

Η γιορτή των Αποκριών είναι γεμάτη από ήθη, έθιμα και παραδόσεις όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Καλαμπάκα και τα χωριά του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια προβολής του Δήμου μας, εστιασμένη, κυρίως, στην Καλαμπάκα, με αιχμή δόρατος τα Μετέωρα. Τα Μετέωρα, αποτελούν ετήσιο προορισμό και «σιγουράκι» σε μια πετυχημένη προβολή με την έννοια ότι όλοι/ες καθηλώνονται στην επιβλητικότητά τους.

Σε όλη αυτήν την προβολή (την παρακολούθησα μέσω των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), οι πανέμορφες περιοχές και τα χωριά του Δήμου δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο μερίδιο.

Στα χωριά, σε αντίθεση με την Καλαμπάκα όπου  έγιναν πολλές/πλούσιες εκδηλώσεις και οι επισκέπτες/τριες είχαν επιλογές να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο ή και τίποτα, παρά την πλούσια παράδοσή τους στη γιορτή των Αποκριών.

Την Καθαρή Δευτέρα σε όλα (σχεδόν;) τα χωριά μαγειρεύτηκε φασολάδα και, στη συνέχεια, μοιράστηκε μαζί με άλλα εδέσματα της ημέρας (ελιές, ταραμοσαλάτα και λαγάνα). Όλη αυτή τη η διαδικασία θύμισε συσσίτιο ή πικ-νικ σε κάποιες περιπτώσεις, αφού δεν εντάχθηκε σε κάποιο πολιτισμικό πλαίσιο, σε κάποιο έθιμο.

Δεν θέλω να υποβαθμίσω την πρωτοβουλία, αλλά να σημειώσω ότι αυτή όχι δεν είναι αρκετή, αλλά ούτε καν στοιχειώδης. Ποιος έχει ανάγκη από ένα πιάτο φασολάδα, 4-5 ελιές, λίγη ταραμοσαλάτα και ένα κομμάτι λαγάνα ;

Νομίζω ότι σήμερα, και ιδιαίτερα στα χωριά, δεν έχουμε ανάγκη από αυτού του είδους την υλική τροφή. Έχουμε ανάγκη από πνευματική/πολιτιστική τροφή. Το μοίρασμα της φασολάδας και των συνοδευτικών έπρεπε να μπουν σε ένα πλαίσιο παράδοσης, δηλαδή πολιτισμού, αλληλεπίδρασης και γλεντιού.

Αυτές οι εκδηλώσεις χρήζουν προεργασίας/προετοιμασίας, εκ των προτέρων:

-Τι ήθη, έθιμα, παραδόσεις υπάρχουν σε κάθε χωριό, σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου ;

-Πώς  μπορούν να αναβιώσουν και να αγκαλιαστούν από τον κόσμο;

-Πώς μπορούν να αναδειχθούν/προβληθούν και να προσελκύσουν κόσμο;

Στη συνέχεια, όλες αυτές οι εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανόμενων και της Καλαμπάκας, να «οργανωθούν» σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Έτσι, συμβάλλουμε στη διατήρηση της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, την οποία ο Δήμος πρέπει να την καταγράψει και να την αναδείξει.

Να συγχαρώ τον Δήμαρχο για την μεγάλη προσπάθεια προβολής του Δήμου (της Καλαμπάκας) και της προσπάθειάς του να γίνουν εκδηλώσεις στα χωριά (την Καθαρή Δευτέρα) αλλά να και να επισημάνω ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει, πάντα, να μπαίνουν σε ένα πλαίσιο (η ομάδα του/υπεύθυνοι/σύμβουλοι να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση). Ο Δήμαρχος κόπιασε πολύ, πρέπει και οι άλλοι να ακολουθούν και κάποιες φορές να είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Νομίζω ότι το μαγείρεμα της φασολάδας θα ήταν πιο ιδανικό να προβληθεί σε ένα από τα χωριά μας, που είναι τόσο όμορφα… Θα ταίριαζε πιο πολύ… με φόντο κόκκινες στέγες, καμινάδες που καπνίζουν και έλατα…

Καλή Σαρακοστή

 

ΥΣ., Ξεχώρισαν η τρυφομαναταροφασολάδα και οι φωτογραφίες τοπικών αρχόντων (προέδρων, συμβούλων, κ.λπ.) πίσω από καζάνια να ανακατεύουν τη φασολάδα…

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης